Ik hou van Holland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ik hou van Holland
Genre Spelprogramma
Speelduur 90 minuten
Bedenker Talpa Media
Presentatie Linda de Mol
Vaste gasten Beau van Erven Dorens
(seizoenen 1-3)
Jeroen van Koningsbrugge
(seizoenen 1-)
Peter Heerschop
(seizoenen 4-6)
Guus Meeuwis
(seizoenen 7-)
Irene Moors (Specials)
(seizoenen 4-6)
Regie Sander Vahle
Muziek Joseph Schmidt - Ik hou van Holland
Orkestratie De "I Luv Holland" band
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Productie
Producent Gijs van Dam
Uitzendingen
Start 8 maart 2008
Afleveringen 100
Seizoenen 12
Zender RTL 4
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Ik hou van Holland is een zaterdagavondshow, met thema-uitzendingen op andere dagen, waaronder elk jaar op 31 december een Oudejaarsspecial, die wordt uitgezonden op RTL 4. Het programma wordt gepresenteerd door Linda de Mol.[1] In dit televisieprogramma wordt er elke week gekeken wat Bekende Nederlanders van hun land afweten.[2] Zij worden geholpen door de twee teamcaptains Jeroen van Koningsbrugge en Guus Meeuwis.[3] Beau van Erven Dorens was van seizoen 1 t/m 3 teamcaptain van het oranje team. In seizoen 4 werd hij opgevolgd door Peter Heerschop. Jeroen van Koningsbrugge is al sinds het begin teamcaptain van het rood-wit-blauwe team.

Op 26 januari 2009 kreeg Ik hou van Holland een Beeld en Geluid Award voor beste amusementsprogramma. Het aantal kijkers ligt gemiddeld rond de 1,5 miljoen personen voor de zaterdaguitzending, alhoewel de kijkcijfers voor de laatste 3 seizoenen aanzienlijk zijn gestegen naar de 2,5 miljoen. Het record staat tot nu toe op bijna 3 miljoen kijkers tijdens de Sinterklaasuitzending in 2010.

Rondes[bewerken]

Standaardrondes[bewerken]

Belangrijke rondes zijn:

