Insidious

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Insidious
Tagline What's in that picture?
Regie James Wan
Producent Jason Blum
Oren Peil
Steven Schneider
Scenario Leigh Whannell
Hoofdrollen Patrick Wilson
Rose Byrne
Ty Simpkins
Andrew Astor
Lin Shaye
Muziek Joseph Bishara
Montage Kirk M. Morri
James Wan
Cinematografie David M. Brewer
John R. Leonetti
Distributie FilmDistrict
Première Vlag van Verenigde Staten 1 april 2011
Vlag van Nederland 2 juni 2011
Vlag van België 15 juni 2011
Genre Horror
Speelduur 103 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Canada Canada
Budget $ 1.500.000
Opbrengst $ 97.009.150 (wereldwijd)
Nominaties 4
Prijzen 5
Vervolg Insidious: Chapter 2
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Insidious is een Amerikaanse horrorfilm uit 2010 onder regie van James Wan. De makers wonnen hiervoor onder meer de prijzen voor beste actrice (Rose Byrne), beste vrouwelijke bijrol (Lin Shaye), beste 'score' (van Joseph Bishara) en beste productie voor een groot publiek tijdens de Fangoria Chainsaw Awards 2012 in Los Angeles.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Wanneer Josh en Renai samen met hun drie kinderen verhuizen naar een grote villa, kan hun geluk niet op. Daaraan komt een einde wanneer zoontje Dalton een geluid hoort op zolder en op inspectie gaat. Daarbij valt hij van een ladder, waarop hij de volgende morgen niet meer wakker wordt. Hij blijkt in een coma te liggen. De doktoren kunnen niet verklaren waarom.

Dalton ligt na drie maanden nog steeds in coma, wanneer hij van het ziekenhuis naar zijn eigen kamer thuis wordt verhuisd. Kort daarop beginnen er vreemde dingen plaats te vinden in het huis. Er klinken stemmen op de babyfoon, jongste zoon Foster vertelt dat Dalton 's nachts rondloopt en er zit plotseling een bloederige handafdruk op Daltons bed. Wanneer Renai op een nacht wordt aangevallen, is de maat vol. De familie verhuist opnieuw.

In het nieuwe huis houden de verontrustende gebeurtenissen niettemin aan. Het lag niet aan het huis. Josh' moeder Lorraine mengt zich in het verhaal, die op haar beurt haar vriendin Elise inschakelt, een paranormaal onderzoekster. Die legt uit dat Dalton een 'astrale projector' is, een persoon die tijdens het slapen zijn fysieke lichaam kan verlaten. Toen Josh jong was, deed hij dit ook. De herinneringen hieraan heeft hij alleen verdrongen. Dalton is tijdens het verlaten van zijn fysieke lichaam alleen zo ver gegaan, dat hij niet meer terug kan. Hij is verdwaald in een dimensie waar kwaadaardige entiteiten hem proberen vast te houden, om zo geleidelijk zijn lichaam over te kunnen nemen voor hun eigen doeleinden. Elise stelt dat alleen Josh Dalton terug kan halen door gebruik te maken van zijn eigen vermogen tot astrale projectie.

Cast[bewerken]

Referenties[bewerken]