Husband Kimmel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Husband Kimmel

Husband Edward Kimmel (Henderson (Kentucky), 26 februari 1882Groton (Connecticut), 14 mei 1968) was een Amerikaans admiraal en bevelhebber van de Pacific Fleet tijdens de Aanval op Pearl Harbor op 7 december 1941.

Tien dagen na de aanval werd hij van zijn post ontheven, teruggezet in rang en vervangen door admiraal Chester Nimitz. Een onderzoekscommissie verweet hem de verdediging van de basis onvoldoende te hebben georganiseerd. Hij nam vervroegd ontslag bij de Marine in mei 1942. Het Congres pakte hem zwaar aan en de man ontving doodsbedreigingen.

Hij werd geraakt door een verdwaalde kogel tijdens de Japanse aanval. Later zei hij dat hij liever was gesneuveld.

Familieleden ondernamen in 1995 pogingen om zijn naam te zuiveren. In 1999 werd hij postuum deels ere hersteld toen de Amerikaanse Senaat een niet bindende resolutie aannam om hem zijn rang als admiraal terug te geven omdat vitale informatie die in Washington beschikbaar was over de Japanse voorbereidingen voor een aanval op Pearl Harbor hem was onthouden. President Clinton, noch diens opvolgers, hebben echter gehoor gegeven aan deze senaatsresolutie.