Idols

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Idols
Genre Interactieve talentenjacht
Reality Show
Speelduur 90 min (exl. Resultshow)
Bedenker Simon Fuller
Simon Cowell
Presentatie Tooske Breugem (2002–2004)
Reinout Oerlemans (2002–2004)
Chantal Janzen (2005–2006)
Martijn Krabbé (2005–2008)
Wendy van Dijk (2007–2008)
Jury Henkjan Smits (2002–2006)
Eric van Tijn (2002-2008)
Jerney Kaagman (2002-2008)
Edwin Jansen (2002–2004)
John Ewbank (2007–2008)
Gordon Heuckeroth (2007–2008)
Voice-over Tim Klijn
Regie Marc Pos
Martijn Nieman
Jeroen van Zalk
Muziek Cathy Dennis
Land van oorsprong Nederland
Taal Nederlands, Engels
Productie
Producent FremantleMedia
Uitzendingen
Start 1 november 2002
Einde 1 maart 2008
Seizoenen 4
Netwerk RTL 4
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Idols is een talentenjachtprogramma op televisie van de Nederlandse commerciële zender RTL 4, dat in het najaar 2002 van start ging. Het werd in het 2008 voor het laatst uitgezonden.

Dit programma is een Nederlandse versie van het Britse programma Pop Idol. In het programma wordt er gezocht naar nieuw zangtalent. Het was tussen 2002 (Soundmixshow) en 2010 (The Voice of Holland) de best bekeken talentenjacht. X Factor en Popstars evenaarden hun voorloper niet. Binnen vijf afleveringen bereikte het programma twee miljoen kijkers per aflevering. Na het eerste seizoen werden er nog drie seizoenen uitgezonden. Daarna besloot RTL 4 meer te investeren in X Factor dat beter scoorde dan het laatste seizoen Idols.

Idols zegt het beste zangtalent van het land te kunnen ontdekken, waar het publiek op kan stemmen. Met behulp van televoting kan het publiek thuis bepalen wie er uiteindelijk met de titel: "Idol" naar huis gaat. Het publiek heeft tot op heden: Jamai Loman, Boris Titulaer, Raffaëla Paton en Nikki Kerkhof (in chronologische volgorde) tot Idol benoemd.

De kandidaten worden geselecteerd door een panel van juryleden die de performances van de finalisten bekritiseren. De vier oorspronkelijke juryleden waren talentscout en producer Henkjan Smits, songwriter en producer Eric van Tijn, zangeres en directrice van Stichting Buma Cultuur Jerney Kaagman en artistmanager Edwin Jansen. Na enkele seizoenen werden enkele plaatsen ingenomen door songwriter John Ewbank en zanger Gordon Heuckeroth. De serie werd door de seizoenen heen gepresenteerd door Tooske Breugem, Reinout Oerlemans, Chantal Janzen, Martijn Krabbé en Wendy van Dijk.

Het programma genereerde in 2002 flinke inkomsten voor de producenten, door sponsorcontracten, merchandising en doordat kijkers tegen betaling konden meestemmen per telefoon en sms.

Geschiedenis[bewerken]

Idols is de Nederlandse versie van het populaire programma Pop Idol en American Idol. Pop Idol is op z'n beurt weer geïnspireerd door Popstars. Het idee van Popstars was dat voor een jury een aantal geselecteerde zangers en zangeressen auditie zouden doen, die, via een aantal andere elementen zoals televoting, uiteindelijk een groep zouden vormen. Toentertijd was televoting in opmars en werd al veelvuldig gebruikt bij het Eurovisiesongfestival. Simon Fuller besloot op het succes van Popstars door te gaan, maar dan dat niet dat er een groep zou worden gevormd, maar dat slechts één persoon als winnaar zou worden benoemd. Fuller bedacht op deze manier het idee van Pop Idol. De show maakte z'n debuut in Engeland in 2001 en de show werd een groot succes.

Simon Fuller wilde de show meteen verkopen aan Amerika, maar er kwam geen respons op Fullers aanbod. Uiteindelijk kocht Rupert Murdoch, hoofd van Fox Entertainment Group, het format, omdat z'n dochter een groot fan was van de Britse versie. Zo werd American Idol geboren. American Idol debuteerde in de zomer van 2002 en werd de zomerhit van dat jaar.

