Hydrocycloon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
(hydro)cycloon;
1. te scheiden mengsel naar binnen,
2. vaste deeltjes uit,
3. reststroom uit.

Een cycloon is een separator, een apparaat dat door middel van middelpuntvliedende krachten een mengsel van materialen scheidt op basis van dichtheidsverschillen, bijvoorbeeld om stof uit een luchtstroom te halen.

Met een hydrocycloon worden bijvoorbeeld zand en andere deeltjes met een hoger soortelijk gewicht uit water verwijderd.

Werkingsprincipe[bewerken]

Afgezien van de pomp die het medium in de (hydro)cycloon pompt, heeft een cycloon verder geen bewegende delen. Een cycloon is opgebouwd uit een cilindrisch gedeelte dat overgaat in een kegelvormig gedeelte. De stroom met vaste deeltjes wordt ingepompt in het cilindrische gedeelte. Dit gebeurt tangentieel. Daardoor gaat de massa ronddraaien en worden de vaste deeltjes eruit geslingerd tegen de binnenkant van de wand van het apparaat. De vaste deeltjes worden eerst langs de binnenkant van het cilindrische gedeelte en dan langs de binnenkant van het conische gedeelte weggedrukt en verlaten de cycloon door de kleine opening aan de onderkant van het conische gedeelte. Het overige materiaal verlaat de cycloon door een centraal geplaatste opening boven in het cilindrische gedeelte.

In het conische deel van de cycloon gaat de massa steeds sneller ronddraaien ten gevolge van het nauwer worden. Hierdoor blijven de vaste deeltjes tegen de wand gedrukt en worden ze na enige tijd uit de cycloon gedrukt. De deeltjes komen dus niet opnieuw in de aanvoer.

Filterloze stofzuiger met cycloonscheiding

Een cycloon kan ook gebruikt worden om deeltjes met een lager soortelijk gewicht te verwijderen. Hierbij wordt de aan de bovenzijde geplaatste opening uitgebreid met een extra concentrisch geplaatste opening. De lichtste deeltjes verzamelen zich het dichtst bij de verticale as van de cycloon en worden dan afgescheiden van de hoofdstroom via de meest centrale opening.

Het ronddraaien en de grote krachten van de deeltjes op de binnenwand veroorzaken slijtage en een ruw oppervlak. Dit kan het terugwerpen van de vaste deeltjes in de aanvoerstroom veroorzaken. De cycloon werkt dan minder efficiënt. Zo nodig moeten onderdelen van de cycloon dan ook worden vervangen.

De stofzuiger van James Dyson werkt met een cycloonscheider. Een conventionele stofzuigerzak is hierbij niet meer nodig.

Een cycloon is in de regel goedkoper maar minder efficiënt dan een elektrofilter of een doekenfilter.