Fragment-vragen
Hierbij wordt een tv-fragment getoond, waarna een bijbehorende vraag wordt gesteld. Dit onderdeel komt twee keer terug per aflevering. De eerste keer mag van elk team maar 1 persoon proberen de vraag te beantwoorden, de tweede keer mag het hele team dit proberen.
Raad een lied of niet
Hierbij moet een lied worden geraden, waarna de hele zaal een stuk van dit lied zingt. Vanaf seizoen 10 kunnen hiermee punten worden verdiend voor de teams. Na het zingen van het al of niet geraden lied krijgt het team wiens tribune het lied het beste heeft meegezongen 1 punt. Het raden van het lied én de uitvoerende artiest levert 2 punten op voor het team dat het lied heeft geraden (bij de special Ik hou van RTL: 25 jaar RTL moest ook het bijbehorende RTL programma genoemd worden). Deze punten gaan bij een fout antwoord echter naar het andere team. Dit onderdeel komt meerdere malen per aflevering aan bod en kent verschillende variaties:
 • Melodie: de meest gebruikte variant. Hierbij moet het lied worden geraden aan de hand van de melodie, die gespeeld wordt door de band.
 • Meneer Cheung Hoi Chi (seizoen 4 en vanaf seizoen 8): hierbij probeert een Chinese man die geen Nederlands spreekt een nummer te zingen, waarbij beide teams moeten raden welk lied hij zingt.
 • Liedjes met foto's (seizoen 4-5): hierbij worden vier foto's getoond die betrekking hebben op het te raden lied.
 • Vertaling (seizoen 5 t/m 7 ter vervanging van meneer Cheung hoi chi, die deze drie seizoenen afwezig was wegens omstandigheden en seizoen 11): hierbij wordt de tekst van een niet-Nederlandstalig lied (wel van een Nederlandse artiest) vertaald naar het Nederlands en opgelezen door Linda de Mol. Aan de hand van de vertaalde tekst moet het lied worden geraden.
 • 2 liedjes door elkaar (seizoen 6 t/m 8): hierbij speelt de band de melodie van een lied, waar de tekst van een ander lied doorheen gezongen wordt. De teams moeten beide liederen zien te raden. Omdat hier twee liedjes worden gebruikt, levert deze variant het dubbele aantal punten op.
 • Rebus (seizoen 6 t/m 8): hierbij wordt een rebus getoond die de titel van een liedje uitdrukt. Als er gedrukt wordt, dan moet die persoon zowel de titel als de artiest van het betreffende nummer noemen.
 • De 5 woorden (seizoen 9): hierbij worden er 5 woorden vertoond die uit de tekst van een liedje komen. Aan deze 5 woorden moet het lied geraden worden.
 • Anagram (seizoen 11): Er wordt een anagram getoond waarin de titel van een lied verborgen zit. De letters worden hierbij één voor één op de juiste plek gezet. Aan de hand hiervan dient zowel de titel als de artiest van het lied geraden te worden.
 • Andere tekst (seizoen 12) Er wordt door de captain van het team een andere tekst gezongen op de melodie van een bestaand lied. Deze tekst komt elke aflevering uit een ander boek. Als het team de artiest en de titel van het lied raadt, krijgt het team twee punten. Zo niet, dan gaan de punten naar het andere team
Ons kent ons
(2de+3de seizoen). hierbij moeten de kandidaten een vraag afmaken die wordt gesteld zonder onderwerp. Bijvoorbeeld: '37% van de Nederlanders stoort zich aan harde....'.(uit seizoen 3 aflevering 1). De teams mogen overleggen. Tijdens dit overleg wordt reclame uitgezonden en daarna worden de antwoorden van de beide teams en het juiste antwoord gegeven. Het team er het dichtst bij zat, scoort 1 punt.
Wat vraagt ie?
(4de seizoen)
Taalronde
 • Spellingsronde: hierbij moeten de kandidaten van een team elk een woord spellen. In seizoen 1 t/m 6 moesten ze behalve individueel ook als groep een woord spellen. In seizoen 6 moest bij de groepsronde een team proberen binnen 1 minuut op eigen initiatief een woord samen te stellen door om beurten een letter op te noemen. Neerlandicus Bas Jongenelen controleerde achteraf in hoeverre het woord telde (bijvoorbeeld: als het team "badlakenga" spelde, telde alleen het deel "badlaken"). De kijker zag hierbij de genoemde letters op zijn/haar scherm en kon dus al meteen zien tot hoever het woord telde. In seizoen 12 is er een jokermuts. Het team mag kiezen wie deze muts opzet. Als deze persoon zijn/haar woord goed spelt, levert dit het dubbele aantal punten op.
 • Het meegebrachte woord (seizoen 1 t/m 4 en 11): hierbij vertelt het ene team aan het andere een Nederlands woord, en geeft er drie mogelijke betekenissen van dit woord bij. Aan het andere team de taak om te raden welk van deze omschrijvingen de juiste is.
