Imp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oud houtsnijwerk van een vrouw die imps voert
De Lincoln Imp in de Kathedraal van Lincoln
Kroeg, genoemd naar de Lincoln Imp, met impfiguur

Een imp is een mythisch wezen, vergelijkbaar met een fee of demon. Ze komen veel voor in folklore en bijgeloof. Het woord Imp is wellicht afgeleid van de term ympe.[bron?]

Imps zijn in de meeste verhalen meer ondeugend dan echt een bedreiging voor mensen. Imps komen oorspronkelijk voor in Germaanse mythologie[bron?], waarin ze worden omschreven als kleine, relatief zwakke demonen. Ze worden vaak afgebeeld als kleine, onaantrekkelijke wezens. Ze waren niet noodzakelijkerwijs kwaadaardig. Hun gedrag is meestal wild en onbeheersbaar. Ze houden ervan mensen te misleiden, maar doen dat meestal puur om aandacht te krijgen.

In de middeleeuwen werden Imps vaak gezien als de spionnen en dienaren van heksen.

Volgens de 14e eeuwse legende werden twee imps naar aarde gestuurd door Satan om er kwaad werk te verrichten. Na het veroorzaken van chaos, elders in Noord-Engeland, trokken de wezens naar de Kathedraal van Lincoln. Hier werd één imp door een engel versteend (en is nog altijd te zien), de andere imp kon ontkomen.

Moderne cultuur[bewerken]

Imps komen voor in veel computerspellen, strips en tv-series. Zo zijn ze onder andere terug te vinden in Dungeons & Dragons, de strips van DC Comics (zoals Mr. Mxyzptlk en Bat-Mite), Guild Wars, World of Warcraft, RuneScape, Battleon en The Legend of Zelda: Majora's Mask.

Zie ook[bewerken]

Charon's Boat.jpg