Ik hou van Holland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ik hou van Holland
Genre Spelprogramma
Speelduur 90 minuten
Bedenker Talpa Media
Presentatie Linda de Mol
Vaste gasten Beau van Erven Dorens
(seizoenen 1-3)
Jeroen van Koningsbrugge
(seizoenen 1-)
Peter Heerschop
(seizoenen 4-6)
Guus Meeuwis
(seizoenen 7-)
Irene Moors (Specials)
(seizoenen 4-6)
Regie Sander Vahle
Muziek Joseph Schmidt - Ik hou van Holland
Orkestratie De "I Luv Holland" band
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Productie
Producent Gijs van Dam
Uitzendingen
Start 8 maart 2008
Afleveringen 96
Seizoenen 11
Zender RTL 4
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Ik hou van Holland is een zaterdagavondshow, met thema-uitzendingen op andere dagen, waaronder elk jaar op 31 december een Oudejaarsspecial, die wordt uitgezonden op RTL 4. Het programma wordt gepresenteerd door Linda de Mol.[1] In dit televisieprogramma wordt er elke week gekeken wat Bekende Nederlanders van hun land afweten.[2] Zij worden geholpen door de twee teamcaptains Jeroen van Koningsbrugge en Guus Meeuwis.[3] Beau van Erven Dorens was van seizoen 1 t/m 3 teamcaptain van het oranje team. In seizoen 4 werd hij opgevolgd door Peter Heerschop. Jeroen van Koningsbrugge is al sinds het begin teamcaptain van het rood-wit-blauwe team.

Op 26 januari 2009 kreeg Ik hou van Holland een Beeld en Geluid Award voor beste amusementsprogramma. Het aantal kijkers ligt gemiddeld rond de 1,5 miljoen personen voor de zaterdaguitzending, alhoewel de kijkcijfers voor de laatste 3 seizoenen aanzienlijk zijn gestegen naar de 2,5 miljoen. Het record staat tot nu toe op bijna 3 miljoen kijkers tijdens de Sinterklaasuitzending in 2010.

Teamcaptains[bewerken]

Naam captain Seizoen Publieksvak
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Jeroen van Koningsbrugge Rood-wit-blauw
Beau van Erven Dorens Oranje
Peter Heerschop Oranje
Guus Meeuwis Oranje
Irene Moors (Specials) Oranje

Rondes[bewerken]

Standaardrondes[bewerken]

Belangrijke rondes zijn:

