Ilse (zoekmachine)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

ilse is de naam van de eerste Nederlandse zoekmachine op het internet.

Wiebe Weikamp begon als 20-jarige informaticastudent aan de Hogeschool Eindhoven (HSE) aan een zoekmachine die hij samen met Merien ten Houten en Robert Klep maakte. De naam stond oorspronkelijk voor InterLink Search Engine. Bij de lancering van de site op 22 februari 1996 draaide het systeem immers op de servers van de HSE internetvereniging Interlink (die door Ten Houten en Klep was opgericht om het internetgebruik binnen de HSE te promoten). Destijds kon je op 160.000 verschillende www-pagina's binnen het nl-domein zoeken. In september 1996 was dat al gegroeid tot ruim 1 miljoen pagina's.

In augustus 1996 verhuisden de zoekmachine-servers van de HSE naar de kelder van Kasteel Limbricht te Limbricht (Limburg), waar ook de kabelkrant TV-Gazet van uitgever VNU gevestigd was. Vanaf dat moment was de zoekmachine bereikbaar onder de naam www.ilse.nl, en ontstond het bedrijf ilse C.V.. Later werd dit ilse media B.V..

Op dit moment is ilse.nl niet meer zo'n grote speler op de zoekmachinemarkt. Het moederbedrijf ilse media heeft naast ilse.nl ook andere websites, waaronder startpagina.nl, web-log.nl en NU.nl.

Externe links[bewerken]