iOS 7

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
iOS 7
IOS 7
Ontwikkelaar Apple Inc.
OS-familie iOS
Bronmodel Gesloten,
met opensourceonderdelen
Laatste uitgave 7.1.2 
(30 juni 2014)
Kerneltype Hybride (XNU)
Status Actief
Website Pagina op de website van Apple
Portaal  Portaalicoon   Informatica

IOS 7 is een besturingssysteem voor mobiele apparaten ontworpen door het Amerikaanse computerbedrijf Apple. De nieuwe versie van het besturingssysteem is de opvolger van iOS 6, dat uitgebracht werd in september 2012. Het besturingssysteem is aangekondigd op het WWDC op 10 juni 2013 en is sinds 18 september 2013 te downloaden voor iPhones, iPads en iPods.[1][2] De nieuwe versie brengt onder andere een nieuwe vormgeving die ontworpen is door Jonathan Ive. Ive was eerder al verantwoordelijk voor het hardware-ontwerp bij het Amerikaanse computerbedrijf. iOS 7 is beschikbaar voor de iPad 2 en hoger, iPhone 4 en hoger en de vijfde generatie iPod touch.

Geschiedenis[bewerken]

Het uitbrengen van iOS 6 in september 2012 viel samen met problemen van het vervangen van Google Maps door Apples eigen kaartdienst. Na het uitbrengen op grote schaal waren er veel klachten over de kaartdienst die al geüpgraded was naar het nieuwe besturingssysteem, veel klanten hadden te kampen met fouten, vastlopen en onvolledig zijn van de nieuwe kaartdienst. Directeur Tim Cook bood zijn excuses aan voor de fouten in de app en verwees door naar bestaande kaartdiensten in de App Store. Na deze misser werd op 29 oktober 2012 Scott Forstall ontslagen als senior vicepresident van het iOS-project en alle taken en verantwoordelijkheden vielen vanaf toen onder Jonny Ive. Hierdoor werd hij vicepresident van de gebruikersinterface van de hele lijn van Apple producten. Het gevolg was dat het uiterlijk van de gebruikersinterface in iOS 7 compleet opnieuw ontworpen werd. Het door Steve Jobs en Scott Forstall gesteunde skeuomorfisch ontwerp (houdt in: elementen verwerkt uit herkenbaar dagelijks leven) werd geschrapt en vervangen door een nieuwe interface van iOS.

IOS 7 bèta 1 werd vrijgegeven op het WWDC 2013 op 10 juni 2013, de 2e bèta op 24 juni 2013 (iPad-ondersteuning toegevoegd), de 3e bèta op 8 juli 2013 en de vierde bèta op 29 juli 2013. Op 6 augustus 2013 werd de vijfde bèta een week eerder uitgegeven dan verwacht. En op 15 augustus werd de zesde bèta ook een paar dagen eerder dan verwacht uitgegeven. Op 10 september werd de golden master uitgegeven. De definitieve versie kwam op 18 september.

Nieuwe functies[bewerken]

Op de presentatie van het ontwikkelaarscongres (WWDC 2013) werd er door Apple gesproken over "biggest change to iOS since the introduction of the iPhone". Vertaald betekent dat "De grootste verandering van iOS sinds de introductie van de iPhone". De grootste zichtbare verandering van iOS was de interface. In de promotiefilm beschreef Jonny Ive de update als "bringing order to complexity" wat in het Nederlands betekend "Het op orde brengen van de complexiteit". Voorbeeld hiervan zijn de verfijnde typografie, de nieuwe pictogrammen, transparantie, werken in lagen, natuurkundige aspecten, de Parallax-effecten en de opnieuw vormgegeven standaardapps in iOS. Apples besturingssysteem voor de computer heeft ook een aantal van die herontwerpen meegekregen. Voorbeelden zijn de groene achtergrond in Apples Game Center is verdwenen. De houttextuur in de app Kiosk. Hier volgt een lijst met belangrijke veranderingen.

 • Het nieuwe controlecentrum is te bereiken door het omhoog vegen vanaf de onderkant van het scherm naar boven. Hierin worden functies weergegeven zoals het in- en uitschakelen van de vliegtuigmodus, het instellen van de helderheid van het scherm, mediafuncties, AirPlay voor het streamen van video en audio en AirDrop voor het delen van bestanden. Ook verschijnen hier snelkoppelingen naar functies zoals de camera, de zaklamp, het kompas, een rekenmachine en de camera.
 • De app-wisselaar is te bereiken door twee keer op de thuisknop te drukken. De functie is al aanwezig vanaf iOS 4, maar geeft nu ook schermafbeeldingen weer. Daarnaast kunnen apps worden afgesloten door middel van een veegbeweging.
 • Voor het eerst bevat de iOS-versie van Safari een universele adresbalk, waarin zoeken als het invoeren van het internetadres mogelijk is. Ook de manier hoe men tussen tabbladen navigeert is anders.
 • De iCloud-sleutelhanger is een dienst die werkt via de iCloud (online opslagdienst) en is voor het onthouden van wachtwoorden op websites. Alles wordt opgeslagen op de iCloud en wordt vervolgens gedeeld met alle andere Apple-apparaten die werken op iOS 7 of hoger of OS X 10.9 of hoger.
 • In iOS 7 wordt ad-hoc-wifi-bestandsdeling geïntegreerd onder de naam AirDrop. Dat houdt in dat bestanden, zoals foto's filmpjes enz. gedeeld kunnen worden via een directe draadloze verbinding met een ander Apple-apparaat. Deze functie werkt momenteel alleen nog met de iPhone 5, de iPod Touch 5e generatie, iPad 4e generatie en de iPad mini.
 • Het vergrendelingsscherm is ook flink op de schop gegaan. De mediaknoppen, klok en indeling zijn helemaal veranderd. Het berichtencentrum en het controlecentrum zijn toegankelijk zoals in een gewone app.
 • De camera heeft een aantal functies extra gekregen. Het is mogelijk om kleurenfilters toe te passen voordat de foto genomen wordt. Navigeren tussen verschillende modes is nu ook mogelijk via een veegbeweging.
 • Op apparaten met Lightning-aansluiting verschijnt een melding over het vertrouwd zijn van een apparaat wanneer deze wordt verbonden met een computer. Hiermee wordt voorkomen dat het apparaat gehackt kan worden via de USB-aansluiting in een oplader.
 • De foto-app in iOS 7 gebruikt nu de opgeslagen informatie over de foto, zoals datum en locatie, om de fotocollectie automatisch te rangschikken. Ook wordt deze informatie meegezonden via iCloud-dienst fotostream.
 • Siri is een spraakgestuurde assistent op iOS-apparaten waaraan in iOS 7 functies aan toegevoegd zijn. Er is nu keuze uit een (verbeterde) mannen- en vrouwenstem, besturing van systeemfuncties zoals wifi en bluetooth. Ook is er nu foto-, Wikipedia- en Bing-integratie.
 • De nieuwe functie iOS in the Car is een manier om een iOS-apparaat met de auto te verbinden en komt naar verwachting in 2014 uit. Het biedt functies zoals bellen, navigatie, muziek en berichten.
 • De App Store heeft nu een functie die apps automatisch bijwerkt. Er is een extra tabblad dat "in de buurt" heet en laat zien welke apps er in de huidige locatie populair zijn. Ook is er een functie toegevoegd om via de camera een iTunes-cadeaukaart in te scannen zodat men de code die op het kaartje staat niet handmatig over hoeft te typen.
 • De muziek-app heeft een nieuwe opbouw en uiterlijk als ook een nieuwe functie gekregen. Met iTunes Radio is het mogelijk te kiezen uit een aantal muziekstijlen die een soort afspeellijst naar het apparaat streamt. De functie is alleen nog in de Verenigde Staten beschikbaar.
 • FaceTime kan nu ook worden gebruikt voor normale gesprekken.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Heleen van Lier. WWDC: Flinke restyling iOS en een muziekdienst - maar geen grote verrassingen. Volkskrant (10 juni 2013) Geraadpleegd op 29 augustus 2013
 2. Arnoud Wokke. Bedrijf achter Siri: Apple bracht iOS 7 op 10 september 2013 uit. Tweakers (27 augustus 2013) Geraadpleegd op 29 augustus 2013