Impression, soleil levant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Claude Monet, Impression: Soleil levant, 1873

Impression, soleil levant (Impressie, opkomende zon) is een schilderij van de Franse kunstschilder Claude Monet uit 1873, waaraan de kunststroming impressionisme haar naam ontleent.

Het onderwerp van het schilderij is de haven van Le Havre, geschilderd in zeer losse verftoetsen, die het onderwerp eerder suggereren dan echt omlijnen. Monet schilderde het doek in 1873, maar dateerde het werk als gemaakt in 1872.

Het werk werd in 1874 tentoongesteld op de Salon des Refusés naast werk van een aantal collega's. Voor de catalogus moest Monet een titel opgeven en omdat hij het moeilijk "haven van Le Havre" kon noemen, besloot hij het "impressie van een opkomende zon" te noemen. Het schilderij werd oorspronkelijk geridiculiseerd door tijdgenoten.

De criticus Louis Leroy, die vond dat het werk nogal vrij geschilderd en eigenlijk niet af was, schreef een venijnige kritiek in de krant Le Charivari onder de titel: "De tentoonstelling van de impressionisten" en gaf zo onbedoeld een naam aan deze schilderstijl, die voordien al enkele jaren 'anoniem' bestond.

Het schilderij hangt in het Musée Marmottan Monet in Parijs. Het werd gestolen uit het museum in 1985 en teruggevonden in 1990. Sinds 1991 is het daar weer te zien.

Externe links[bewerken]