Indische meelmot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Indische meelmot
Mating plodia big.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Lepidoptera (Vlinders)
Familie: Pyralidae (Snuitmotten)
Geslacht: Plodia
Soort
Plodia interpunctella
Hübner, 1813
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De Indische meelmot (Plodia interpunctella) is een zogenaamde voorraadmot die verspreid over de gehele wereld voorkomt. Een mot - nachtvlinder - is vooral 's nachts actief en vliegt vooral rondom lichtbronnen. Anders dan de (larve van de) klerenmot doet de voorraadmot zich niet tegoed aan textiel maar aan granen, diervoer en zelfs cacao.

De larve spint een soort rag in deze vezelrijke producten. Als je de "koektrommel" bijvoorbeeld opent zie je gewoon een soort spinrag over het geïnfecteerde product lopen.

De Indische meelmot is ongeveer 1 centimeter groot en heeft, als hij stilzit en zijn vleugels tegen zijn lijf aan heeft, een rood bruin uiterlijk met achter zijn kopje een crèmewitte band. Heeft de mot zijn vleugels echter uitgeslagen dan blijken zijn vleugels crèmekleurig te zijn met op de buitenste vleugeluiteinden een rood bruin uiteinde.

Het is een hele klus om de meelmot uit de woning te verdrijven. Allereerst is het van belang de gehele geïnfecteerde voedselvoorraad te verwijderen en vervolgens de opslagplaatsen goed schoon te maken ook in de kieren en naden.

Het verwijderen kan geschieden met azijn. De meelmot kan daar niet tegen. Na circa 1 maand - de ontwikkelingsfase van deze mot - kan pas worden gezegd of de verdelging van de voorraadmot gelukt is. Indien deze behandeling niet werkt, is het inschakelen van deskundige hulp noodzakelijk.