Fragment-vragen
Hierbij wordt een tv-fragment getoond, waarna een bijbehorende vraag wordt gesteld. Dit onderdeel komt twee keer terug per aflevering. De eerste keer mag van elk team maar 1 persoon proberen de vraag te beantwoorden, de tweede keer mag het hele team dit proberen.
Raad een lied of niet
Hierbij moet een lied worden geraden, waarna de hele zaal een stuk van dit lied zingt. Vanaf seizoen 10 kunnen hiermee punten worden verdiend voor de teams. Na het zingen van het al of niet geraden lied krijgt het team wiens tribune het lied het beste heeft meegezongen 1 punt. Het raden van het lied én de uitvoerende artiest levert 2 punten op voor het team dat het lied heeft geraden. Deze punten gaan bij een fout antwoord echter naar het andere team. Dit onderdeel komt meerdere malen per aflevering aan bod en kent verschillende variaties:
 • Melodie: de meest gebruikte variant. Hierbij moet het lied worden geraden aan de hand van de melodie, die gespeeld wordt door de band.
 • Meneer Cheung Hoi Chi (seizoen 4 en vanaf seizoen 8): hierbij probeert een Chinese man die geen Nederlands spreekt een nummer te zingen, waarbij beide teams moeten raden welk lied hij zingt.
 • Liedjes met foto's (seizoen 4-5): hierbij worden vier foto's getoond die betrekking hebben op het te raden lied.
 • Vertaling (seizoen 5 t/m 7 ter vervanging van meneer Cheung hoi chi, die deze drie seizoenen afwezig was wegens omstandigheden en seizoen 11): hierbij wordt de tekst van een niet-Nederlandstalig lied (wel van een Nederlandse artiest) vertaald naar het Nederlands en opgelezen door Linda de Mol. Aan de hand van de vertaalde tekst moet het lied worden geraden.
 • 2 liedjes door elkaar (seizoen 6 t/m 8): hierbij speelt de band de melodie van een lied, waar de tekst van een ander lied doorheen gezongen wordt. De teams moeten beide liederen zien te raden. Omdat hier twee liedjes worden gebruikt, levert deze variant het dubbele aantal punten op.
 • Rebus (seizoen 6 t/m 8): hierbij wordt een rebus getoond die de titel van een liedje uitdrukt. Als er gedrukt wordt, dan moet die persoon zowel de titel als de artiest van het betreffende nummer noemen.
 • De 5 woorden (seizoen 9): hierbij worden er 5 woorden vertoond die uit de tekst van een liedje komen. Aan deze 5 woorden moet het lied geraden worden.
 • Anagram (seizoen 11): Er wordt een anagram getoond waarin de titel van een lied verborgen zit. De letters worden hierbij één voor één op de juiste plek gezet. Aan de hand hiervan dient zowel de titel als de artiest van het lied geraden te worden.
Ons kent ons
(2de+3de seizoen). hierbij moeten de kandidaten een vraag afmaken die wordt gesteld zonder onderwerp. Bijvoorbeeld: '37% van de Nederlanders stoort zich aan harde....'.(uit seizoen 3 aflevering 1). De teams mogen overleggen. Tijdens dit overleg wordt reclame uitgezonden en daarna worden de antwoorden van de beide teams en het juiste antwoord gegeven. Het team er het dichtst bij zat, scoort 1 punt.
Wat vraagt ie?
(4de seizoen)
Taalronde
 • Spellingsronde: hierbij moeten de kandidaten van een team elk een woord spellen. In seizoen 1 t/m 6 moesten ze behalve individueel ook als groep een woord spellen. In seizoen 6 moest bij de groepsronde een team proberen binnen 1 minuut op eigen initiatief een woord samen te stellen door om beurten een letter op te noemen. Neerlandicus Bas Jongenelen controleerde achteraf in hoeverre het woord telde (bijvoorbeeld: als het team "badlakenga" spelde, telde alleen het deel "badlaken"). De kijker zag hierbij de genoemde letters op zijn/haar scherm en kon dus al meteen zien tot hoever het woord telde.
 • Het meegebrachte woord (seizoen 1 t/m 4 en 11): hierbij vertelt het ene team aan het andere een Nederlands woord, en geeft er drie mogelijke betekenissen van dit woord bij. Aan het andere team de taak om te raden welk van deze omschrijvingen de juiste is.
 • Roddelen (seizoen 5 t/m 7, 10, 11): Het oudste lid van een team vertelt, vanaf een papiertje, een roddel met daarin 10 steekwoorden aan het volgende teamlid. Die vertelt het zonder hulpmiddelen door aan de volgende, en die weer aan de volgende tot uiteindelijk de teamcaptain het gehoord heeft. De teamcaptain mag dan de roddel aan Linda vertellen waarbij wordt gekeken hoeveel van de 10 steekwoorden nog in het verhaal voorkomen.
 • Spreekwoorden (seizoen 7): beide teams krijgen een afbeelding te zien waarin 9 spreekwoorden zijn uitgebeeld. Om beurten mogen ze er een proberen te vinden.
 • Spreekwoorden (seizoen 8): beide teams krijgen twee spreekwoorden te zien die helemaal door elkaar zijn gedraaid. Er zit ook een woord tussen dat helemaal niets met de spreekwoorden te maken heeft. Het zogenaamde spookwoord. Als een team dit spookwoord weet te vinden, krijgt het team 2 punten, zo niet dan mag het andere team proberen het spookwoord te vinden.
Wat zullen we eten? (seizoen 1)
beide teams en het hele publiek krijgen wat Hollands te eten. Daarover wordt dan een vraag gesteld.
Namen-raden (seizoen 1-8, 10, 11)
Beide teams krijgen twee minuten. De teamcaptains krijgen kaartjes met daarop de namen van bekende Nederlanders. Ze moeten hun team met aanwijzingen duidelijk maken welke Nederlanders dit zijn zonder (delen van) de naam te noemen. In seizoen 11 wordt dit spel gespeeld met moeilijke woorden en begrippen in plaats van namen van Bekende Nederlanders.
Nederlandse kennis
(seizoen 1-5; vanaf seizoen 2 met te raden woord). Hierbij worden vragen gesteld over Nederland, waarbij elk goed antwoord een letter van een te raden woord oplevert.
De rijtjes
Beide teams wordt gevraagd zo veel mogelijk zaken horend bij een onderwerp of thema op te noemen binnen 1 minuut. Het team dat de meeste denkt op te kunnen noemen mag de ronde spelen. De teams kunnen elkaar overbieden met het aantal antwoorden dat ze denken te weten, waardoor het mogelijk is dat hetzelfde team twee keer aan de beurt is en het andere team niet. Lukt het een team om binnen 1 minuut het door hen gestelde aantal antwoorden te noemen, dan krijgt het evenveel punten als dit aantal antwoorden. Faalt het team het door hen gestelde aantal antwoorden te geven, dan gaan deze punten naar het andere team.
Sport- en nieuwsvragen
tot seizoen 3 alleen sport. Hierbij worden vragen gesteld aan de hand van nieuwsfragmenten.
Verjaardagsspel (vanaf seizoen 6)
Alle teamleden zitten rond een tafel. Centraal staat een cadeau, met daarin een confettibom die na een vooraf bepaalde tijd afgaat. Degene die het cadeau vasthoudt, moet vragen beantwoorden, en mag het cadeau pas doorgeven aan zijn/haar buurman als een vraag goed beantwoord wordt. Zodra de bom afgaat, verliest het team waarvan een lid het cadeau op dat moment vasthoudt alle punten die ze deze ronde hebben gescoord. Deze punten gaan dan naar het andere team. (Vanaf seizoen 11 zonder aftelklok). Tijdens de oudejaarsspecial van 2013 werd als variant hierop het oliebollenbomspel gespeeld, waarbij de confettibom was vervangen door een oliebollenbom. Dit spel is door Identity Games uitgebracht als gezelschapsspel, zodat je dit ook zelf kunt proberen.
Maskerspel (seizoen 6-7)
Hierbij krijgen beide teams om beurten vier maskers van gezichten van bekende Nederlanders in handen, waarna ze deze aan de hand van een vraag in de juiste volgorde moeten zien te zetten. Voor elk masker dat op de juiste plek staat krijgt het team een punt, en indien alle vier de maskers op de juiste plek worden gezet krijgen ze een bonuspunt.
Teken het woord (seizoen 6)
Een lid van elk team moet proberen binnen 1,5 minuut 3 woorden duidelijk te maken aan zijn/haar teamgenoten door middel van tekeningen op een glasplaat. Elk goedgeraden woord levert 3 punten op.
Dobbelstenenspel (seizoen 6)
Een spel waarbij uit het publiek 2 dobbelstenen naar beneden worden gegooid. Op de dobbelstenen staat op elke zijde een letter. Wanneer de dobbelstenen tot stilstand zijn gekomen, liggen er 2 letters bovenop. Het team moet dan zo veel mogelijk woorden vormen met als beginletter de letter van de ene dobbelsteen, en als eindletter de letter van de andere dobbelsteen. De woorden moeten minimaal vier letters lang zijn.
Geen ja, geen nee en geen uh (vanaf seizoen 8)
Een spel waarbij een teamlid op een stoel zit waar Linda de mol met hem een gesprek voert van 90 sec. Het teamlid mag hierbij geen ja, geen nee en geen uh zeggen. Ook mogen er geen stiltes vallen die langer zijn dan 2 seconden. Er zijn maximaal 5 punten te verdienen. Telkens als het teamlid een fout maakt, gaan er 2 punten af. Na 3 fouten eindigt het spel direct en scoort het team geen punten. Tijdens de Oudejaarsavond-special op 31 december 2012 moesten teamcaptains Guus en Jeroen zelf op de stoel plaatsnemen.
De anagrammenronde (seizoen 8-10)
Een spel waarbij het team een anagram te zien krijgt, waar een ander woord of naam in verborgen zit. Deze moet worden gevonden. Elk team mag 1 keer passen. De ronde duurt 90 seconden.
Plaatjes bekijken (seizoen 8)
Hierbij krijgen beide teams per leeftijdscategorie een afbeelding te zien. In de afbeelding klopt iets niet. Wie als eerste op de knop drukt en de fout ontdekt heeft scoort voor zijn team twee punten.
Wie is de bekende nederlander?
Een ronde waarbij de team's foto's zien van 5 bekende nederlanders van toen ze 5 jaar waren en moeten raden uit 5 bekende nederlanders.
Kaaswerpen (vanaf seizoen 9)
Beide teams moeten proberen een Nederlandse plaatsnaam te raden aan de hand van letters die een voor een in beeld komen en in seizoen 11 aan de hand van een rebus. Het teamlid dat de plaats goed raad mag vervolgens proberen binnen 10 seconden met een kaas de locatie van de geraden plaats aan te wijzen op de kaart van Nederland. In totaal kan het team maximaal drie punten halen. Indien een team de plaats niet goed heeft geraden geeft Linda de goede plaatsnaam en mag het andere team binnen 10 seconden proberen de locatie hiervan aan te wijzen met de kaas om nog twee punten te scoren.
Het rekenspel (seizoen 9)
Hierbij krijgen beide teams een rekensom, maar hierbij wordt er ook algemene kennis aan toegevoegd. Het team dat als eerste drukt en het goede antwoord geeft krijgt de punten. Heeft dit team het fout, dan mag het andere team raden.
Linda's Supermarkt (seizoen 10)
Hierin zit Linda bij de kassa en noemt 24 producten op. Beide teams moeten alle 24 producten onthouden. Na het opnoemen gaan de teams om de beurt een product opnoemen. Elk product levert één punt op. Als een teamlid niets of iets verkeerds zegt, dan is dat teamlid af. Dit geldt ook als een teamlid iets zegt dat al eerder is genoemd. Als alle teamleden van een team af zijn, en één of meerdere leden van de andere team nog in het spel zitten, dan heeft dat team gewonnen en krijgen ze alle behaalde punten. Maximaal kunnen er bij dit spel 24 punten worden gescoord.
Finale
In de finale worden onder andere rekensommen en kennisvragen gesteld. Hierbij is er bij de tweede vraag altijd een gastoptreden, waarover dan een vraag wordt gesteld. De captains mogen een antwoord geven, de andere captain mag zeggen of het antwoord hoger of lager ligt. De captain van het team dat de vraag goed raadt, mag aan een rad draaien. Op het rad staan verschillende hoeveelheden punten. Omdat er ook hoge getallen op staan zoals 25 en 50, en in de laatste ronde 100, kan een team dat achterstaat opeens toch voor komen te staan. In seizoen 8 is het rad aangevuld met de pechpunt; de teamcaptain die hierop komt krijgt geen punten en moet na afloop met het hele vak van de tegenpartij op de foto. Bij de Oudejaarsavond-special 2011 was de pechpunt vervangen door een appel en het team die bij de appel komt, krijgt het team geen punten, maar het team en het publiek krijgen toch een appelflap. In seizoen 9 is de pechpunt vervangen door een getal 0. Als er een nul wordt gedraaid, dan krijgt het team geen punten en verder gebeurt er niets. Ook is het acht punt, een prachtpunt. Als er een acht wordt gedraaid, dan mag het team de acht punten krijgen of nog een keer aan het rad draaien. In seizoen 10 blijft de 0 en de prachtpunt gehandhaafd. Echter, in de laatste vraag komt naast de 100 punten, ook de ALLES KWIJT-punt. Dat betekent als een team op de ALLES KWIJT draait, dit team alle punten kwijtraakt en heeft verloren. In seizoen 11 moeten bij de tweede vraag twee teamleden van het team dat de vraag raadt proberen elkaar 30 sec. te kussen. Als dit lukt, wint het team 100 punten. Als de teamleden er 1 sec vanaf zitten, verdienen ze 25 punten, bij 2 sec, 10 punten en als het helemaal misgaat nog 2 punten.

Speciale rondes[bewerken]

Deze rondes zijn verbonden aan speciale edities van Ik hou van Holland, en komen derhalve in de gewone afleveringen niet voor.

