Indiase brilcobra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Indiase brilcobra
IUCN-status: Niet geëvalueerd (2011)
Indian Binocellate Cobra.JPG
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Serpentes (Slangen)
Familie: Elapidae
Onderfamilie: Elapinae
Geslacht: Naja
Soort
Naja naja
Linnaeus, 1758
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De Indiase brilcobra of Indiase brilslang (Naja naja) is een giftige slang uit de familie Elapidae.

Beschrijving[bewerken]

De lengte bedraagt ongeveer twee meter, de kleur van de slang is bruin, de buikzijde is lichter en heeft enkele donkere banden aan de voorzijde. Op de rugzijde is op de nek is een donkere band aanwezig, met daarboven een op een bril lijkende, witte donkeromzoomde vlek. Zowel de kleur als de vorm van de vlek zijn variabel. Net als andere cobra's kan de slang zijn 'hoed' opzetten, die bestaat uit twee flappen aan weerszijden van de kop.

Voorkomen en habitat[bewerken]

De Indiase brilcobra leeft in Azië: in Bangladesh, Bhutan, India, Nepal, Pakistan en Sri Lanka, en komt voor tot op een hoogte van 2000 meter boven zeeniveau. De habitat bestaat uit vochtige plaatsen, zowel begroeide gebieden als meer open delen zoals akkers, tuinen en in steden.

Levenswijze[bewerken]

De slang is bodembewonend en schemeractief, overdag wordt gescholen in holen en in holle bomen. Op het menu staan voornamelijk knaagdieren, amfibieën, vogels en andere slangen. De cobra is giftig voor de mens, het gif is een neurotoxine dat de spieren verlamt zodat de ademhaling of het hart stilvalt. Een belangrijke vijand van de cobra zijn de mangoesten, die niet immuun is voor het gif maar desondanks de slang kan doden.

Voortplanting[bewerken]

De Indiase brilcobra is eierleggend en produceert ongeveer 10 tot 30 eieren, die in een ondergronds nest worden afgezet. Na ongeveer twee maanden komen ze uit en komen de juvenielen tevoorschijn. Deze zijn zo'n 20 tot 30 centimeter lang maar hebben al volledig ontwikkelde gifklieren en zijn direct giftig.

Afbeeldingen[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  • (en) Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database - Naja naja - Website Geconsulteerd 31 oktober 2009