ISRA

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een oud en een nieuwer ISRA-punt in een Canadees huis uit 1945. (Deze typen komen in Nederland en België niet voor.)
ISRA-punt van KPN. Aan de rechterkant een extra KPN-aansluitdoosje voor de Y-kabel, geschikt voor VDSL i.c.m. Pairbonding.

IS/RA staat voor Infrastructuur Randapparatuur. Het is het scheidingspunt tussen de apparatuur en bekabeling van de netwerkaanbieder en die van de abonnee.

De kabel van de netwerkaanbieders komt op het IS/RA-punt het huis binnen. Dit is dan het verdeelpunt waarop de gebruiker zijn randapparatuur (telefoon, televisie, modem enz.) aan kan sluiten.

Telefoon[bewerken]

Tot omstreeks 1985 was alle telefoonapparatuur in Nederland eigendom van PTT. Er was toen geen IS/RA-punt. De abonnee mocht zelf geen werkzaamheden aan de leidingen en apparatuur verrichten. Het enige wat hij zelf mocht doen was de stekker van zijn telefoon eruit trekken en het toestel op een ander stopcontact aansluiten. Bij oudere aansluitingen was zelfs dat niet mogelijk doordat het toestel vast was aangesloten.

Toen het de abonnee toegestaan werd zelf aan de installatie binnenshuis te werken, werd er vastgesteld wat het IS/RA-punt was.

In oudere huizen (gebouwd voor/rond de jaren zeventig) is het IS/RA-punt meestal in de woonkamer te vinden. Gebruikelijk is een vierpolig telefoonstopcontact. Een oudere uitvoering bestaat uit een lasdop. Bij moderne woningen is het IS/RA-punt een aansluitkastje in de meterkast en valt de leiding van meterkast naar het telefoonstopcontact in de woonkamer onder verantwoordelijkheid van de abonnee.

De (telefoon)kabelexploitant, in Nederland KPN Telecom, is verantwoordelijk voor de bedrading en apparatuur die vóór het IS/RA-punt zitten (in het geval van ISDN loopt de verantwoordelijkheid van KPN door tot de NT1). Daarom is het ook voor klanten verboden om zelf werkzaamheden te verrichten aan het IS/RA-punt. Bij sommige uitvoeringen breekt er dan een zegel en in het geval van storing kunnen er op de klant kosten verhaald worden. We spreken hier specifiek over kabelexploitant; want KPN heeft al jaren geleden zijn monopolie op telefonie over deze bekabeling verloren. Ook als je bij andere telefonie-aanbieders (BBned e.d.) je telefonie afneemt; dan is achter de schermen KPN nog steeds verantwoordelijk voor de koperen bedrading.

Er lopen meestal vijf draden naar het IS/RA-punt: rood (a-draad), blauw (b-draad), aarde (blank koper), oranje (2a-draad) en wit (2b-draad). Vroeger was het nodig dat al deze draden gebruikt werden, maar worden tegenwoordig standaard alleen de rode en blauwe ader gebruikt. De oranje en witte draad kunnen worden aangesloten indien de klant een tweede telefoonlijn aanvraagt of in het geval van pair bonding met VDSL waarin twee VDSL connecties gecombineerd worden tot een met dubbele bandbreedte.[1] Als er zich problemen voordoen met de telefoonaders, worden er soms andere combinaties gebruikt (bijvoorbeeld oranje en wit voor de eerste telefoonaansluiting in plaats van rood en blauw).

ISDN[bewerken]

Bij een ISDN-aansluiting is er een NT1 op het IS/RA-punt aangesloten, waar de ISDN-apparatuur op kan worden aangesloten.

ADSL[bewerken]

Heeft de klant ADSL in combinatie met een telefoonverbinding, dan is het de bedoeling dat er eerst een splitter op het IS/RA-punt wordt aangesloten waar de klant de ADSL-modem en de telefoon of de NT1 kan aansluiten. Dit zorgt ervoor dat de ADSL-modem en de telefoon elkaar niet storen. Zit er dan nog bijvoorbeeld een telefoon vóór de splitter (wat kan gebeuren als er bedrading direct binnen de muur naar een andere telefooncontactdoos gaat), dan kan bijvoorbeeld de ADSL-verbinding wegvallen zodra er vanaf dat telefoontoestel gebeld wordt.

ISRA-nummer[bewerken]

Elk ISRA punt heeft een eigen adres: Het ISRA nummer. Het ISRA nummer bestaat uit 4 delen.

deel omschrijving lengte
1 het nummer zelf. Dit deel is als enige verplicht tussen 000 en 999
2 een optionele toevoeging, meestal B (begane grond), maar kan ook V01, V02 etc zijn voor het aangeven van de verdieping. maximaal 3 karakters
3 een plaats omschrijving vb MTK, KANT, COMP, AUT maximaal 4 karakters
4 een extra plaats omschrijving vb METERKAST, KANTOOR, COMPUTERRUIMTE, AUTOMAATRUIMTE maximaal 14 karakters

Elk deel is gescheiden door een '/' Een volledig ISRAnr is bijvoorbeeld:

001/B/MTK/METERKAST
eerste israpunt van het adres in de meterkast op de begane grond
013/V03/KANT/KANTOOR
dertiende israpunt van het adres in het kantoor op de derde verdieping)

IS/RA-punt bij bedrijven[bewerken]

Bij bedrijven zijn meestal meerdere telefoonlijnen aanwezig in het IS/RA-punt. Deze IS/RA-punten zien er daardoor iets anders uit. Een veelvoorkomend type is het IS/RA-punt voor 20 lijnen.

Kabelantenne[bewerken]

Abonnee Overname Punt.

Ook bij een kabelantenneaansluiting is er een IS/RA-punt. Dit wordt door kabelmaatschappijen het Abonnee Overname Punt (AOP) genoemd. Vanouds was het een aansluitdoos in de woonkamer. Die aansluitdoos, tweegatsdoos geheten, bevat aan de abonneekant twee coaxcontacten: een vrouwelijke voor radio en een mannelijke voor televisie.

Bij moderne woningen bevindt het AOP zich in de meterkast, waardoor het veel gemakkelijker is meerdere kamers aan te sluiten. Dit AOP bestaat uit een eengatsdoos.

Aanleg door de netwerkaanbieder[bewerken]

In principe zorgt de netwerkaanbieder alleen voor de aanleg van de kabel naar de woning en voor het IS/RA-punt in de meterkast. In de praktijk zorgt de aanbieder ook voor een kabel naar een van de kamers, waar een contactdoos van het juiste type (telefoon of antenne) wordt geplaatst. Deze kabel en deze contactdoos worden onmiddellijk eigendom van de abonnee.

Bronnen, noten en/of referenties