 • Roddelen (seizoen 5 t/m 7, 10, 11): Het oudste lid van een team vertelt, vanaf een papiertje, een roddel met daarin 10 steekwoorden aan het volgende teamlid. Die vertelt het zonder hulpmiddelen door aan de volgende, en die weer aan de volgende tot uiteindelijk de teamcaptain het gehoord heeft. De teamcaptain mag dan de roddel aan Linda vertellen waarbij wordt gekeken hoeveel van de 10 steekwoorden nog in het verhaal voorkomen. De kijker ziet hierbij de tekst van de roddel op zijn/haar scherm met daarin de 10 steekwoorden onderstreept en ziet dan gelijk of deze in het verhaal worden genoemd.
 • Spreekwoorden (seizoen 7): beide teams krijgen een afbeelding te zien waarin 9 spreekwoorden zijn uitgebeeld. Om beurten mogen ze er een proberen te vinden.
 • Spreekwoorden (seizoen 8): beide teams krijgen twee spreekwoorden te zien die helemaal door elkaar zijn gedraaid. Er zit ook een woord tussen dat helemaal niets met de spreekwoorden te maken heeft. Het zogenaamde spookwoord. Als een team dit spookwoord weet te vinden, krijgt het team 2 punten, zo niet dan mag het andere team proberen het spookwoord te vinden.
Wat zullen we eten? (seizoen 1)
beide teams en het hele publiek krijgen wat Hollands te eten. Daarover wordt dan een vraag gesteld.
Namen-raden (seizoen 1-8, 10-)
Beide teams krijgen twee minuten. De teamcaptains krijgen kaartjes met daarop de namen van bekende Nederlanders. Ze moeten hun team met aanwijzingen duidelijk maken welke Nederlanders dit zijn zonder (delen van) de naam te noemen. Vanaf seizoen 11 wordt dit spel gespeeld met moeilijke woorden, uitdrukkingen en begrippen in plaats van namen van Bekende Nederlanders.
Nederlandse kennis
(seizoen 1-5; vanaf seizoen 2 met te raden woord). Hierbij worden vragen gesteld over Nederland, waarbij elk goed antwoord een letter van een te raden woord oplevert.
De rijtjes
Beide teams wordt gevraagd zo veel mogelijk zaken horend bij een onderwerp of thema op te noemen binnen 1 minuut. Het team dat de meeste denkt op te kunnen noemen mag de ronde spelen. De teams kunnen elkaar overbieden met het aantal antwoorden dat ze denken te weten, waardoor het mogelijk is dat hetzelfde team twee keer aan de beurt is en het andere team niet. Lukt het een team om binnen 1 minuut het door hen gestelde aantal antwoorden te noemen, dan krijgt het evenveel punten als dit aantal antwoorden. Faalt het team het door hen gestelde aantal antwoorden te geven, dan gaan deze punten naar het andere team.
Sport- en nieuwsvragen
tot seizoen 3 alleen sport. Hierbij worden vragen gesteld aan de hand van nieuwsfragmenten.
Verjaardagsspel (vanaf seizoen 6)
Alle teamleden zitten rond een tafel. Centraal staat een cadeau, met daarin een confettibom die na een vooraf bepaalde tijd afgaat. Degene die het cadeau vasthoudt, moet vragen beantwoorden, en mag het cadeau pas doorgeven aan zijn/haar buurman als een vraag goed beantwoord wordt. Zodra de bom afgaat, verliest het team waarvan een lid het cadeau op dat moment vasthoudt alle punten die ze deze ronde hebben gescoord. Deze punten gaan dan naar het andere team. (Vanaf seizoen 11 zonder aftelklok). Tijdens de oudejaarsspecial van 2013 werd als variant hierop het oliebollenbomspel gespeeld, waarbij de confettibom was vervangen door een oliebollenbom. Dit spel is door Identity Games uitgebracht als gezelschapsspel, zodat je dit ook zelf kunt proberen.
Maskerspel (seizoen 6-7)
Hierbij krijgen beide teams om beurten vier maskers van gezichten van bekende Nederlanders in handen, waarna ze deze aan de hand van een vraag in de juiste volgorde moeten zien te zetten. Voor elk masker dat op de juiste plek staat krijgt het team een punt, en indien alle vier de maskers op de juiste plek worden gezet krijgen ze een bonuspunt.
Teken het woord (seizoen 6)
Een lid van elk team moet proberen binnen 1,5 minuut 3 woorden duidelijk te maken aan zijn/haar teamgenoten door middel van tekeningen op een glasplaat. Elk goedgeraden woord levert 3 punten op.
Dobbelstenenspel (seizoen 6)
Een spel waarbij uit het publiek 2 dobbelstenen naar beneden worden gegooid. Op de dobbelstenen staat op elke zijde een letter. Wanneer de dobbelstenen tot stilstand zijn gekomen, liggen er 2 letters bovenop. Het team moet dan zo veel mogelijk woorden vormen met als beginletter de letter van de ene dobbelsteen, en als eindletter de letter van de andere dobbelsteen. De woorden moeten minimaal vier letters lang zijn.