Tooske Ragas (toen nog Breugem) was toentertijd getrouwd met een Amerikaan en woonde om die reden ook in Amerika. Ragas was een grote fan van de serie en nam contact op met enkele connecties in Nederland. Ragas zou het leuk vinden om een Nederlandse versie van het programma te maken. Binnen enkele telefoontjes werd dit al werkelijkheid. RTL4 kocht het concept en was het vierde land dat met een eigen Idol-serie debuteerde.

Jury en Presentatie[bewerken]

Het concept kent volgens het format vier juryleden. De vier originele juryleden waren Henkjan Smits, Eric van Tijn, Jerney Kaagman en Edwin Jansen. De gehele jury kwam ook terug voor een tweede seizoen, maar na het tweede seizoen besloot Jansen te vertrekken. Door het succes van Idols was hij inmiddels bekender dan een aantal van z'n eigen artiesten. Jansen besloot om deze reden te stoppen bij Idols.[1] Ook zijn management keerde niet terug. De winnaars Jamai Loman en Boris Titulaer kregen Jansen als manager, maar vanaf seizoen drie was opeens TEG Bookings ingeschakeld als manager van de uiteindelijke winnaar.[2]. Erg opmerkelijk is dat vlak voor het derde seizoen enkele idols finalisten van de voorgaande seizoenen zouden klagen over AT Productions.

Na twee seizoenen besloot RTL 4 op advies van de jury aan een seizoen niet met Idols te komen. Volgens de jury kreeg je meer en nieuw talent als je een seizoen wacht, want je krijgt dan immers het seizoen daarna niet één, maar twee nieuwe generaties. Wanneer een jaar later de voorbereidingen voor het derde seizoen worden gedaan valt ook de jury uit elkaar. Jurylid Jansen vertrekt en Kaagman zou alleen willen meedoen als meer liveshows in het teken van "Nederlandse muziek" zal komen te staan. RTL 4 zou in eerste instantie een geheel nieuw jury bij elkaar zoeken[3], maar utieindelijk besloten ze toch met de drie overgebleven juryleden verder te gaan. RTL 4 zou in gaan op de wens van Kaagman door niet alleen een "Nederlandstalig" thema in de liveshows te plaatsen, maar ook het thema "Nederlands Product". Het was dan ook de bedoeling dat er wekelijks een gastjurylid plaats zou nemen om de plek van Jansen op te vullen[3], maar dit is om onbekende redenen nooit gebeurd.

Na het derde seizoen besloot RTL 4 wederom een pauze in te lassen voor Idols, om het programma weer even te laten opladen. RTL 4 kwam ondertussen met het eerste seizoen van X Factor, waar ook Smits deel uitmaakte van de jury. Kort na de finale van X Factor vertrok Smits naar SBS 6 om zich daar verder te ontwikkelen als presentator. Smits zou daar gaan jureren in het eerste seizoen van So You Wanna Be a Popstar, maar dat ging niet door omdat hij dan contractbreuk zou ondergaan met RTL 4. Later dat jaar zat Smits wel in de jury van het tweede seizoen van So You Wanna Be a Popstar.

Na het vertrek van Smits ging RTL 4 op zoek naar een vervanger voor Smits. Daarnaast gingen er een tijd geruchten dat ook Kaagman zou vertrekken. Kaagman zou namelijk nooit zijn benaderd voor een nieuw seizoen, al zou ze dat wel graag willen. Smits en Kaagman zouden worden vervangen door Marianne van Wijnkoop en Gordon Heuckeroth.[4]. Er gingen zelfs geruchten dat Smits Kaagman over had gehaald om plaats te nemen in de jury van So You Wanna Be a Popstar. Kort nadat Kaagman in de media had gezegd niet te zijn benaderd en de geruchten omtrent So You Wanna Be a Popstar, kwam vervolgens toch het bericht dat het inmiddels al rond was en dat Kaagman gewoon in de jury van het vierde seizoen zal zitten.[5] Wel had Kaagman dezelfde eisen als het vorige seizoen, namelijk een "Nederlandstalige" thema en het "Nederlands Product" thema. Ook bleek achteraf dat Kaagman verantwoordelijk was voor het thema "Musical", waar de kandidaten vele Nederlandse versies van musicalsnummers zongen. Enkele dagen na de bevestiging van Kaagman kwam naar buiten dat de lege plek van Smits wordt opgevuld door Gordon Heuckeroth, maar ook door John Ewbank.[6]

