In Flanders Fields Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Museum in de Lakenhalle van Ieper
Museum ingang

Het In Flanders Fields Museum is een modern en interactief oorlogsmuseum gevestigd in de Lakenhallen van de Belgische stad Ieper. De naam verwijst naar een bekend gedicht van John McCrae: In Flanders Fields. Het museum werd in 2012 grondig vernieuwd.[1]

In 2013 bezochten 300.000 mensen het museum.

Thema[bewerken]

De permanente tentoonstelling belicht de aanloop tot de Eerste Wereldoorlog, de inval in België, de eerste maanden van de bewegingsoorlog, de vier jaar stellingenoorlog in de Westhoek, de verwoesting van de oorlogsjaren, de naoorlogse periode en de voortdurende herdenking sindsdien.

In het museum staan vooral de verhalen van de tijdgenoten, die de oorlog te velde meemaakten, centraal. Stemmen en gezichten van échte mensen maken de oorlog tastbaar en persoonlijk in dit museum. Mannen, vrouwen en kinderen, burgers en soldaten, schrijvers en kunstenaars... Zij confronteren de bezoeker met hun oorlog.

Educatieve dienst[bewerken]

Het museum beschikt over een educatieve dienst waar pakketten aangeboden worden voor zowel het lager als het secundair onderwijs.

Kenniscentrum[bewerken]

Het kenniscentrum, gelegen in de noordervleugel van de lakenhalle bezit meer dan 11 000 boeken over de Eerste Wereldoorlog, een duizendtal topografische kaarten, een uitgebreide fototheek, tijdschriften uit 1914 - 1918 en originele documenten zoals brieven en dagboeken.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Vernieuwd museum focust op persoonlijke verhalen nieuwsblad.be, 8 juni 2012, geraadpleegd op 7 december 2012,