Geen ja, geen nee en geen uh (vanaf seizoen 8)
Een spel waarbij een teamlid op een stoel zit waar Linda de mol met hem een gesprek voert van 90 sec. Het teamlid mag hierbij geen ja, geen nee en geen uh zeggen. Ook mogen er geen stiltes vallen die langer zijn dan 2 seconden. Er zijn maximaal 5 punten te verdienen. Telkens als het teamlid een fout maakt, gaan er 2 punten af. Na 3 fouten eindigt het spel direct en scoort het team geen punten. Tijdens de Oudejaarsavond-special op 31 december 2012 moesten teamcaptains Guus en Jeroen zelf op de stoel plaatsnemen.
De anagrammenronde (seizoen 8-10)
Een spel waarbij het team een anagram te zien krijgt, waar een ander woord of naam in verborgen zit. Deze moet worden gevonden. Elk team mag 1 keer passen. De ronde duurt 90 seconden.
Plaatjes bekijken (seizoen 8)
Hierbij krijgen beide teams per leeftijdscategorie een afbeelding te zien. In de afbeelding klopt iets niet. Wie als eerste op de knop drukt en de fout ontdekt heeft scoort voor zijn team twee punten.
Wie is de bekende nederlander?
Een ronde waarbij de team's foto's zien van 5 bekende nederlanders van toen ze 5 jaar waren en moeten raden uit 5 bekende nederlanders.
Kaaswerpen (vanaf seizoen 9)
Beide teams moeten proberen een Nederlandse plaatsnaam te raden aan de hand van letters die een voor een in beeld komen en in seizoen 11 aan de hand van een rebus. Het teamlid dat de plaats goed raad mag vervolgens proberen binnen 10 seconden met een kaas de locatie van de geraden plaats aan te wijzen op de kaart van Nederland. In totaal kan het team maximaal drie punten halen. Indien een team de plaats niet goed heeft geraden geeft Linda de goede plaatsnaam en mag het andere team binnen 10 seconden proberen de locatie hiervan aan te wijzen met de kaas om nog twee punten te scoren.
Het rekenspel (seizoen 9)
Hierbij krijgen beide teams een rekensom, maar hierbij wordt er ook algemene kennis aan toegevoegd. Het team dat als eerste drukt en het goede antwoord geeft krijgt de punten. Heeft dit team het fout, dan mag het andere team raden.
Linda's Supermarkt (seizoen 10)
Hierin zit Linda bij de kassa en noemt 24 producten op. Beide teams moeten alle 24 producten onthouden. Na het opnoemen gaan de teams om de beurt een product opnoemen. Elk product levert één punt op. Als een teamlid niets of iets verkeerds zegt, dan is dat teamlid af. Dit geldt ook als een teamlid iets zegt dat al eerder is genoemd. Als alle teamleden van een team af zijn, en één of meerdere leden van de andere team nog in het spel zitten, dan heeft dat team gewonnen en krijgen ze alle behaalde punten. Maximaal kunnen er bij dit spel 24 punten worden gescoord.
Finale
In de finale worden onder andere rekensommen en kennisvragen gesteld. Hierbij is er bij de tweede vraag altijd een gastoptreden, waarover dan een vraag wordt gesteld. De captains mogen een antwoord geven, de andere captain mag zeggen of het antwoord hoger of lager ligt. De captain van het team dat de vraag goed raadt, mag aan een rad draaien. Op het rad staan verschillende hoeveelheden punten. Omdat er ook hoge getallen op staan zoals 25 en 50, en in de laatste ronde 100, kan een team dat achterstaat opeens toch voor komen te staan. In seizoen 8 is het rad aangevuld met de pechpunt; de teamcaptain die hierop komt krijgt geen punten en moet na afloop met het hele vak van de tegenpartij op de foto. Bij de Oudejaarsavond-special 2011 was de pechpunt vervangen door een appel en het team die bij de appel komt, krijgt het team geen punten, maar het team en het publiek krijgen toch een appelflap. In seizoen 9 is de pechpunt vervangen door een getal 0. Als er een nul wordt gedraaid, dan krijgt het team geen punten en verder gebeurt er niets. Ook is het acht punt, een prachtpunt. Als er een acht wordt gedraaid, dan mag het team de acht punten krijgen of nog een keer aan het rad draaien. In seizoen 10 blijft de 0 en de prachtpunt gehandhaafd. Echter, in de laatste vraag komt naast de 100 punten, ook de ALLES KWIJT-punt. Dat betekent als een team op de ALLES KWIJT draait, dit team alle punten kwijtraakt en heeft verloren. In seizoen 11 moeten bij de tweede vraag twee teamleden van het team dat de vraag raadt proberen elkaar 30 sec. te kussen. Als dit lukt, wint het team 100 punten. Als de teamleden er 1 sec vanaf zitten, verdienen ze 25 punten, bij 2 sec, 10 punten en als het helemaal misgaat nog 2 punten.