In Holland staat een huis
(alleen tijdens Koninginnedagedities 2009 en 2010): dit spel is gekoppeld aan de uitreiking van de prijzen uit de postcodeloterij. Tijdens het spel onthult Linda de Mol de winnende postcodes, waarna om beurten een lid uit een van beide teams moet proberen de plaats horend bij deze postcode aan te wijzen op een kaart van Nederland.
RTL-fragmenten
speciale ronde tijdens de 'Viert 20 jaar RTL'-editie.
Sinterklaas-fragmenten
speciale ronde tijdens sinterklaasspecial 2009.
De waslijn
speciale ronde tijdens de WK-special 2010. Hierin moesten deelnemers van beide teams T-shirts van voetballers of voetbalcoaches aan de hand van een onderwerp (meeste doelpunten, duurste transfers, enz) in goede volgorde aan een waslijn hangen.
Nederlander van het jaar
alleen tijdens oudjaarseditie 2008

Seizoen 1[bewerken]

Het eerste seizoen van Ik hou van Holland werd uitgezonden van 8 maart 2008 tot en met 19 april 2008. Het programma werd elke zaterdagavond uitgezonden van 20.00 tot 21.30 uur. Linda de Mol presenteerde het programma. De vaste teamcaptains waren Jeroen van Koningsbrugge en Beau van Erven Dorens. Gemiddeld keken 1.358.000 mensen per uitzending.

Gasten[bewerken]

Nr. Datum Team BN'er (20'ers) BN'er (30'ers) BN'er (40+'ers) Kijkcijfers
1 8 maart 2008 Team Jeroen Kim-Lian van der Meij Winston Gerschtanowitz Wilfred Genee 1.226.000 kijkers
Team Beau Viviënne van den Assem Richard Witschge Jan Vayne
2 15 maart 2008 Team Jeroen Nicolette van Dam Erik Hulzebosch Robert ten Brink 1.170.000 kijkers
Team Beau Jamai Loman Koert-Jan de Bruijn Monique Klemann
3 22 maart 2008 Team Jeroen Dominique van Hulst Katja Schuurman Raymond van de Klundert 1.411.000 kijkers
Team Beau Rick Brandsteder Sophie Hilbrand Angela Groothuizen
4 29 maart 2008 Team Jeroen Valerio Zeno Frans Bauer Irene Moors 1.436.000 kijkers
Team Beau Gregory Sedoc Wolter Kroes Wilma Nanninga
5 5 april 2008 Team Jeroen Thomas Berge Wendy van Dijk Anita Meyer 1.299.000 kijkers
Team Beau Agnes van de Ven Frank de Boer Manuëla Kemp
6 12 april 2008 Team Jeroen Sita Vermeulen Edsilia Rombley Jack Spijkerman 1.459.000 kijkers
Team Beau Victoria Koblenko Ruben Nicolai Jan Keizer
7 19 april 2008 Team Jeroen Yes-R Bridget Maasland Lenette van Dongen 1.502.000 kijkers
Team Beau Jim Bakkum Peter van der Vorst Ellen van Langen

Winnaars[bewerken]

Als een team wint, krijgt het team zelf en het publiek dat bij het team hoort een oer-Hollandse prijs. In seizoen 1 was dit:

Beau - Jeroen (4-3)

Seizoen 2[bewerken]

Het tweede seizoen van Ik hou van Holland werd uitgezonden van 8 november 2008 tot en met 31 december 2008. Het programma werd elke zaterdagavond uitgezonden van 20.00 tot 21.30 uur. Linda de Mol presenteerde het programma wederom. De vaste teamcaptains waren wederom Jeroen van Koningsbrugge en Beau van Erven Dorens. Gemiddeld keken 1.467.000 mensen per uitzending (oudejaars-uitzending meegerekend).

Gasten[bewerken]

Nr. Datum Team BN'er (20'ers) BN'er (30'ers) BN'er (40+'ers) Kijkcijfers
1 8 november 2008 Team Jeroen Nick Schilder Danny de Munk Frederique van der Wal 1.445.000 kijkers
Team Beau Simon Keizer Daniëlle de Bruijn Tineke Schouten
2 15 november 2008 Team Jeroen Jody Bernal Rachel Hazes Leco van Zadelhoff 1.516.000 kijkers
Team Beau Elise van der Horst Michael Boogerd Monique van de Ven
3 22 november 2008 Team Jeroen Inge Dekker Alex Klaasen Willeke Alberti 1.476.000 kijkers
Team Beau Gigi Ravelli Dennis van der Geest Bart Chabot
4 29 november 2008 Team Jeroen Renate Verbaan Jeroen Nieuwenhuize Mariska van Kolck 1.294.000 kijkers
Sinterklaas special Team Beau Levi van Kempen Berget Lewis Wilbert Gieske
5 6 december 2008 Team Jeroen Maartje Paumen Xander de Buisonjé Daphne Deckers 1.300.000 kijkers
Team Beau Ali B Annamarie Thomas Chris Tates
6 13 december 2008 Team Jeroen Nikkie Plessen Jeroen van der Boom Lucia Rijker 1.354.000 kijkers
Team Beau Sascha Visser Anouk Smulders Frits Sissing
7 31 december 2008 Team Jeroen Marlies Dekkers Wendy van Dijk Gordon 1.877.000 kijkers
Oudejaarsavond-special Team Beau Irene van de Laar Hans Klok René Froger

Winnaars[bewerken]

Als een team wint, krijgt het team zelf en het publiek dat bij het team hoort een oer-Hollandse prijs. In seizoen 2 was dit:

Beau - Jeroen (5-2)

Seizoen 3[bewerken]

Het derde seizoen van Ik hou van Holland werd uitgezonden van zaterdag 7 maart 2009 tot 29 april 2009. Het programma werd elke zaterdagavond uitgezonden van 20.30 tot 22.00 uur en elke donderdagavond daaropvolgend herhaald van 22.30 tot 0.00 uur. Linda de Mol presenteerde het programma wederom. De vaste teamcaptains waren wederom Jeroen van Koningsbrugge en Beau van Erven Dorens. Tussen aflevering 3 en 4 op 28 maart werd er een eenmalige herhaling uitgezonden wegens de WK-kwalificatiewedstrijd van Nederland. Gemiddeld keken 1.594.000 mensen per uitzending.

Gasten[bewerken]

Nr. Datum Team BN'er (20'ers) BN'er (30'ers) BN'er (40+'ers) Kijkcijfers
1 7 maart 2009 Team Jeroen Nicolette Kluijver Inge de Bruijn Marc Dik 1.522.000 kijkers
Team Beau Marly van der Velden John Williams Marijke Helwegen
2 14 maart 2009 Team Jeroen Brigitte Heitzer Roel van Velzen Anita Witzier 1.723.000 kijkers
Team Beau Ron Link Deborah Gravenstijn Eric van Tijn
3 21 maart 2009 Team Jeroen Joey van der Velden Froukje de Both Pia Douwes 1.741.000 kijkers
Team Beau Jan Smit Cystine Carreon Joop Braakhekke
4 4 april 2009 Team Jeroen Kim Feenstra Christophe Haddad Bartina Koeman 1.602.000 kijkers
Team Beau Monique Smit Gerard Ekdom Ronald Koeman
5 11 april 2009 Team Jeroen Frans Frederiks Quinty Trustfull Jochem van Gelder 1.626.000 kijkers
Team Beau Bart Zeilstra Fatima Moreira de Melo Nelli Cooman
6 18 april 2009 Team Jeroen Hind Laroussi Johnny de Mol Lucille Werner 1.442.000 kijkers
Team Beau Yuri van Gelder Sander Janson Caroline Tensen
7 29 april 2009 Team Jeroen Martijn Krabbé Caroline Tensen Ron Brandsteder 1.501.000 kijkers
Koninginnedag-special Team Beau Rick Brandsteder Winston Gerschtanowitz Wendy van Dijk

Winnaars[bewerken]

Als een team wint, krijgt het team zelf en het publiek dat bij het team hoort een oer-Hollandse prijs. In seizoen 3 was dit:

Beau - Jeroen (3-4)

Seizoen 4[bewerken]

Het vierde seizoen van Ik hou van Holland werd wederom gepresenteerd door Linda de Mol. Omdat Beau van Erven Dorens naar SBS 6 verhuisde, nam nieuwe teamcaptain Peter Heerschop het over. Jeroen van Koningsbrugge bleef dit seizoen nog gewoon teamcaptain. Het vierde seizoen van Ik hou van Holland werd uitgezonden vanaf 24 oktober 2009, te beginnen met een eenmalige special over 20 jaar RTL, met als gelegenheidscaptain Irene Moors. De leeftijdscategorieën golden bij de eerste en laatste aflevering niet. Op 12 december 2009 werd de aflevering van 8 november 2008 (met Beau van Erven Dorens) uitgezonden. De aflevering van 31 december 2009 was extra lang en ging door tot in het nieuwe jaar (2010), met nieuwjaarswensen van Linda en alle teamleden, bloopers van het afgelopen jaar, en muziek ter gehore gebracht door de I Luv Holland Band. Gemiddeld keken 2.113.000 mensen per aflevering.

