ING House

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
ING House
September 2005
September 2005
Plaats Amsterdam
Status in gebruik
Start bouw 16 november 1999
Opening 16 september 2002
Kenmerken
Gebruik kantoor
Hoogte 48 m
Verdiepingen 10
Vloeroppervlak 20.000 m²
Architect Meyer en Van Schooten Architecten
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

ING House (bijgenaamd de schoen of kruimeldief) is het hoofdkantoor van de grote Nederlandse multinationale verzekeraar ING Verzekeringen aan de Amsterdamse Zuidas. Het gebouw is geconstrueerd als een tafel op 16 schuine stalen poten. Die staan los op pinnen in grote betonnen blokken in de grond, een techniek uit de bruggenbouw. Op de tafel zijn de etages gebouwd. Zo ligt de buik van het gebouw op de tweede verdieping op de hoogte van de snelweg. Het maaiveld van het gebouw ligt lager dan de snelweg. Vanaf de derde verdieping heeft men zicht op de snelweg.

Opbouw[bewerken]

De zes binnentuinen in het gebouw zijn een volledig geïntegreerd onderdeel van het ontwerp.

Door de toepassing van een dubbele huid en speciaal aangestuurde installaties is het gebouw energiezuinig. Van deze dubbele huid heeft de binnengevel een thermische functie en zorgt dat het klimaat in de kantoren optimaal blijft. De buiten (glazen) gevel geeft de bijzondere vormgeving en uitstraling aan het gebouw. De ruimte tussen de binnengevel en buitengevel (de spouw) wordt aan de zonzijden (oost en zuid) geventileerd door glaskleppen in de glazen buitengevel. Deze glaskleppen worden bij een bepaalde temperatuur in de spouw met kleine motortjes aangestuurd. Omdat warme lucht stijgt ontstaat er een natuurlijke ventilatie (schoorsteeneffect), welke de temperatuur in de spouw in toom houdt.

Aan de noord zijde van het gebouw komt geen zon en zijn dus geen glaskleppen aangebracht. Door het ontbreken van de glaskleppen in de noord zijde wordt vuil en geluid direct afkomstig van de A10 buiten gehouden.

Het binnenklimaat wordt door warmtewering (doeken en lamellen) beschermd tegen ongewenste opwarming door de zon. Deze warmteweringen hangen in de oost en zuid spouw tussen de thermische binnen- en glazen buitengevel. Aan de hand van gemeten lichtsterkte van de zon in een weerstation wordt de warmtewering op en neer gestuurd. Het weerstation meet ook vanuit welke hoek de zon schijnt, waarmee de juiste warmteweringen (oost en/of zuid) aangestuurd worden. Ook meet het weerstation de hoogtestand van de zon, waarmee de lamellen in een optimale stand worden gekanteld. Warmteweringdoeken welke aan de binnenzijde tegen glazen dakdelen hangen, worden in de winter dichtgeschoven om de warmte binnen en de koude buiten te houden. Op deze wijze wordt energie bespaard omdat in de zomer er minder warmtelast in het gebouw door de zon is wat niet weggekoeld hoeft te worden en in de winter wordt de koude tegengehouden waardoor minder bijverwarming nodig is.

Verwarming en koeling[bewerken]

De verwarming en de koeling wordt voornamelijk verzorgt door ondergrondse energieopslag;

In de zomermaanden wordt koud water uit de grond onttrokken. Via een warmte wisselaar wordt met dit koude water het gebouw van koelte voorzien. Uiteindelijk resteert er dan warm water, dat wordt in een andere (warme) bron diep onder de grond gepompt en daar bewaard voor de wintermaanden.

Het gebouw is in 2002 bekroond met de Nationale Glas Award en in 2003 met de Nationale Staalprijs.

Trivia[bewerken]

  • er zijn bijnamen voor dit gebouw, bekendste zijn de schoen en kruimeldief;
  • door toepassing van veel glaswanden blijkt het pand van binnen warmer te worden dan verwacht;
  • in 2006 werd roest aangetroffen in/aan de stalen poten; reparatie was noodzakelijk.

Externe links[bewerken]

Afbeeldingen ING House[bewerken]