Intel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Intel Corp.
Intel
Beurs NASDAQ: INTC
Oprichting 1968
Oprichter(s) Gordon Moore, Robert Noyce
Sleutelfiguren Brian Krzanich, CEO [1]
Craig Barrett, Chairman
Hoofdkantoor Santa Clara, Californië
Werknemers 85.000 (2008)
Producten Moederborden
chipsets
computergeheugen
servers
Omzet Gestegen $38,334 miljard USD (2007)
Winst Gestegen $5 miljard USD (2006)
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie

Intel is een van oorsprong Amerikaans bedrijf dat zich specialiseert in het maken van chips, moederborden, software en andere componenten van computers, computernetwerken en communicatiesystemen. Intel is met name bekend van de microprocessoren die in de meeste hedendaagse personal computers zitten: de 8086-structuur, die via de 286, 386 en 486 uitgegroeid is tot de Pentiums.

Het bedrijf is in 1968 opgericht door Robert Noyce en Gordon Moore (later bekend van de Wet van Moore). De derde werknemer was Andrew Grove die het bedrijf leidde als CEO van begin jaren 60 tot eind jaren 90. Hij is nog altijd voorzitter van de raad van bestuur.

Moore en Noyce wilden hun bedrijf eerst 'Moore Noyce' noemen, maar die naam klonk niet zo goed als bedrijfsnaam. Daarom besloten ze hun bedrijf INTegrated ELectronics of afgekort "Intel" te noemen. Intel was al de naam van een hotelgroep, dus moesten ze de naam overkopen.

Het bedrijf startte met het maken van geheugen voor computers voordat ze overschakelden op het vervaardigen van microprocessoren. Andrew Grove beschrijft deze ommezwaai in zijn boek "Only the paranoid Survive".

Intel ontwikkelde in de jaren zeventig de eerste microprocessor (de Intel 4004-processor). In 1981 bracht IBM de eerste personal computer uit met de Intel 8086/8088-processor (zie ook IBM Personal Computer).

Tijdens de jaren 90 was Intel Architecture Labs (IAL) verantwoordelijk voor veel ontwikkelingen in op het gebied van hardware, zoals de PCI-bus, UDMA, de Universal Serial Bus (USB) en de architectuur voor de multi-processor servers.

Intel heeft momenteel als grote concurrent Advanced Micro Devices (AMD) waarmee Intel een volledige samenwerkingsovereenkomst heeft sinds 1976. In 2008 vielen ambtenaren van de Europese Commissie de Duitse vestiging van Intel binnen. Het bedrijf werd verdacht van misbruik van zijn monopoliepositie, na een klacht van AMD. Wikinews waves Left.pngwikinewsWikinews waves Right.png Op 13 mei 2009 deelde eurocommissaris Neelie Kroes (mededinging en concurrentie) een boete uit van 1,06 miljard euro. Dit was tot dan toe de grootste boete die de EU heeft uitgedeeld vanwege AntiTrust praktijken.

Het bedrijf telde in 2003 78.000 werknemers en vestigingen in meer dan veertig landen waaronder Nederland en België. In 2008 had Intel al 85.000 werknemers in dienst.

Pentium MMX - bovenaanzicht

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties

Beluister

(info)