Gasten[bewerken]

Nr. Datum Team BN'er (20'ers) BN'er (30'ers) BN'er (40+'ers) Kijkcijfers
1 24 oktober 2009 Team Jeroen Jan de Hoop Frits Barend Victor Reinier 2.232.000 kijkers
20 Jaar RTL-special Team Irene Loretta Schrijver Leontine Borsato Babette van Veen 1.546.000 kijkers
2 31 oktober 2009 Team Jeroen Teun Kuilboer Mirella van Markus Tanja Jess 2.183.000 kijkers
Team Peter Tommie Christiaan Helga van Leur George Baker
3 7 november 2009 Team Jeroen Epke Zonderland Vivian Slingerland Rudolph van Veen 2.044.000 kijkers
Team Peter Ireen Wüst Remy Bonjasky Heleen van Royen
4 14 november 2009 Team Jeroen Ranomi Kromowidjojo Ferry Corsten Tatjana Šimić 2.208.000 kijkers
Team Peter Jan Kooijman Gert-Jan Mulder Simone Kleinsma
5 21 november 2009 Team Jeroen Jessica Mendels Art Rooijakkers Imca Marina 1.805.000 kijkers
Team Peter Sophie van Winden Guus Meeuwis Erik van der Hoff
6 28 november 2009 Team Jeroen Miljuschka Witzenhausen Barry Paf Jörgen Raymann 2.019.000 kijkers
Team Peter Sara Kroos Marit van Bohemen John van den Heuvel 1.997.000 kijkers
7 5 december 2009 Team Jeroen Saar Koningsberger Frits Wester Sinterklaas 2.390.000 kijkers
Sinterklaas-special Team Peter Emiel Sandtke Ellen ten Damme Dieuwertje Blok
8 31 december 2009 Team Jeroen Natasja Froger Arie Boomsma Angela Groothuizen 2.023.000 kijkers
Oudejaarsavond-special Team Peter Rick Engelkes Susan Visser Joris Linssen

Winnaars[bewerken]

Als een team wint, krijgt het team zelf en het publiek dat bij het team hoort een oer-Hollandse prijs. In seizoen 4 was dit:

 • Aflevering 1: Beide teams wonnen een Delfts blauwe zitzak (vanwege gelijkspel).
 • Aflevering 2: Team van Peter won een Nederlandse vlag met wimpel.
 • Aflevering 3: Team van Peter won een frituurpan met frituurvet en bitterballen.
 • Aflevering 4: Team van Jeroen won een zakje Tulpenbollen en 20 liter potgrond.
 • Aflevering 5: Team van Jeroen won een Delfts blauw vogelhuisje met vetbolletje.
 • Aflevering 6: Team van Peter won een Kruimeldief met koetjesprint.
 • Aflevering 7: Team van Jeroen won het alfabet in chocoladeletters.
 • Aflevering 8: Team van Jeroen won 60 seconden gratis winkelen bij C1000.

Peter - Jeroen - Irene (3-5-1 incl. gelijkspel)

Seizoen 5[bewerken]

Het vijfde seizoen van Ik hou van Holland wordt wederom gepresenteerd door Linda de Mol. Net als in seizoen vier zijn de teamcaptains Jeroen van Koningsbrugge en Peter Heerschop. Het nieuwe seizoen gaat van start op zaterdag 6 maart 2010 tussen 20.00 en 21.30 uur. In totaal worden er acht uitzendingen gemaakt, exclusief de speciale Koninginnedag-editie van 29 april en de WK-editie die in juni wordt uitgezonden. In de speciale extra lange Koninginnedag-editie vervangt Irene Moors Peter Heerschop als teamcaptain. Dat maakte ze bekend in Carlo & Irene:Life4You op zondag 18 april 2010. Eerder deed ze dat ook al bij de 20 jaar RTL-special. Tijdens deze aflevering werden ook verschillende winnende postcodes bekendgemaakt voor de Nationale Postcode Loterij. De speciale uitzending van 5 juni 2010, ter ere van het WK voetbal, duurde niet anderhalf uur, maar twee uur.

Gasten[bewerken]

Nr. Datum Team BN'er (20'ers) BN'er (30'ers) BN'er (40+'ers) Kijkcijfers
1 6 maart 2010 Team Jeroen Timor Steffens Barbara Barend Marga van Praag 1.957.000 kijkers
Team Peter Fleur Minjon Murth Mossel John de Wolf
2 13 maart 2010 Team Jeroen Freek Bartels Cas Jansen Annemarie Jorritsma 2.030.000 kijkers
Team Peter Esther Vergeer Dyanne Beekman Humberto Tan
3 20 maart 2010 Team Jeroen Pauline Wingelaar Marianne Thieme Ernst Daniël Smid 1.930.000 kijkers
Team Peter Edith Bosch Boris van der Ham Eddy Zoëy
4 27 maart 2010 Team Jeroen Jim Bakkum Sandra Schuurhof Viola Holt 2.399.000 kijkers
Team Peter Robert Doornbos Jelka van Houten Joep van Deudekom
5 3 april 2010 Team Jeroen Yfke Sturm Roué Verveer Suzanne Klemann 2.337.000 kijkers
Team Peter Rosalinde Kikstra Ruben van der Meer Henk Westbroek
6 10 april 2010 Team Jeroen Lisa Lois Ramon Beuk Patricia Paay 2.397.000 kijkers
Team Peter Stacey Rookhuizen Horace Cohen Karin Bloemen
7 17 april 2010 Team Jeroen Ferry Doedens Lies Visschedijk Sandra Reemer 2.132.000 kijkers
Team Peter Ruud Feltkamp Nicolien Sauerbreij Rob de Nijs
8 24 april 2010 Team Jeroen Inge Schrama Nyncke Beekhuyzen Thomas van Luyn 2.192.000 kijkers
Team Peter Henk Grol Esmaa Alariachi Mike Boddé
9 29 april 2010 Team Jeroen Winston Gerschtanowitz Jack Spijkerman Martijn Krabbé 2.023.000 kijkers
Koninginnedag-special Team Irene Loretta Schrijver Caroline Tensen Quinty Trustfull
10 5 juni 2010 Team Jeroen Charlotte-Sophie Heitinga Pierre van Hooijdonk Dick Jol 1.159.000 kijkers
WK Voetbal-special Team Peter Kim Stekelenburg Jan van Halst Willem van Hanegem

Winnaars[bewerken]

Als een team wint, krijgt het team zelf en het publiek dat bij het team hoort een oer-Hollandse prijs. In seizoen 5 was dit:

 • Aflevering 1: Team van Peter won een Delfts blauw toiletpakket, bestaande uit een Delfts blauwe wc-bril, rolhouder en bijpassend toiletpapier.
 • Aflevering 2: Team van Peter won een draagbare dvd-speler.
 • Aflevering 3: Team van Jeroen won een Delfts blauwe (of Delfts roze) badjas.
 • Aflevering 4: Team van Peter won een noodpakket.
 • Aflevering 5: Team van Jeroen won een "lenteschoonmaakset".
 • Aflevering 6: Team van Jeroen won een tafelvoetbalset.
 • Aflevering 7: Team van Peter won een rond tuinzwembad.
 • Aflevering 8: Team van Peter won een fiets.
 • Aflevering 9: Team van Irene won een tv en het team van Jeroen won als troostprijs een WK-pakket.
 • Aflevering 10: Team van Jeroen won een popcornmachine in de vorm van een voetbal.

Peter - Jeroen - Irene (5-4-1)

Seizoen 6[bewerken]

Het zesde seizoen van Ik hou van Holland wordt wederom gepresenteerd door Linda de Mol. Net als in seizoen vier en vijf zijn de teamcaptains Jeroen van Koningsbrugge en Peter Heerschop. Het nieuwe seizoen gaat van start op zaterdag 2 oktober 2010 tussen 20.30 en 22.00 uur. Tijdens dit seizoen zijn er twee nieuwe spellen geïntroduceerd: het verjaardagsspel en het maskerspel.

