ING House

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
ING House
De voorkant van het gebouw, uit noordoostelijke hoek gezien vanaf de Amstelveenseweg, in 2005
De voorkant van het gebouw, uit noordoostelijke hoek gezien vanaf de Amstelveenseweg, in 2005
Plaats Amsterdam
Start bouw 16 november 1999
Opening 16 september 2002
Kenmerken
Gebruik kantoor
Hoogte 48 m
Verdiepingen 10
Vloeroppervlak 20.000 m²
Architect Meyer en Van Schooten Architecten (MVSA)
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
De achterkant van het gebouw, uit westelijke hoek gezien, over het fietspad, vanaf de Jachthavenweg.

ING House (bijgenaamd de schoen) is het hoofdkantoor van de grote Nederlandse multinationale verzekeringsmaatschappij ING Verzekeringen, een onderdeel van de ING Groep[1], aan de Amstelveenseweg en het Skutjespad in Amsterdam-Zuid. Het gebouw is geconstrueerd als een tafel op 16 (2 maal 8) schuine stalen poten (pijlers). Die staan "los" op pennen in grote betonblokken in de grond (deze techniek komt uit de bruggenbouw). Op deze "tafel" zijn de etages gebouwd. Zo ligt de "buik" van het gebouw, op de "tweede(?) verdieping", op de hoogte van de Amsterdamse Ringweg (A10). Het maaiveld rond en onder het gebouw ligt lager dan deze snelweg. Vanaf de derde verdieping heeft men zicht op de weg.

Opbouw[bewerken]

De zes "binnentuinen" in het gebouw zijn een onderdeel van het ontwerp.

In 2006 werd roest aangetroffen aan en in de stalen pijlers, reparatie bleek noodzakelijk.

Verwarming en koeling[bewerken]

Door de toepassing van een "dubbele huid" en speciale apparatuur is het gebouw energiezuinig. Van deze dubbele huid zorgt de binnenwand ervoor dat het klimaat in de kantoren optimaal blijft. De glazen buitengevel geeft een bijzondere uitstraling aan het gebouw. De ruimte tussen de binnenwand en buitengevel, de spouw, wordt aan de zonzijde (zuid) geventileerd door kleppen in de glazen buitengevel. Omdat warme lucht stijgt ontstaat er een natuurlijke ventilatie (schoorsteeneffect), zodat de temperatuur in de spouw in toom wordt gehouden. Op de noordzijde van het gebouw schijnt de zon niet en daar zijn dus geen kleppen aangebracht. Door het ontbreken van de kleppen in de noordzijde wordt het vuil (uitlaatgassen en fijn stof) en geluid van de Ringweg buiten gehouden.

Het binnenklimaat wordt door warmtewering (in de vorm van doeken en lamellen) beschermd tegen ongewenste opwarming door de zon. Deze warmteweringen hangen in de oostelijke en zuidelijke spouw. Aan de hand van de lichtsterkte van de zon wordt de warmtewering gestuurd. Het weerstation meet ook vanuit welke hoek de zon schijnt, waarmee de juiste warmteweringen (oost en/of zuid) aangestuurd worden. Ook meet het weerstation de hoogtestand van de zon, zodat de lamellen in een optimale stand kunnen worden gekanteld. Warmteweringdoeken welke aan de binnenzijde tegen de glazen gevelelementen hangen, worden in de winter dichtgeschoven om de warmte binnen en de kou buiten te houden. Op deze wijze wordt energie bespaard omdat er in de zomer minder oververhitting van het gebouw door de zon is, zodat er minder gekoeld hoeft te worden, en in de winter wordt de kou tegengehouden waardoor minder verwarming nodig is.

Het is gebleken dat door toepassing van veel glaswanden het pand van binnen warmer wordt dan was verwacht.

Ondergrondse energieopslag[bewerken]

De verwarming en de koeling wordt voornamelijk verzorgd door ondergrondse energieopslag. In de zomermaanden wordt koud water uit de grond onttrokken. Via een warmtewisselaar wordt met dit koude water het gebouw gekoeld. Uiteindelijk resteert er dan warm water, dat wordt in een ondergronds reservoir met warm water gepompt en daar bewaard als warmtebron voor de wintermaanden.

Varia[bewerken]

Er zijn verscheidene bijnamen voor dit gebouw, de bekendste zijn: de schoen, de (klap)schaats en de kruimeldief.

Het gebouw is in 2002 bekroond met de Nationale Staalprijs.[2]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Vanaf 2013 is, mede onder druk van de Europese Unie, een proces op gang gekomen om de verzekeringstak van ING ("NN Group") nog verder los te maken van de ING Groep.
  2. Architectenweb.nl: Nationale Staalprijs 2002