Ibrox Stadium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ibrox Park)
Ibrox Stadium
Ibrox Stadium
UEFA SterSterSterSter
Plaats Glasgow, Vlag van Schotland Schotland
Coördinaten 55° 51′ NB, 4° 19′ WL
Capaciteit 50.947
Geopend 30 december 1899
Architect(en) Archibald Leitch
Eigenaar Rangers FC
Bespelers Rangers FC
Veldafmetingen 105 x 68 m
Vroegere namen Ibrox Park
Detailkaart
Ibrox Stadium (Glasgow)
Ibrox Stadium
Portaal  Portaalicoon   Sport

Ibrox Stadium is een voetbalstadion met plaats voor 50.947 toeschouwers in de Schotse stad Glasgow. Het is de thuisbasis van de voetbalclub Rangers FC. Haar oorspronkelijke naam was Ibrox Park. Het is ten zuiden van de rivier de Clyde gelegen, in het district Ibrox van Glasgow. Vlak bij het stadion ligt het metrostation Ibrox.

De Rangers zijn hier thuis sinds 1899. In 1929 werd de hoofdtribune gebouwd, die nog steeds bestaat. Met de verbouwingen in de jaren 80 en 90 kwam de capaciteit op de huidige 50.947 toeschouwers.

Behalve de Main-stand (-tribune) heeft het stadion ook een Copland, Broomloan en Govan-tribune. De naam werd officieel gewijzigd in Ibrox Stadium na de laatste verbouwing in 1997.

Rampen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 5 april 1902 stortte een deel van de tribune in, waarbij 26 doden vielen.

Op 2 januari 1971 stierven er 66 mensen toen een trapleuning het begaf. Aan het eind van de Old Firm-wedstrijd Rangers - Celtic scoorden de gasten 0 - 1, en verlieten veel mensen het stadion. In de blessuretijd maakte Colin Stein nog gelijk voor de Rangers. Maar uit onderzoek bleek dat de mensen niet waren teruggelopen naar de tribune, dus dat het doelpunt niet de oorzaak was. Dit ongeluk staat bekend als de Ibrox-ramp.

Belangrijke wedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]

De competitieontmoeting met Celtic staat bekend als de Old Firm, en is een van de echte 'klassiekers' onder de voetbalwedstrijden.

Zie de categorie Ibrox Stadium van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.