Speciale rondes[bewerken]

Deze rondes zijn verbonden aan speciale edities van Ik hou van Holland, en komen derhalve in de gewone afleveringen niet voor.

In Holland staat een huis
(alleen tijdens Koninginnedagedities 2009 en 2010): dit spel is gekoppeld aan de uitreiking van de prijzen uit de postcodeloterij. Tijdens het spel onthult Linda de Mol de winnende postcodes, waarna om beurten een lid uit een van beide teams moet proberen de plaats horend bij deze postcode aan te wijzen op een kaart van Nederland.
RTL-fragmenten
speciale ronde tijdens de 'Viert 20 jaar RTL'- editie en de 'Ik hou van RTL'(25 jaar RTL)-editie.
Sinterklaas-fragmenten
speciale ronde tijdens sinterklaasspecial 2009.
De waslijn
speciale ronde tijdens de WK-special 2010. Hierin moesten deelnemers van beide teams T-shirts van voetballers of voetbalcoaches aan de hand van een onderwerp (meeste doelpunten, duurste transfers, enz) in goede volgorde aan een waslijn hangen.
Nederlander van het jaar
alleen tijdens oudjaarseditie 2008

Seizoenen[bewerken]

Specials zijn niet meegenomen in deze tabel.

Seizoen Presentatie Teamcaptains Tijdslot Aantal Première Finale Kijkcijfers
seizoen
(gemiddelde)
Rood-wit-blauw Oranje Datum Kijkcijfers
première
(in miljoenen)
Datum Kijkcijfers
finale
(in miljoenen)
Seizoen 1
Linda de Mol
Jeroen van Koningsbrugge
Beau van Erven Dorens
Zaterdag 20:30-22:00
7
8 maart 2008
1,226
19 april 2008
1,502 1.358.000
Seizoen 2 6
8 november 2008
1,445
13 december 2008
1,877 1.466.000
Seizoen 3 6
7 maart 2009
1,522
18 april 2009
1,442 1.594.000
Seizoen 4
Peter Heerschop
5
31 oktober 2009
2,183
28 november 2009
2,019 2.052.000
Seizoen 5 8
6 maart 2010
1,957
24 april 2010
2,192 2.172.000
Seizoen 6 11
2 oktober 2010
2,300
11 december 2010
2,537 2.434.000
Seizoen 7
Guus Meeuwis
8
26 maart 2011
2,711
14 mei 2011
2,425 2.363.000
Seizoen 8 9
24 september 2011
2,193
19 november 2011
2,501 2.538.000
Seizoen 9 8
25 februari 2012
2,421
14 april 2012
2,458 2.575.000
Seizoen 10 8
20 oktober 2012
2,397
8 december 2012
2,221 2.288.000
Seizoen 11 8
31 augustus 2013
1,762
19 oktober 2013
2,063 1.920.000
Seizoen 12 7
8 november 2014
20 december 2014

