INEOS

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
INEOS
Oprichting 1997
Sleutelfiguren CEO: Jim Ratcliffe
Hoofdkantoor Lausanne, Zwitserland
Sector Petrochemie
Omzet $33 miljard
Website www.ineos.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

INEOS is een Brits chemiebedrijf onder leiding van de Britse zakenman James (Jim) Ratcliffe. De hoofdzetel van deze multinational is in 2010 om fiscale redenen verhuisd van het landelijke Lyndhurst in Engeland naar de Zwitserse stad Lausanne. Het bedrijf is niet op de beurs genoteerd, maar voor 60% eigendom van de stichter en voor 10% van het personeel.

Geschiedenis[bewerken]

INEOS werd in 1997 opgericht bij wijze van managementbuy-out van de voormalige BP-site in Antwerpen. De naam is een verkorting van "International Ethylene Oxyde Sales", de eerste activiteit van die eerste vestiging. INEOS heeft daarna een gestage groei gekend door overname van verschillende bedrijven of delen van bedrijven. Zo behoorden sommige onderdelen van INEOS voorheen tot Amoco, BASF, BP, Degussa, Dow Chemical, Enichem, Hoechst, ICI, Monsanto, Phenolchemie, Solvay, Tessenderlo Chemie, UCB, Unilever en Union Carbide. Het bedrijf heeft inmiddels 73 productie eenheden in 19 landen (onder andere België, Brazilië, Duitsland, Frankrijk, India, Indonesië, Italië, Japan, Nederland, Thailand, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Zwitserland) en is het op twee na grootste chemiebedijf.

Jim Ratcliffe bezat in 2007 52% van INEOS en zijn persoonlijke rijkdom werd anno 2012 op 2,4 miljard dollar geraamd. Zijn bedrijf maakt jaarlijks naar verluidt ook ongeveer 1 miljard Britse pond winst. Hij heeft hierdoor rangorde 521 op de Forbes lijst van de rijkste mensen ter wereld.[1] Ratcliffe is gescheiden van zijn vrouw Amanda Townson, met wie hij trouwde in 1985. Ze woont nu in een boerderij in de buurt van Salisbury, Wiltshire, waar ze een manège bezit. Ze hebben twee zonen.[2]

Voor de financiering van overnames en investeringsprojecten maakt het bedrijf gebruik van bankleningen en zogenaamde high yield bonds (junk bonds).

INEOS sloot in oktober 2005 een principeovereenkomst af met de BP-groep over de aankoop van Innovene, een dochteronderneming waarin BP de olefinen- en derivatenactiviteiten tijdelijk had samengebracht, aangevuld met twee raffinaderijen. De verkoopsom bedroeg 8,7 miljard dollar en de aankoop werd afgerond op 16 december 2005. In 2011 kocht Petrochina voor 1 miljard dollar een belang van 50% in de Europese raffinaderijen van Ineos.

INEOS stelt anno 2007 15.000 mensen tewerk (15.500 in 2006, 16.500 in 2007) in 19 business units : INEOS Refining, INEOS Olefins, INEOS Polyolefins, INEOS Olefins & Polymers USA, INEOS Nitriles, INEOS Technologies, INEOS Oligomers, INEOS ChlorVinyls, INEOS Oxide, INEOS Films & Compounds, INEOS Phenol, INEOS Fluor, INEOS Silicas, INEOS Melamines, INEOS Paraform, INEOS Healthcare, INEOS Enterprises en INEOS Styrenics.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties