Hydrofoor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Hydrofoorinstallatie)
Ga naar: navigatie, zoeken

Een hydrofoor of 'drukverhogingsinstallatie' is een installatie waarmee binnen een gebouw (of een gebied) de waterleiding op druk gehouden wordt.

Het bestaat uit een expansievat, een pomp en een terugslagklep. Het expansievat (dat onder de gewenste druk staat), is (gedeeltelijk) gevuld met lucht (tegenwoordig meestal door een membraan gescheiden van het water). De pomp pompt het aangevoerde water naar het expansievat waarna het naar het lokale waterleidingnet gaat. Bij een vastgestelde maximum druk slaat de pomp af, waarna, als er verder waterverbruik is, de druk daalt. Als de druk daalt tot onder een bepaalde minimum druk, slaat de pomp weer aan. Zo krijgt men water met een bepaalde minimumdruk. (En de terugslagklep zorgt voor een scheiding van de aanvoer en de afvoer: anders zou de druk eventueel weer verloren gaan op de aanvoerleiding en zou de pomp ook constant weer aan en uit kunnen gaan terwijl er geen verbruik is.)

De drukverhogingsinstallatie wordt niet alleen gebruikt op plaatsen die niet aangesloten zijn op het waterleidingnet, maar ook voor bepaalde andere doeleinden (bijvoorbeeld: doorspoelen van de toiletten en sprinklerinstallaties) en ook voor het verhogen van de waterdruk in het waterleidingnet. In Nederland is voor appartementen vanaf circa 13 meter hoogte boven het maaiveld, afhankelijk van de gemeente en de staat van het waterleidingnet, een hydrofoor verplicht. Een hydrofoor wordt ook gebruikt aan boord van schepen, in caravans e.d. Door de steeds groter wordende vraag naar comfort en luxe op het gebied van watergebruik en -verbruik in woningen en appartementen welke voorzien zijn van meerdere water afnemende installaties, zoals een tweede of derde douche in huis, meerdere wastafels, buitenkranen, vaatwasser, wasmachine, stoom oven, inbouw koffieapparaat en zo nog veel meer water afnemende apparaten en installaties neemt ook veelal in woningen, bij een gelijktijdig gebruik van installaties en sanitair de druk af, waardoor er niet meer genoeg water vanuit de waterleiding komt. Het installeren van hydrofoor biedt hier dan ook vaak een uitkomst.

Een hydrofoorinstallatie is in België een pomp die water uit een regenput oppompt en dit onder druk vrijgeeft via een kraan.