Gasten[bewerken]

Nr. Datum Team BN'er (20'ers) BN'er (30'ers) BN'er (40+'ers) Kijkcijfers
1 2 oktober 2010 Team Peter Nicolette van Dam Chantal Janzen Joep Sertons 2.300.000 kijkers
Team Jeroen Freek Bartels Lauren Verster Inge Ipenburg
2 9 oktober 2010 Team Peter Floris Evers Sabine Uitslag Robert Vuijsje 2.081.000 kijkers
Team Jeroen Nick Driebergen Bridget Maasland Charlotte Besijn
3 16 oktober 2010 Team Peter Nicolette Kluijver Rosanna Lima Regi Blinker 2.220.000 kijkers
Team Jeroen Zarayda Groenhart Patrick Kluivert Rachel Hazes
4 23 oktober 2010 Team Peter Melody Klaver Dennis Weening Richard Witschge 2.672.000 kijkers
Team Jeroen Kimberley Klaver Jeroen Kijk in de Vegte Rob Witschge
5 30 oktober 2010 Team Peter Annette Gerritsen Thijs Willekes Arie Koomen 2.690.000 kijkers
Team Jeroen Jaap van Reesema Daryl van Wouw Jetty Mathurin
6 6 november 2010 Team Peter Noortje Herlaar Barry Atsma Paul Haarhuis 2.469.000 kijkers
Team Jeroen William Spaaij Birgit Schuurman Jacco Eltingh
7 13 november 2010 Team Peter Ali B Mirjam Sterk Jeroen Latijnhouwers 2.425.000 kijkers
Team Jeroen Floortje Smit Danie Bles Cornald Maas
8 20 november 2010 Team Peter Tim Akkerman Vivian Reijs Stanley Burleson 2.150.000 kijkers
Team Jeroen Nikkie Plessen Regina Romeijn Jon van Eerd
9 27 november 2010 Team Peter Loes Haverkort Mark Huizinga Erik de Zwart 2.244.000 kijkers
Team Jeroen Yes-R Nienke Römer Sebastiaan Labrie
10 4 december 2010 Team Peter Martijn Lakemeier Liz Snoijink Sinterklaas 2.991.000 kijkers
Sinterklaas-special Team Jeroen Robert de Hoog Vivian Slingerland Jeroen van der Boom
11 11 december 2010 Team Peter Dominique van Hulst Jan Dulles Jaap de Witte 2.537.000 kijkers
Team Jeroen Dewi Pechler Jaap Kwakman Huub Stapel
12 31 december 2010 Team Irene Epke Zonderland Danny de Munk Daphne Deckers 1.980.000 kijkers
Oudejaarsavond-special Team Jeroen Jan Kooijman Frans Bauer Leontine Borsato

Winnaars[bewerken]

Als een team wint, krijgt het team zelf en het publiek dat bij het team hoort een oer-Hollandse prijs. In seizoen 6 was dit:

 • Aflevering 1: Team van Peter won een 'Bord-op-schoot-pakket' en per persoon 2 kaartjes voor de musical Petticoat.
 • Aflevering 2: Team van Peter won een 'Aardappel-pakket'.
 • Aflevering 3: Team van Peter won 4 puzzels van 1000 stukjes.
 • Aflevering 4: Team van Peter won een 'echte Hollandse-mp3-speler' met de nieuwste Ik Hou Van Holland-cd.
 • Aflevering 5: Team van Peter won een grieppakket.
 • Aflevering 6: Team van Jeroen won een Hollands bingo-spel.
 • Aflevering 7: Team van Peter won een Pannenkoeken-pakket.
 • Aflevering 8: Team van Jeroen won een opklapbare-slee.
 • Aflevering 9: Team van Peter won een fondue-set.
 • Aflevering 10: Team van Jeroen won een marsepeinen koe.
 • Aflevering 11: Team van Jeroen won een kerstpakket.
 • Aflevering 12: Team van Irene won een paar ijshockeyschaatsen. Beide teams wonnen een lot van de postcodeloterij.

Peter - Jeroen - Irene (7-4-1)

Seizoen 7[bewerken]

Het zevende seizoen van Ik hou van Holland wordt wederom gepresenteerd door Linda de Mol. Net als in de eerste zes seizoenen is Jeroen van Koningsbrugge teamcaptain. De andere teamcaptain is Guus Meeuwis. Hij volgt Peter Heerschop op. Het nieuwe seizoen gaat van start op zaterdag 26 maart 2011 tussen 20.35 en 22.10 uur. Tijdens de zevende aflevering draaide Jeroen voor het eerst in de geschiedenis van Ik hou van Holland de honderd punten met het rad.

Gasten[bewerken]

Nr. Datum Team BN'er (20'ers) BN'er (30'ers) BN'er (40+'ers) Kijkcijfers
1 26 maart 2011 Team Guus Geraldine Kemper Xander de Buisonjé Marcel Musters 2.711.000 kijkers
Team Jeroen Manuel Broekman Tjitske Reidinga Leopold Witte
2 2 april 2011 Team Guus Frans Frederiks John Vooijs Irene van de Laar 2.530.000 kijkers
Team Jeroen Achmed Akkabi Froukje de Both Hans Kazàn
3 9 april 2011 Team Guus Dirk Taat Gürkan Küçüksentürk Lucille Werner 2.206.000 kijkers
Team Jeroen Jamai Loman Kim Pieters Robert ten Brink
4 16 april 2011 Team Guus Kim Feenstra Mark van Eeuwen Hans van Breukelen 2.767.000 kijkers
Team Jeroen Tim Murck Kim-Lian van der Meij Henk Schiffmacher
5 23 april 2011 Team Guus Kees Tol Glennis Grace Henny Huisman 1.967.000 kijkers
Team Jeroen Monique Smit Klaas van der Eerden Mariska van Kolck
6 30 april 2011 Team Guus Saar Koningsberger Peter van der Vorst Monique van de Ven 2.348.000 kijkers
Team Jeroen Jeffrey Wammes Edsilia Rombley Jack de Vries
7 7 mei 2011 Team Guus Leonie Meijer Dennis van der Geest Lone van Roosendaal 1.948.000 kijkers
Team Jeroen Kim de Boer Giovanni van Bronckhorst Hugo Haenen
8 14 mei 2011 Team Guus Dré Hazes DJ Isis Tatjana Šimić 2.425.000 kijkers
Team Jeroen Roxeanne Hazes Tjebbo Gerritsma René Froger

Winnaars[bewerken]

Als een team wint, krijgt het team zelf en het publiek dat bij het team hoort een oer-Hollandse prijs. In seizoen 7 was dit:

 • Aflevering 1: Team van Guus won een mosselpan.
 • Aflevering 2: Team van Guus won een tuinbroek, een paar klompen en vier kaarten voor de Keukenhof.
 • Aflevering 3: Team van Jeroen won een aspergeschiller met een bundel asperges.
 • Aflevering 4: Team van Jeroen won een oranje reiskoffer met spellenpakket
 • Aflevering 5: Team van Jeroen won 10 kilogram paaseieren
 • Aflevering 6: Team van Jeroen won een picknickmand
 • Aflevering 7: Team van Jeroen won een fietskist met stroopwafels
 • Aflevering 8: Team van Jeroen won een koelkast en een jaar lang gratis melk

Guus - Jeroen (2-6)

Seizoen 8[bewerken]

Het achtste seizoen van Ik hou van Holland wordt wederom gepresenteerd door Linda de Mol. Net als in het zevende seizoen zijn Jeroen van Koningsbrugge en Guus Meeuwis de teamcaptains. Het nieuwe seizoen ging van start op zaterdag 24 september 2011 tussen 20.45 en 22.25 uur. Er kwamen in dit seizoen nieuwe spellen bij. Het geen ja, geen nee en geen uh spel en de anagrammenronde. Bij het finalespel komt er in het rad PECH! erbij, dat betekent dat er geen punten bijkomt en er na afloop foto's met het publiek worden gemaakt. Op oudejaarsavond was er weer de Oudejaarsavond-special. Deze aflevering duurde twee en een half uur, van 22:00 tot 0:30. De teams bestonden volledig uit BN'ers die het afgelopen jaar iets gewonnen hebben. Tijdens deze uitzending kreeg Jeroen alsnog zijn zwemdiploma B, nadat hij in een eerdere uitzending van dit seizoen aangaf dat onterecht nooit te hebben gekregen. Verder maakte Jeroen bekend dat #gtpmj, wat hij in eerdere uitzending ook al op zijn shirt had staan, voor "Give The People More Joy"[4] staat. Eén minuut voor middernacht ging de uitzending over in de welbekende klok, die het restant van het jaar aftelde. Nadat iedereen elkaar vervolgens gelukkig nieuwjaar wenste, zongen Guus en Jeroen samen een lied. De rest van de uitzending bestond uit bloopers en grappige momenten van het afgelopen seizoen.