Tijdens het vierde seizoen maakte programmadirecteur Erland Galjaard door het recordaantal aanmeldingen en de kijkcijfers een vijfde seizoen niet uit te sluiten. Galjaard zou toen zelfs al in gesprek zijn geweest met de vier juryleden. Het vijfde seizoen zou niet eerder komen dan in het najaar van 2010, aangezien Galjaard eerst nog een tweede poging wou doen met X Factor. Kort na de finale van het vierde seizoen maakte Heuckeroth bekend niet open te staan voor een vijfde seizoen.[7] Echter nam Heuckeroth wel plaats in de vernieuwde X Factor jury. Ook Angela Groothuizen zat in de vernieuwde jury van X Factor en tijdens een interview verklapte zij dat RTL 4 haar ook graag had willen hebben in de jury van Idols. RTL 4 zou Groothuizen namelijk meerdere keren hebben benaderd, maar is hier nooit op ingegaan. Groothuizen zij "Ja" tegen X Factor omdat ze daar ook nog een rol als coach heeft. Ook zal Kaagman geen plaats willen nemen in de jury van het vijfde seizoen. Waarschijnlijk door deze redenen en het succes van X Factor is er nooit een vijfde seizoen gekomen. In het najaar van 2010 begon RTL 4 uitzenden met het vernieuwde concept The voice of Holland, dat gemiddeld beter scoort dan Idols voorheen. Hierdoor is een vijfde seizoen totaal van de baan.

De eerste twee seizoen werd gepresenteerd door Tooske Ragas en Reinout Oerlemans. Oerlemans presenteerde alleen de liveshows. De voorgaande rondes was hij niet van de partij en deed Ragas slechts alleen. Onze oosten buren zagen onze versie van Idols en zag ook de presentatrice Ragas. Ragas werd gevraagd om de Duitse versie Deutschland sucht den Superstar presenteren. Ragas deed dit van 2005 tot 2007. Ook bleef Ragas gewoon in Nederland werken en ze vertrok naar de publieke omroep werd besloot ook Oerlemans te stoppen met Idols. Het tweetal werd opgevolgd door Martijn Krabbé en Chantal Janzen. Volgens het publiek had het tweetal geen chemie en daarom keerde Janzen ook niet terug voor het vierde seizoen. Janzen werd vervangen door Wendy van Dijk[8], want die had daarvoor al het eerste seizoen van X Factor gepresenteerd.

Jury
Presentatie


Selectieproces[bewerken]

Tijdens Idols moet elk kandidaat enkele rondes door om "Idol" te kunnen worden. In elke ronde zullen enkele kandidaten afvallen, zodat er uiteindelijk één overblijft.

Leeftijdsgrens[bewerken]

Om tijdens de eerste twee seizoenen mee te mogen doen moest je binnen de leeftijd 15-28 jaar zitten. Dat betekent dat je tijdens je auditie binnen deze leeftijd moet zitten. Tijdens seizoen drie werd de leeftijdsgrens verhoogd naar 35 jaar.[9] Het leeftijdgemiddelde van de finalisten van het eerste seizoen was 19 en van de finalisten van het tweede seizoen 22. De jury dacht dat het gemiddelde van de finalisten voor het derde seizoen nog wel hoger kon gaan liggen. Daarnaast was dit ook om meer mensen de kans te geven om zich op te kunnen geven. Ook constateerde de jury dat er tijdens de eerste twee seizoenen veel talent was binnen de leeftijd 25-28 jaar en veel van deze mensen zouden nu niet meer mee mogen doen. Deze leeftijdsgrens werd ook gehanteerd tijdens het vierde seizoen, maar volgens jurylid Gordon was dit veel te hoog en had de leeftijdsgrens moeten liggen op 25 jaar.[10]

