Huzarensalade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een huzarensalade is een salade van aardappelblokjes, rundvlees, appel, augurk en soms ui. Mayonaise wordt naast de salade geserveerd.

Eenvoudige salade[bewerken]

Een huzarensalade bevat de volgende ingrediënten: aardappel, rundvlees (bij voorkeur kalfsvlees), appel, augurk, eventueel een ui (of zilveruitjes) en wordt aangemaakt met Franse dressing (vinaigrette), geserveerd met wat garnituur, een beetje mayonaise en toast.

Verder zijn vaak doperwten, paprika, ham, cornedbeef en ei aan te treffen in een huzarensalade. Van oorsprong horen deze ingrediënten niet in de salade thuis.

Oorsprong van de naam[bewerken]

De oorsprong van de naam huzarensalade is niet goed bekend. Er zijn wel verhalen in omloop. Zo waren huzaren van oorsprong Hongaarse ruiters, die in de Keizerlijke Oostenrijkse legers ten strijde trokken tegen de Turken. Huzaren werden vooral ingezet om vijandelijk gebied te verkennen. Eenmaal tussen de vijand moesten ze onopgemerkt zien te blijven. Vuur maken om te koken was daarmee onmogelijk. Daarom namen de huzaren vooraf bereid voedsel mee. Door dit voedsel te mengen ontstond een koude salade, die al snel ‘huzarensalade’ zou zijn genoemd.

Russische salade[bewerken]

Een vergelijkbare salade is in andere landen bekend als Russische salade. In tegenstelling tot de huzarensalade hoort bij de Russische salade wel gekookt ei, en het vlees wordt doorgaans vervangen door stukjes gare witvis, en/of schaaldieren.

In Rusland zelf is de salade bekend onder de naam salat olivjé, naar de van oorsprong Belgische kok Lucien Olivier, die de salade introduceerde in het Moskou van de jaren 1860.

Wikibooks Wikibooks Kookboek bevat een recept voor Huzarensalade.