Inktspotprijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Inktspotprijs is een Nederlandse prijs voor de beste politieke cartoon van het jaar. Hij wordt sinds 1994 jaarlijks uitgereikt op initiatief van Stichting Pers & Prent. Een deskundige jury kiest de winnende prent en reikt de prijs uit tijdens de opening van de tentoonstelling Inktspot in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. De prijs is een bronzen beeldje van een satyr op een inktpot met de staart eindigend in een kroontjespen, ontworpen door Carla Daalderop-Bruggeman naar een tekening van Taco Meeuwsen.

De tentoonstelling Inktspot reist vervolgens door heel Nederland en naar een enkele locatie over de grens. Bij de tentoonstelling verschijnt de catalogus Inktspot, waarin naast de prijswinnende prent alle ingezonden prenten van ongeveer veertig tekenaars zijn opgenomen.

Tussen 2004 en 2018 is ook de Junior Inktspotprijs uitgereikt door een jury van middelbare scholieren, eerst in het Amsterdamse Persmuseum en later in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Tussen 2003 en 2008 maakten alle genomineerden automatisch kans op de BeNe-prijs.

Winnaars[bewerken | brontekst bewerken]

Junior Inktspotprijs[bewerken | brontekst bewerken]