Hutia's

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hutia's
Cubaanse hutia (Capromys pilorides)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Echimyidae (Stekelratten)
Onderfamilie
Capromyinae
Smith, 1842
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Hutia's op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Hutia's zijn een onderfamilie uit de familie van de stekelratten (Echimyidae), die voorkomen op eilanden in de Caribische Zee en in Venezuela. Er zijn bijna veertig soorten bekend, maar veel daarvan zijn al uitgestorven.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Hutia's leven op Cuba, Jamaica, Hispaniola, de Bahama's en een aantal omliggende eilanden, maar veel soorten hebben een kleiner verspreidingsgebied. Van "Procapromys geayi", een hutia die uit Venezuela zou komen, is waarschijnlijk de plaats van oorsprong incorrect weergegeven.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Deze dieren lijken op grote, dikkoppige ratten. Ze hebben een brede kop met kleine ogen en oren die op een korte hals staat. Ze hebben vijf tenen per voet met gekrulde klauwen. Hun vel is relatief dik; de kleur daarvan varieert van grijs tot bruinachtig. Hutia's wegen tot 9 kilo en worden 20 tot 50 cm lang.

Levenswijze[bewerken | brontekst bewerken]

Hutia's leven in bossen en bergachtige gebieden. Sommige soorten leven deels in bomen. Ze eten voornamelijk planten, maar sommige soorten eten ook insecten en kleine gewervelden. Hutia's hebben een lange draagtijd; de jongen blijven niet lang in het nest.

Bescherming[bewerken | brontekst bewerken]

Hutia's worden bedreigd, onder andere door hun over het algemeen kleine verspreidingsgebied, jacht en concurrentie van ingevoerde zoogdieren. Oorspronkelijk waren er ongeveer 40 soorten. Daarvan leven er nu nog 13, maar daarvan zijn er 5 met uitsterven bedreigd, en slechts één soort, de Cubaanse hutia (Capromys pilorides), wordt door de IUCN als veilig (LR/LC) beschouwd.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Extern[bewerken | brontekst bewerken]

De hutia's werden traditioneel als eigen aparte familie gerekend, maar de hutia's bleken genesteld binnen de familie van de stekelratten (Echimyidae). Het bleek een zustergroep van de uilenstekelrat (Carterodon sulcidens). Sindsdien worden de hutia's als onderfamilie van de stekelratten gerekend.[1][2]

Intern[bewerken | brontekst bewerken]

De familie omvat de volgende levende en recent uitgestorven soorten:[3]