Gasten[bewerken]

Nr. Datum Team BN'er (20'ers) BN'er (30'ers) BN'er (40+'ers) Kijkcijfers
1 24 september 2011 Team Guus Krystl Dennis Weening Jeroen Snel 2.193.000 kijkers
Team Jeroen Afrojack Tygo Gernandt Angela Groothuizen
2 1 oktober 2011 Team Guus Robin Haase Tania Kross Patty Brard 2.015.000 kijkers
Team Jeroen Matthijs van de Sande Bakhuyzen Renate Verbaan Bastiaan van Schaik
3 8 oktober 2011 Team Guus Keet! Renate Groenewold Viktor Brand 2.825.000 kijkers
Team Jeroen Sanne Vogel Filemon Wesselink Najib Amhali
4 15 oktober 2011 Team Guus Viviënne van den Assem Jeroen Nieuwenhuize John van den Brom 2.335.000 kijkers
Team Jeroen Lidewij Welten Nance Coolen Frits Huffnagel
5 22 oktober 2011 Team Guus Stefan Groothuis Art Rooijakkers Ineke van Gent 2.661.000 kijkers
Team Jeroen Ewout Genemans Barry Atsma Marlayne Sahupala
6 29 oktober 2011 Team Guus Liza Sips Frederik Brom Gerard Joling 2.690.000 kijkers
Team Jeroen Thomas Berge Hadewych Minis Chris Tates
7 5 november 2011 Team Guus Gigi Ravelli Sander Lantinga Anita Meyer 2.741.000 kijkers
Team Jeroen Sieneke Peeters Coen Swijnenberg Emile Roemer
8 12 november 2011 Team Guus Britt Dekker Remco Veldhuis Bert van Leeuwen 2.879.000 kijkers
Team Jeroen Ymke Wieringa Dragan Bakema Richard Kemper
9 19 november 2011 Team Guus Arantxa Rus Johnny de Mol Marga Bult 2.501.000 kijkers
Team Jeroen Ajouad El Miloudi Trijntje Oosterhuis Jon van Eerd
10 31 december 2011 Team Guus Simon Keizer Glennis Grace Nasrdin Dchar 2.045.000 kijkers[5]
Oudejaarsavond-special Team Jeroen Nick Schilder Halina Reijn Wilfred Genee

Winnaars[bewerken]

Als een team wint, krijgt het team zelf en het publiek dat bij het team hoort een oer-Hollandse prijs. In seizoen 8 was dit:

 • Aflevering 1: Team van Jeroen won een wenskaartenpakket en Ik hou van Holland postzegels.
 • Aflevering 2: Team van Jeroen won een vleespakket en een hooimadam.
 • Aflevering 3: Team van Guus won een 2 persoons dekbed van Texelse schapenwol.
 • Aflevering 4: Team van Jeroen won een karaokeset inclusief een dvd met Hollandse karaoke-hits.
 • Aflevering 5: Team van Jeroen won een vissersset.
 • Aflevering 6: Team van Guus won een gratis weekend/midweek in een vakantiehuisje.
 • Aflevering 7: Team van Guus won een tweepersoons elektrische opblaasbed.
 • Aflevering 8: Team van Jeroen won een sneeuwvrijpakket.
 • Aflevering 9: Team van Guus won een elektrische deken en warmhoud sloffen.
 • Aflevering 10: Team van Jeroen won een hometrainer. Beide teams wonnen een lot van de postcodeloterij.

Guus - Jeroen (4-6)

Seizoen 9[bewerken]

Het negende seizoen van Ik hou van Holland wordt wederom gepresenteerd door Linda de Mol. De teamcaptains zijn Jeroen van Koningsbrugge en Guus Meeuwis. Nieuw in dit seizoen is het kaaswerpen, het rekenspel en de prachtpunt en de nulpunt in de finale. Ook is er een beurtwisseling, dus het team van Jeroen mag beginnen met de spelletjes en dan het team van Guus.

Gasten[bewerken]

Nr. Datum Team BN'er (20'ers) BN'er (30'ers) BN'er (40+'ers) Kijkcijfers
1 25 februari 2012 Team Guus Marianne Vos Tijl Beckand Hans Klok 2.421.000 kijkers
Team Jeroen Géza Weisz Fatima Moreira de Melo Ruben van der Meer
2 3 maart 2012 Team Guus Tess Milne Waldemar Torenstra Raoul Heertje 2.644.000 kijkers
Team Jeroen Guido Spek Tooske Ragas Thomas Acda
3 10 maart 2012 Team Guus Sallie Harmsen Sara Kroos Frits Sissing 2.678.000 kijkers
Team Jeroen Gregory van der Wiel Gerard Ekdom Anniko van Santen
4 17 maart 2012 Team Guus Robin Martens Anne-Marie Jung Berry van Aerle 2.679.000 kijkers
Team Jeroen Elise Schaap Richard Groenendijk Paulien Huizinga
5 24 maart 2012 Team Guus Eva van de Wijdeven Jan Joost van Gangelen Monique Klemann 2.396.000 kijkers
Team Jeroen Dio Willemijn Verkaik Suzanne Klemann
6 31 maart 2012 Team Guus Gers Pardoel Charly Luske Cilly Dartell 2.752.000 kijkers
Team Jeroen Esmée Denters Mimoun Oaïssa Tanja Jess
7 7 april 2012 Team Guus Rick Brandsteder Koos van Plateringen Quinty Trustfull 2.575.000 kijkers
Team Jeroen Jan Smit Patrick Martens Sandra Schuurhof
8 14 april 2012 Team Guus Kim Lammers Kleine Viezerik John van den Heuvel 2.458.000 kijkers
Team Jeroen Maartje Paumen Thekla Reuten Beau van Erven Dorens

Winnaars[bewerken]

 • Aflevering 1: Team van Guus won een autodakkoffer.
 • Aflevering 2: Team van Guus won een frituurpan en funmixproducten van Mora.
 • Aflevering 3: Team van Jeroen won een klapbare zitstoel gecombineerd met een schilderij.
 • Aflevering 4: Team van Guus won een sjoelbak.
 • Aflevering 5: Team van Guus won een beauty arrangement van Zwaluwhoeve en een koeienbadjas.
 • Aflevering 6: Team van Jeroen won een skottelbraai.
 • Aflevering 7: Team van Jeroen won een partytent inclusief een feestpakket.
 • Aflevering 8: Team van Jeroen won twee kaartjes voor een concert van Guus Meeuwis Groots met een zachte G en een echte Guus Meeuwis bril.

Guus - Jeroen (4-4)

Seizoen 10[bewerken]

De Oudejaarsavond-special duurde van 20:00 op 31 december 2012 tot 0:30 op 1 januari 2013. Zonder reclame was dit net iets meer dan twee uur. Tijdens deze aflevering zong teamcaptain Jeroen samen met Glennis Grace het lied Wil je niet nog 1 nacht. Teamcaptain Guus zong samen met René Froger het lied Samen. Ook werden tijdens de uitzending prijzen van de Nationale Postcode Loterij uitgereikt en wonnen twee personen in het publiek 2012 euro. Verder kregen beide teams een prijs na de finale. Na middernacht volgden nieuwsjaarswensen van Linda en zongen de teamcaptains Guus en Jeroen samen het lied Het verrukkelijke leven. De aflevering eindigde met zo'n twintig minuten met de leukste, grappigste, en meest hilarische momenten van het tiende seizoen.