Gasten[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie Lijst van gasten in Ik hou van Holland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Buitenlandse versies[bewerken]

Landen waar het programma ook wordt (of werd) uitgezonden:

Eerste uitzending Land Titel Zender Presentatie Website
2008 (oktober) Tsjechië I love Česko TV Nova Halina Pawlowská Link
2009 (maart) China 我爱我的祖国 (Wǒ Ài Wǒ De Zǔ Guó) 四川电视台 (Sichuan TV) 宁远 (Níngyuǎn)
2009 (maart) Polen Kocham Cię, Polsko! TVP2 Maciej Kurzajewski Link
2009 (juli) Oekraïne Я люблю Україну (Ja ljoebljoe Oekrajinoe) 1+1 Лідія Таран (Lidia Taran) Link
2009 (december) Georgië მე მიყვარს საქართველო (me miqvars sakartvelo) 1TV მაკა ცინცაძე (mak'a tsintsadze) Link
2010 (oktober) Griekenland Σ'αγαπώ Ελλαδάρα! (S'agapṓ Elladára!) Alpha TV Link
2010 (oktober) België (Vlaanderen) Zot van Vlaanderen VTM Rani De Coninck Link
2010 (november) Denemarken Hva' så Danmark DR1 Felix Smith Link
2011 (juli) Duitsland Ich liebe Deutschland SAT.1 Jürgen von der Lippe Link
2012 (maart) Slovenië Moja Slovenija RTV SLO 1 Link
2013 (maart) Zweden Hela Sveriges Fredag! SVT1 Malin Olsson Link
2013 (augustus) Verenigd Koninkrijk I Love My Country BBC One Gabby Logan Link

Landen die het programma hebben gekocht:

Trivia[bewerken]