Auditie[bewerken]

De kandidaten moeten eerst een "pre-auditie" doen. Hier moeten zij zingen voor een groep mensen, producers en zangcoaches van het programma, en zij bepalen of je door mag naar de audities voor de jury. Vele kandidaten vinden de pre-audities belachelijk, want vaak gaan de grappige deelnemers door, maar de kandidaten die echt kunnen zingen niet. Het komt er op neer dat je een hoog entertainmentgehalte moet hebben om door de pre-audities te komen. De kandidaten die door de pre-audities komen moeten daarna auditeren voor de jury. Ieder kandidaat bereid twee nummers voor en de producers bepalen uiteindelijk welk nummer de kandidaat voor de jury moet gaan zingen. Elk kandidaat moet in principe a capella auditeren. Soms zijn er enkele die instrumenten, blaadjes met lyrics of MP3 speler meenemen. De jury laat dit meestal toe, maar geen een van die kandidaten zijn dan ook ooit naar de tweede ronde gekomen.

Nadat een kandidaat klaar is met de performance bekritiseren de juryleden over de performance, zowel positief als negatief. Uiteindelijk moeten twee juryleden "Ja" zeggen om door te kunnen naar de volgende ronde. Tijdens seizoen 1, 2 en 4 was dit de helft van de stemmen en was je dus door onder de mom van "voordeel van een twijfel" en tijdens het derde seizoen moest je twee van de drie juryleden overtuigen van je kunnen.

Het eerste seizoen had in totaal 7.626 aanmeldingen, seizoen twee telde 16.731 aanmeldingen[11] en seizoen drie ruim 11.000. Seizoen vier heeft het recordaantal, namelijk 20.842 aanmeldingen.[12]

Theater[bewerken]

In het theater vind de grote eliminatie plaats. Een weekend lang, door middel van drie verschillende rondes, moeten de kandidaten zonder en met elkaar optreden. Elk seizoen was de opzet anders.

Ronde Seizoen 1 Seizoen 2 Seizoen 3 Seizoen 4
Aantal kandidaten 94 96 89 114
Aantal plekken 30 27 27 18
Ronde 1 Chorus Line Chorus Line Trio Chorus Line
Ronde 2 Trio Duet Duo Trio
Ronde 3 Solo
(met tape)
Solo
(met tape)
Solo
(a capella)
Solo
(a capella)

Het nummer tijdens de eerste ronde mag je zelf bepalen, maar kan maar uit een beperkt aantal nummers kiezen. Dit nummer moet elk kandidaat thuis al repeteren. Daarna volgt ronde twee en de jury stelt elke groep samen, behalve tijdens seizoen 3 daar had de jury de eerste ronde namelijk al samen gesteld. Tijdens de eerste twee seizoen moesten de kandidaten ronde 1 en 2 op dezelfde dag doen en hadden de laatste dag ronde 3. Tijdens seizoen 3 en 4 werd dit veranderd en hadden de kandidaten voor ronde 2 meer tijd om voor te bereiden. Daarom werd ook besloten dat de solo van seizoen 3 en 4 a capella was en niet met tape. Dit is voor de kandidaten beter voor te bereiden, want ze hoeven dan geen rekening te houden met timing.

Workshops[bewerken]

Vanaf de workshops is het mogelijk voor het publiek om te stemmen op hun favoriet. De kandidaten kregen workshops op verschillende gebieden. Ze kregen zanglessen, danslessen en kledingadvies en het was vervolgens aan de kandidaten zelf om te bepalen wat ze met de adviezen gingen doen. Na de workshops moeten de kandidaten hun liedje met tape gaan performen. In het eerste seizoen werden ze alleen begeleid met een piano en in seizoen twee en drie met een hele band. Tijdens de workshops worden de kandidaten verdeeld in drie verschillende groepen. Tijdens het eerste seizoen gingen de drie kandidaten met het hoogst aantal stemmen door naar de liveshows, tijdens het tweede seizoen gingen de hoogte twee kandidaten naar de liveshows en koos ook de jury uit elk workshop nog één kandidaat, tijdens het derde seizoen gingen de drie kandidaten met de meeste stemmen door en koos ook de jury nog een extra kandidaat die door mocht. Nadat alle workshops waren geweest was er uiteindelijk ook nog een wildcard te vergeven. In seizoen één koos de jury wie de wildcard mocht hebben, tijdens seizoen twee gingen de nummers vier en vijf uit elk workshop met elkaar de strijd aan om de wildcard en tijdens seizoen drie werden de zes populairste uit alle over gebleven kandidaten bij elkaar in de wildcardshow gezet en moest ook zij strijden om de wildcard.

Tijdens het vierde seizoen was de workshop ronde en min of meer uitgehaald. Tijdens de theater werd het aantal terug gebracht naar achttien kandidaten en streden zij alle achttien in de eenmalige "Preshow". De preshow was echter hetzelfde als de workshop. Hier gingen uiteindelijk de tien kandidaten door met de hoogst aantal stemmen en koos uiteindelijk de jury nog twee kandidaten uit om ook door te gaan naar de liveshows.

Liveshows[bewerken]

De liveshows bestaan uit twee afleveringen. De eerste bestaat uit de optredens van de acts en de tweede show bestaat uit de resultaten van de televoting van het publiek, waar vervolgens één of meer acts worden geëlimineerd. De liveshow worden gehouden en gefilmd, in de grootste studio van Europa, Studio 22.

In de liveshow zingt elk act een live nummer voor de jury en het publiek. De act zingt met een tape mee en hebben ze hulp van achtergronddansers. Daarnaast is het ook mogelijk voor de acts om zichzelf te begeleiden met een saxofoon, gitaar of piano. Elk liveshow staat in het teken van een bepaald thema. Elk act zingt een nummer wat binnen het thema past. Er zijn verschillende thema's, zoals Love, Musical, Soundtrack, Top 1 Hit en Nederlandstalig. Na het optreden geeft de jury commentaar op de performance. Wanneer alle kandidaten zijn geweest gaan de telefoonlijnen open, waarop het publiek vervolgens kan stemmen welk kandidaat ze graag in de race willen houden.

Terugkomende thema's zijn: Top 40, Nederlandstalig, 80's, Love, Disco, Bigband en Nederlands Product. Daarnaast zijn er ook thema's die binnen een subthema vallen. Hierdoor zijn de thema's gedurende de liveshows door de liveshows heen erg variërend.

Thema Seizoen 1 Seizoen 2 Seizoen 3 Seizoen 4
Top 40 Crystal Clear app clean.png Crystal Clear app clean.png
Nederlandstalig Crystal Clear app clean.png Crystal Clear app clean.png Crystal Clear app clean.png Crystal Clear app clean.png
80's Crystal Clear app clean.png Crystal Clear app clean.png
Love Crystal Clear app clean.png Crystal Clear app clean.png Crystal Clear app clean.png
Disco Crystal Clear app clean.png Crystal Clear app clean.png Crystal Clear app clean.png
Bigband Crystal Clear app clean.png Crystal Clear app clean.png Crystal Clear app clean.png
Nederlands product Crystal Clear app clean.png Crystal Clear app clean.png

Wanneer het aantal kandidaten is teruggebracht naar vier (seizoen 1), vijf (seizoen 2, 4) of zes (seizoen 3) zullen de kandidaten niet één, maar twee nummers zingen. Het publiek kan dan meteen na hun eerste performance stemmen op hun favoriet. In de halve finale zingen de drie kandidaten, behalve in seizoen 1, niet twee maar drie nummers.

Nadat de telefoonlijnen zijn gesloten worden de stemmen geteld. Vervolgens wordt willekeurig bekendgemaakt of een kandidaat door is naar de volgende ronde of plek moet nemen op één van de drie krukken. De krukken geven echter de "Bottom 3" weer, of te veel de drie personen met het minst aantal stemmen moeten daar plaats nemen. Wanneer er uiteindelijk drie kandidaten op de krukken zitten wordt er al snel één uit de bottom gehaald en is veilig. Daarna wordt er bekendgemaakt welk kandidaat het minst aantal stemmen heeft gekregen en Idols dus moet verlaten. In de loop van de liveshows wordt de "Bottom 3" er uit gehaald en zien we alleen de "Bottom 2". Ook in de halve finale worden de kandidaten één voor één bekendgemaakt wie door gaat, maar in nog geen een van de seizoenen is daadwerkelijk gesproken over een "Bottom 2".

Tijdens seizoen drie en vier zijn er zelfs resultshows met in totaal drie keer een "Bottom 4". Deze werkt hetzelfde als de "Bottom 3", alleen zit er nu één persoon meer bij.

Prijs[bewerken]

De winnaar wint een driejarig platencontract bij de major label BMG en dat betekent ongeveer drie albums. Daarnaast krijgen ze een eigen management, tijdens seizoen 1 en 2 was dit AT Productions, tijdens seizoen 3 was dit TEG Bookings en voor de winnaar van seizoen 4 was dit Jan Vis Agency. Daarnaast hadden de platenmaatschappijen en management de eerste optie om alle finalisten te contracteren. Alle winnaars hebben na de finale een succesvolle album uitgebracht, maar alleen Boris Titulaer wist drie succesvolle albums te produceren. Alle runner-ups en een aantal andere finalisten kregen ook een platencontract bij het winnende label.

Seizoen synopsis[bewerken]

Show overzicht[bewerken]

Seizoen Start Finale Winnaar Runner-up Derde Presentatie Jury
Idols 1 1 november 2002 8 maart 2003 Jamai Loman Jim Bakkum Hind Laroussi Tooske Ragas
Reinout Oerlemans
Henkjan Smits
Eric van Tijn
Jerney Kaagman
Edwin Janssen
Idols 2 6 december 2003 1 mei 2004 Boris Titulaer Maud Mulder JK
Idols 3 22 oktober 2005 11 maart 2006 Raffaëla Paton Floortje Smit Ellen Eeftink Chantal Janzen
Martijn Krabbé
Henkjan Smits
Eric van Tijn
Jerney Kaagman
Idols 4 20 oktober 2007 1 maart 2008 Nikki Kerkhof Nathalie Makoma Charlene Meulenberg Wendy van Dijk
Martijn Krabbé
Eric van Tijn
Jerney Kaagman
John Ewbank
Gordon

Elk seizoen opent met de auditie rondes in verschillende steden waar enkele duizend kandidaten hopen om door te mogen naar de theaterronde. Tijdens auditie afleveringen zie je een mix van potentiële finalisten, interessante deelnemers en grappige deelnemers. Elk succesvolle kandidaat mag zich voor de tweede keer bewijzen tijdens de theaterrondes, waar de kandidaten drie verschillende rondes moet doorlopen. Gebaseerd op wat de kandidaten tijdens de theaterrondes hebben gedaan worden er 27 tot 30 kandidaten geselecteerd voor de workshops of 18 voor de préshow. Vanaf de workshops/préshow performen de kandidaten live hun liedjes, gevolgd door feedback van de jury. Het publiek kan nu via televoting stemmen op hun favoriete "Idol" en de uitslag van de televoting wordt dan bekendgemaakt tijdens de resultshow. De show bereikt zijn climax tijdens de grande finale, waarbij de winnaar van het seizoen bekend wordt gemaakt.

Seizoen 1[bewerken]

Jamai Loman, winnaar van seizoen 1
1rightarrow blue.svg Zie Idols 1 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het eerste seizoen van Idols begon op 1 november 2002 als vervanging van de Soundmixshow. Het eerste seizoen werd gepresenteerd door Tooske Breugem en Reinout Oerlemans.

Gedurende de selectie proces wisten 94 kandidaten de theaterrondes te halen. Deze 94 kandidaten werd uiteindelijk teruggebracht naar 30 kandidaten die vervolgens weer in drie groepen van 10 de workshops ingingen. Juryfavoriet Zosja El Rhazi werd tijdens de workshops geëlimineerd, maar door het feit dat Roger Peterson vrijwilliger de show verliet kon El Rhazi alsnog door naar de liveshows.[13] Jim Bakkum, Hind Laroussi en Dewi Pechler waren al snel één van de favorieten en het was dan ook vanzelfsprekend dat zij door gingen naar de liveshows. Uiteindelijk wisten zij alle drie de top vier te bereiken, maar geen van drie won. Pechler werd vierde en haar eliminatie was de eerste grote schrok wat betreft de eliminatie, dit werd echter herhaald gedurende de vervolgseizoenen. Een andere verrassing was dat wildcard winnaar Joël de Tombe[14] de eerste twee liveshows wist te redden.

De twee finalisten waren de grappenmaker Jamai Loman en favoriet Jim Bakkum. Loman was tijdens de theaterrondes een ster in het vergeten van zijn teksten, maar was wel een echte entertainer. Bakkum was al sinds z'n auditie één van de favoriete deelnemers van de show. Uiteindelijk wist Loman de show te winnen op 9 maart 2003.

Lomans single, "Step Right Up" werd meteen na de finale uitgebracht. Van de single werden er meer dan 320.000 exemplaren verkocht, waarmee het niet alleen de bestverkochte single van 2003 was, maar ook van het afgelopen decennium.[15] Het was pas de achtste keer dat er een single nieuw op nummer 1 binnen kwam. Inmiddels gebeurt dat regelmatig. Door het grote succes van de single werd de debuutsingle van runner-up Bakkum enkele malen uitgesteld. Na zeven weken op de eerste plaats te hebben gestaan werd Loman verslagen door Bakkum.

Seizoen 2[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Idols 2 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Seizoen 3[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Idols 3 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Seizoen 4[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Idols 4 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en)
in de Nederlandse Album Top 100
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Greatest Moments 2003 28-03-2003 - als Idool 2003
Greatest Moments 2004 29-03-2004 - als Idool 2004
5 jaar Idols 2003 - 2008 4-07-2008 -

Singles[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en)
in de Nederlandse Top 40
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Here we are / The story of success 2003 26-04-2003 38 2
I've got the music in me 2004 20-03-2004 18 10 als Idols 2004

Trivia[bewerken]

 • Succesvolste ex-Idols: Hind Laroussi, Jim Bakkum, Jamai Loman, Christon Kloosterboer, Nikki Kerkhof, Bo Saris (Boris), Roger Peterson (Intwine).
 • Succesvolste Idols-single: Jamai - Step Right Up
 • Succesvolste debuut-single: Nikki - Bring me Down
 • Succesvolste album van een Idols deelnemer: Hind - Around The World
 • Minst succesvolle debuut-single van een finalist: Floortje - Wake Up
 • Minst succesvol debuutalbum van een finalist: Floortje - Fearless
 • Hind Laroussi en Jim Bakkum zijn de enigen van alle seizoenen Idols die een prijs hebben gewonnen. Laroussi ontving een Edison voor haar debuutalbum Around the World en Bakkum won een TMF Award voor beste nieuwkomer.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Drie juryleden bij nieuwe Idols Radio NL, 16 augustus 2005
 2. Idols-finalisten in zee met nieuw management Zappen, 17 november 2005
 3. a b Idols kan niet kiezen Zappen, 16 augustus 2005
 4. Idols-geruchten: Eric, Marianne en Gordon in de jury Zappen, 25 juli 2007
 5. ‘Jerney Kaagman toch bij Idols IV’ Zappen, 26 juli 2007
 6. Vierkoppige jury in Idols IV Zappen, 30 juli 2007
 7. Van Gordon hoeft Idols niet meer zo Zappen, 3 april 2008
 8. Nieuwe programmaoorlog een feit: Idols vs Popstar Zappen, 19 juli 2007
 9. Maakt het uit hoe oud je bent? Idols
 10. Jurylid Gordon: ‘Pauline te oud voor Idols’ Mediacourant, 6 januari 2008
 11. Algemeen Dagblad, 29 april 2004
 12. Recordaantal deelnemers Idols 4 RTL Nieuws, z.d.
 13. Zosja vervangt Roger in Idols Musicfrom, 6 januari 2003
 14. Idols wildcard pechcard? Jury legt lot dertiende finalist in handen kijkers Zappen, 24 december 2005
 15. 'Ketchup song' best verkochte single van decennium De Pers, 29 december 2009