Gasten[bewerken]

Nr. Datum Team BN'er (20'ers) BN'er (30'ers) BN'er (40+'ers) Kijkcijfers
1 20 oktober 2012 Team Guus Marit Bouwmeester Birgit Schuurman Frank Lammers 2.397.000 kijkers[6]
Team Jeroen Nicolette van Dam Dennis van de Ven Daniël Boissevain
2 27 oktober 2012 Team Guus Ruud Feltkamp Edsilia Rombley Maik de Boer 2.437.000 kijkers[7]
Team Jeroen Stacey Rookhuizen Frans Bauer Jan Heemskerk
3 3 november 2012 Team Guus Tony Wyczynski Froukje de Both Robert Kranenborg 2.424.000 kijkers[8]
Team Jeroen Iris Kroes Raemon Sluiter Ad Visser
4 10 november 2012 Team Guus Hind Jan Kooijman Willeke Alberti 2.143.000 kijkers[9]
Team Jeroen Marly van der Velden Minke Booij Kluun
5 17 november 2012 Team Guus Sef Klaas van Kruistum Natasja Froger 2.237.000 kijkers[10]
Team Jeroen Manuel Broekman Barbara Barend Jochem van Gelder
6 24 november 2012 Team Guus Toprak Yalçiner Adelinde Cornelissen Albert Verlinde 2.317.000 kijkers[11]
Team Jeroen Thomas Dekker Jandino Asporaat Miryanna van Reeden
7 1 december 2012 Team Guus Yes-R Ruben Nicolai Anita Witzier 2.124.000 kijkers[12]
Sinterklaas-special Team Jeroen Valentin Verga Sophie Hilbrand Berget Lewis
8 8 december 2012 Team Guus Veronica van Hoogdalem Waldemar Torenstra Dirk Zeelenberg 2.221.000 kijkers[13]
Team Jeroen André jr. Hazes Jeroen Spitzenberger Marit van Bohemen
9 31 december 2012 Team Guus Naomi van As Yvon Jaspers Marc Klein Essink 2.092.000 kijkers[14]
Oudejaarsavond-special Team Jeroen Jan Smit Ranomi Kromowidjojo Caroline Tensen Na 24.00 uur
1.306.000 kijkers[14]

Winnaars[bewerken]

 • Aflevering 1: Team van Guus won een vouwfiets.
 • Aflevering 2: Team van Jeroen won een bladblazer.
 • Aflevering 3: Team van Guus won een Hollands servies pakket.
 • Aflevering 4: Team van Guus won een regenpakket.
 • Aflevering 5: Team van Jeroen won een snackpakket van Mora en een oventje om snacks erin te kunnen bakken.
 • Aflevering 6: Team van Jeroen won een vogelhuis.
 • Aflevering 7: Team van Jeroen won een snertpakket met een pan, soepkommen, opscheplepel, muts, Unox rookworst en Unox erwtensoep. Beide teams wonnen een GameChanger voor iPad.
 • Aflevering 8: Team van Guus won een vuurkorf met brandhout.
 • Aflevering 9: Team van Jeroen won een iPad Mini. Team van Guus won als troostprijs een iPod Shuffle. Iedereen in de studio kreeg verder een nieuwjaarslot van de Nationale Postcode Loterij.

Guus - Jeroen (4-5)

Ik Hou van Beatrix[bewerken]

Op 29 april 2013 was er een speciale uitzending van Ik hou van Holland in verband met de troonsafstand van koningin Beatrix. Deze aflevering zit niet bij een seizoen inbegrepen. De teamcaptains zijn Jeroen van Koningsbrugge en Guus Meeuwis.

Gasten[bewerken]

Datum Team BN'ers Kijkcijfers
29 april 2013 Team Guus Kees Tol Sandra Schuurhof Najib Amhali 2.256.000 kijkers[15]
Team Jeroen John Williams Britt Dekker Peter van der Vorst

Winnaar[bewerken]

 • Team van Guus won een Nederlandse vlag, een oranje wimpel, een vlaggenstok en een vlaggenstokhouder.

Seizoen 11[bewerken]

Het elfde seizoen van Ik hou van Holland wordt wederom gepresenteerd door Linda de Mol. De teamcaptains zijn Jeroen van Koningsbrugge en Guus Meeuwis. Vanaf 2013 worden er niet meer twee seizoenen per jaar uitgezonden. In plaats daarvan komt er slechts nog één seizoen per jaar. Dit seizoen wordt dan in het najaar uitgezonden. Het voorjaarsseizoen wordt sinds 2013 vervangen door de nieuwe, interactieve kennisquiz "Weet Ik Veel" en de EK- en WK-specials in jaren van een EK- of WK- voetbal worden sinds 2012 overgenomen door "De Jongens tegen de Meisjes". Tijdens dit seizoen keerde het woordenboekspel terug, kwam het nieuwe onderdeel "Anagram" bij het raden van een lied en werd in de finale bij de tweede vraag de "Showbizz Kizz" geïntroduceerd, een spel dat afkomstig is uit het vroegere programma Love Letters.[16]

Gasten[bewerken]

Nr. Datum Team BN'er (20'ers) BN'er (30'ers) BN'er (40+'ers) Kijkcijfers
1 31 augustus 2013 Team Guus Monique Smit Kim Kötter Ernst Daniël Smid 1.762.000 kijkers[17]
Team Jeroen Tim Douwsma Oren Schrijver Loretta Schrijver
2 7 september 2013 Team Guus Robert de Hoog Lange Frans Sylvana Simons 1.731.000 kijkers[18]
Team Jeroen Josje Huisman Teun Kuilboer Huub Stapel
3 14 september 2013 Team Guus Sharon Doorson Jeroen Kijk in de Vegte Pia Dijkstra 1.976.000 kijkers[19]
Team Jeroen Tess Milne Anouk Smulders Henk Krol
4 21 september 2013 Team Guus Annette Gerritsen Winston Gerschtanowitz Heleen van Royen 1.846.000 kijkers[20]
Team Jeroen Tim Hofman Leona Philippo Rudolph van Veen
5 28 september 2013 Team Guus Veronica van Hoogdalem Fred van Leer Simone Kleinsma 1.661.000 kijkers[21]
Team Jeroen Ellen Hoog Carolina Dijkhuizen Erik van der Hoff
6 5 oktober 2013 Team Guus Brownie Dutch Hidde van Warmerdam Patricia Paay 2.165.000 kijkers[22]
Team Jeroen Noortje Herlaar Do Hans van Breukelen
7 12 oktober 2013 Team Guus Jamai Loman Bridget Maasland Rob Kamphues 2.156.000 kijkers[23]
Team Jeroen Nicolette Kluijver William Spaaij Daphne Deckers
8 19 oktober 2013 Team Guus Sunnery James Lodewijk Hoekstra Rosalie van Breemen 2.063.000 kijkers[24]
Team Jeroen Ryan Marciano Victoria Koblenko Danny de Munk
9 31 december 2013 Team Guus Gordon Nicolette van Dam Jannes 2.245.000 kijkers[25]
Oudejaarsavond-special Team Jeroen Roy Donders Eva Simons Humberto Tan Na 24.00 uur
1.369.000 kijkers[25]

Winnaars[bewerken]

 • Aflevering 1: Team van Guus won een pop-up tent.
 • Aflevering 2: Team van Guus won een cupcake pakket.
 • Aflevering 3: Team van Jeroen won een kaaspakket.
 • Aflevering 4: Team van Jeroen won een draagbare speaker.
 • Aflevering 5: Team van Guus won twaalf vlaaien voor een jaar (1 vlaai per maand). Iedereen in de studio mocht een keer naar Sister Act.
 • Aflevering 6: Team van Jeroen won een table chef.
 • Aflevering 7: Team van Guus won een oranje horloge.
 • Aflevering 8: Team van Jeroen won een collector's koe. Iedereen in de studio kreeg ook de nieuwe editie van het Ik hou van Holland bordspel cadeau.
 • Aflevering 9: Team van Jeroen won een koptelefoon van Sony. Team van Guus won als troostprijs een Ik hou van Holland verjaardagsspel. Iedereen in de studio kreeg verder een nieuwjaarslot van de Nationale Postcode Loterij.