 • T/m seizoen 11 aflevering 8 zijn er in totaal 428 verschillende BN'ers kandidaat geweest. Daarvan zijn Caroline Tensen (in seizoen 3 2x + in seizoen 5 en 10) en Winston Gerschtanowitz (in seizoen 1, 3, 5 en 11) vier keer te zien geweest. Ook Irene Moors is vier keer te zien geweest. De eerste keer in seizoen 1 deed ze mee als kandidaat. De tweede, derde en vierde keer als teamcaptain van respectievelijk de eerste aflevering van seizoen 4 (stond in het teken van 20 jaar RTL), de speciale Koninginnedaguitzending uit seizoen 5 en de aflevering op oudejaarsavond 2010. De volgende 21 BN'ers zijn drie keer kandidaat geweest: Wendy van Dijk, Angela Groothuizen, Rick Brandsteder, Quinty Trustfull, Nicolette van Dam, Frans Bauer, Edsilia Rombley, Froukje de Both, Jan Kooijman, Yes-R, Jan Smit, Peter van der Vorst, Sandra Schuurhof, Monique Smit, Loretta Schrijver, Lange Frans, Nicolette Kluijver, Daphne Deckers, Jamai Loman, Bridget Maasland en Danny de Munk.
 • In 2008 brachten Talpa Media en RTL Nederland een bordspel van het succesvolle programma uit.
 • In 2009 kwam er een uitbreiding van het bordspel, met 450 nieuwe vragen.
 • Tot december 2012 zijn er in totaal 13 uitzendingen geweest rondom een speciaal thema: een Sinterklaas 2008-, Oudejaarsavond 2008-, Koninginnedag 2009-, 20 Jaar RTL-, Sinterklaas 2009-, Oudejaarsavond 2009-, Koninginnedag 2010-, WK Voetbal 2010, Sinterklaas 2010-, Oudejaarsavond 2010-, Oudejaarsavond 2011-, Sinterklaas 2012- en een Oudejaarsavond 2012-uitzending. Vanaf 2011 worden de speciale thema's met Koninginnedag en alleen in 2011 met Sinterklaas niet meer uitgezonden.
 • In 2010 was het programma genomineerd voor de Gouden Televizier-Ring maar eindigde met 25% van de stemmen als derde. Hierdoor eindigde het achter Wie is de Mol? (2e plaats) en De TV Kantine (1e plaats).
 • Tijdens de finale van de vijfde aflevering van het zesde seizoen, ging het rad kapot bij de derde keer draaien; de wijzer die het getal moet aanwijzen raakte los. Als alternatief moest Jeroen, wiens team mocht draaien, uit een aantal enveloppen met daarin de getallen van het rad, er één kiezen.
 • In de zevende aflevering van seizoen 7 draaide Jeroen na de laatste vraag voor het eerst in de geschiedenis van Ik hou van Holland 100 punten.
 • In de vierde aflevering van seizoen 8 draaide Guus na de tweede vraag de PECH-punt. Dit is voor het eerst in de geschiedenis van Ik hou van Holland. Hij kreeg geen punten en hij moest in een Volendams pakje samen met het rood-wit-blauw publiek op de foto.
 • In de negende aflevering van seizoen 8 draaide Jeroen na de laatste vraag de PECH-punt. Dit was voor hem de eerste keer, en in totaal was het de tweede keer in de geschiedenis van Ik Hou van Holland dat deze gedraaid werd. Hij kreeg geen punten en hij moest met het vak van Guus op de foto op een bontkleed voor de open haard. Omdat het de laatste reguliere aflevering van het seizoen was bood Guus echter aan dat hij en Linda ook op de foto zouden gaan met Jeroens team.
 • In de tweede aflevering van seizoen 9 draaide Guus half op de 1 en half op de 50. Uiteindelijk is het de 1 punt geworden
 • In de vijfde aflevering van seizoen 9 draaide Jeroen nul punten voor de eerste keer in de hele serie.
 • In de achtste aflevering van seizoen 9 was Beau van Erven Dorens te gast. Hij was de eerste teamcaptain van het oranje team.
 • In aflevering 6 van seizoen 10 was de stand voor de finale gelijk. Beide teams moesten aan het rad draaien om te bepalen wie als eerste mocht inzetten. Dit was het team van Jeroen met 11 punten tegen 10 punten van het team van Guus.
 • In aflevering 6 van seizoen 10 draaide het team van Guus de ALLES KWIJT-punt en verloor alle punten. Hierdoor won het team van Jeroen deze aflevering.
 • In aflevering 7 van seizoen 11 had het team van Jeroen heel veel pech in de finale. Het team raadde alle vragen, maar scoorde maar 4 punten in totaal. 1 punt voor de eerste vraag, 2 punten bij de tweede(de kus duurde te kort, maar 23,6 sec.) en vervolgens weer 1 punt met de derde vraag. Hierdoor won het team van Guus deze aflevering.
 • Op 1 november 2014 werd een speciale jubileumshow uitgezonden wat in teken van het 25-jarig jubileum van RTL4 stond, er waren in totaal 4 teams die bestonden uit voormalige en huidige presentators van de zender. De aflevering werd door 2,2 miljoen mensen bekeken. [4]
 • In aflevering 3 van seizoen 12 draaide het team van Guus voor de tweede keer de ALLES KWIJT-punt en verloor alle punten. Hierdoor won het team van Jeroen deze aflevering. Dit was tevens de 100ste aflevering van Ik Hou van Holland.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties