In situ melanoom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap     Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
In situ melanoom
Lentigo maligna
Coderingen
ICD-O 8742/2
DiseasesDB 32059
MeSH D018327
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

In situ melanoom (of melanoma in situ of morbus Dubreuilh of lentigo maligna of melanosis praecancerosa) is een voorstadium van melanoom, een ernstige vorm van huidkanker. Een in situ melanoom ontstaat vanuit een toename van melanocyten (pigmentcellen) in de opperhuid: een levervlek (lentigo). Bij een melanoma in situ zij er wel afwijkende cellen, maar deze groeien nog niet het onderliggende weefsel in. Als dat wel gebeurt - vaak pas na jaren - is er sprake van "invasieve groei", en wordt het een (lentigo maligna) melanoom genoemd.

De meeste melanomen ontstaan vanuit melanocyten die al in het onderliggende weefsel aanwezig zijn bijvoorbeeld als moedervlek. Het voorstadium hiervan heet dysplastische naevus.

Melanocyten zijn geen epitheelcellen; een melanoom is dus geen carcinoom, en een in-situ melanoom is dus geen voorbeeld van een carcinoma in situ.

Behandeling[bewerken]

Een melanoma in situ moet worden weggesneden. Er is afgesproken hierbij rondom 0.5 cm gezonde huid mee te nemen.[1] Een andere mogelijke behandeling is radiotherapie.

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. CBO richtlijn melanoom van de huid, 2005