Guus - Jeroen (4-5)

Buitenlandse versies[bewerken]

Landen waar het programma ook wordt (of werd) uitgezonden:

Eerste uitzending Land Titel Zender Presentatie Website
2008 (oktober) Tsjechië I love Česko TV Nova Halina Pawlowská Link
2009 (maart) China 我爱我的祖国 (Wǒ Ài Wǒ De Zǔ Guó) 四川电视台 (Sichuan TV) 宁远 (Níngyuǎn)
2009 (maart) Polen Kocham Cię, Polsko! TVP2 Maciej Kurzajewski Link
2009 (juli) Oekraïne Я люблю Україну (Ja ljoebljoe Oekrajinoe) 1+1 Лідія Таран (Lidia Taran) Link
2009 (december) Georgië მე მიყვარს საქართველო (me miqvars sakartvelo) 1TV მაკა ცინცაძე (mak'a tsintsadze) Link
2010 (oktober) Griekenland Σ'αγαπώ Ελλαδάρα! (S'agapṓ Elladára!) Alpha TV Link
2010 (oktober) België (Vlaanderen) Zot van Vlaanderen VTM Rani De Coninck Link
2010 (november) Denemarken Hva' så Danmark DR1 Felix Smith Link
2011 (juli) Duitsland Ich liebe Deutschland SAT.1 Jürgen von der Lippe Link
2012 (maart) Slovenië Moja Slovenija RTV SLO 1 Link
2013 (maart) Zweden Hela Sveriges Fredag! SVT1 Malin Olsson Link
2013 (augustus) Verenigd Koninkrijk I Love My Country BBC One Gabby Logan Link

Landen die het programma hebben gekocht:

Trivia[bewerken]

 • T/m seizoen 11 aflevering 8 zijn er in totaal 428 verschillende BN'ers kandidaat geweest. Daarvan zijn Caroline Tensen (in seizoen 3 2x + in seizoen 5 en 10) en Winston Gerschtanowitz (in seizoen 1, 3, 5 en 11) vier keer te zien geweest. Ook Irene Moors is vier keer te zien geweest. De eerste keer in seizoen 1 deed ze mee als kandidaat. De tweede, derde en vierde keer als teamcaptain van respectievelijk de eerste aflevering van seizoen 4 (stond in het teken van 20 jaar RTL), de speciale Koninginnedaguitzending uit seizoen 5 en de aflevering op oudejaarsavond 2010. De volgende 21 BN'ers zijn drie keer kandidaat geweest: Wendy van Dijk, Angela Groothuizen, Rick Brandsteder, Quinty Trustfull, Nicolette van Dam, Frans Bauer, Edsilia Rombley, Froukje de Both, Jan Kooijman, Yes-R, Jan Smit, Peter van der Vorst, Sandra Schuurhof, Monique Smit, Loretta Schrijver, Lange Frans, Nicolette Kluijver, Daphne Deckers, Jamai Loman, Bridget Maasland en Danny de Munk.
 • In 2008 brachten Talpa Media en RTL Nederland een bordspel van het succesvolle programma uit.
 • In 2009 kwam er een uitbreiding van het bordspel, met 450 nieuwe vragen.
 • Tot december 2012 zijn er in totaal 13 uitzendingen geweest rondom een speciaal thema: een Sinterklaas 2008-, Oudejaarsavond 2008-, Koninginnedag 2009-, 20 Jaar RTL-, Sinterklaas 2009-, Oudejaarsavond 2009-, Koninginnedag 2010-, WK Voetbal 2010, Sinterklaas 2010-, Oudejaarsavond 2010-, Oudejaarsavond 2011-, Sinterklaas 2012- en een Oudejaarsavond 2012-uitzending. Vanaf 2011 worden de speciale thema's met Koninginnedag en alleen in 2011 met Sinterklaas niet meer uitgezonden.
 • In 2010 was het programma genomineerd voor de Gouden Televizier-Ring maar eindigde met 25% van de stemmen als derde. Hierdoor eindigde het achter Wie is de Mol? (2e plaats) en De TV Kantine (1e plaats).
 • Tijdens de finale van de vijfde aflevering van het zesde seizoen, ging het rad kapot bij de derde keer draaien; de wijzer die het getal moet aanwijzen raakte los. Als alternatief moest Jeroen, wiens team mocht draaien, uit een aantal enveloppen met daarin de getallen van het rad, er één kiezen.
 • In de zevende aflevering van seizoen 7 draaide Jeroen na de laatste vraag voor het eerst in de geschiedenis van Ik hou van Holland 100 punten.
 • In de vierde aflevering van seizoen 8 draaide Guus na de tweede vraag de PECH-punt. Dit is voor het eerst in de geschiedenis van Ik hou van Holland. Hij kreeg geen punten en hij moest in een Volendams pakje samen met het rood-wit-blauw publiek op de foto.
 • In de negende aflevering van seizoen 8 draaide Jeroen na de laatste vraag de PECH-punt. Dit was voor hem de eerste keer, en in totaal was het de tweede keer in de geschiedenis van Ik Hou van Holland dat deze gedraaid werd. Hij kreeg geen punten en hij moest met het vak van Guus op de foto op een bontkleed voor de open haard. Omdat het de laatste reguliere aflevering van het seizoen was bood Guus echter aan dat hij en Linda ook op de foto zouden gaan met Jeroens team.
 • In de tweede aflevering van seizoen 9 draaide Guus half op de 1 en half op de 50. Uiteindelijk is het de 1 punt geworden
 • In de vijfde aflevering van seizoen 9 draaide Jeroen nul punten voor de eerste keer in de hele serie.
 • In de achtste aflevering van seizoen 9 was Beau van Erven Dorens te gast. Hij was de eerste teamcaptain van het oranje team.
 • In aflevering 6 van seizoen 10 was de stand voor de finale gelijk. Beide teams moesten aan het rad draaien om te bepalen wie als eerste mocht inzetten. Dit was het team van Jeroen met 11 punten tegen 10 punten van het team van Guus.
 • In aflevering 6 van seizoen 10 draaide het team van Guus de ALLES KWIJT-punt en verloor alle punten. Hierdoor won het team van Jeroen deze aflevering.
 • In aflevering 7 van seizoen 11 had het team van Jeroen heel veel pech in de finale. Het team raadde alle vragen, maar scoorde maar 4 punten in totaal. 1 punt voor de eerste vraag, 2 punten bij de tweede(de kus duurde te kort, maar 23,6 sec.) en vervolgens weer 1 punt met de derde vraag. Hierdoor won het team van Guus deze aflevering.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. De Telegraaf, 17 januari 2008 - Linda de Mol houdt van Holland (Internet Archive)
 2. Linda de Mols Ik Hou van Holland quizshow met BN’ers Mediacourant, 28 januari 2008
 3. Zappen.blog.nl - Guus Meeuwis nieuwe teamcaptain Ik Hou van Holland
 4. http://www.gtpmj.tv/
 5. Youp van ‘t Hek winnaar op oudejaarsavond, Mediacourant.nl, 1 januari 2012
 6. Rick en Ron onderuit tegenover Ik Hou Van Holland, Mediacourant.nl, 21 oktober 2012
 7. Paul de Leeuw niet opgewassen tegen Linda de Mol, Mediacourant.nl, 28 oktober 2012
 8. Ushi & The Family goed uit de startblokken, Mediacourant.nl, 4 november 2012
 9. Paul de Leeuw blijft onder het miljoen, Mediacourant.nl, 11 november 2012
 10. Ik Hou Van Holland blijft winnaar op zaterdag, Mediacourant.nl, 18 november 2012
 11. Langs De Leeuw voor het eerst boven het miljoen, Mediacourant.nl, 25 november 2012
 12. Bijna miljoen kijkers voor Junior Eurovisie Songfestival, Mediacourant.nl, 2 december 2012
 13. Minst bekeken seizoen Ik Hou Van Holland sinds 2010, Mediacourant.nl, 9 december 2012
 14. a b Ik Hou Van Holland winnaar op oudejaarsavond, Mediacourant.nl, 1 januari 2013
 15. RTL 4 grote winnaar op avond voor abdicatie, Mediacourant.nl, 30 april 2013
 16. RTL 4 mindert met Ik Hou van Holland, Zappen.blog.nl, 26 september 2013
 17. RTL 4 aan kop met Wie Ben Ik en Ik Hou Van Holland, Mediacourant.nl, 1 september 2013
 18. RTL 4 blijft winnaar op zaterdagavond, Mediacourant.nl, 8 september 2013
 19. Ik Hou Van Holland richting vertrouwde 2 miljoen-grens, Mediacourant.nl, 15 september 2013
 20. Ik Hou Van Holland blijft winnaar op zaterdag, Mediacourant.nl, 22 september 2013
 21. Minst bekeken Ik Hou Van Holland in vier jaar, Mediacourant.nl, 29 september 2013
 22. Ik Hou Van Holland eindelijk door 2 miljoen heen, Mediacourant.nl, 6 oktober 2013
 23. Ik Hou Van Holland blijft boven de twee miljoen, Mediacourant.nl, 13 oktober 2013
 24. Miljoen kijkers voor Daphne Bunskoek op RTL 4, Mediacourant.nl, 20 oktober 2013
 25. a b Ik Hou Van Holland weer winnaar op oudejaarsavond, Mediacourant.nl, 1 januari 2014