Intel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Intel Corp.
Intel
Beurs NASDAQ: INTC
Oprichting 1968
Oprichter(s) Gordon Moore, Robert Noyce
Sleutelfiguren Brian Krzanich, CEO [1]
Craig Barrett, Chairman
Hoofdkantoor Santa Clara, Californië
Werknemers 107.600 (2013)
Producten Moederborden
chipsets
computergeheugen
servers
Omzet Gestegen $52,7 miljard (2013)
Winst Gestegen tussen de 13,9 en 14,9 miljard dollar (2014)
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie

Intel is een van oorsprong Amerikaans bedrijf dat zich specialiseert in het maken van chips, moederborden, software en andere componenten van computers, computernetwerken en communicatiesystemen. Intel is met name bekend van de microprocessoren die in de meeste hedendaagse personal computers zitten: de 8086-structuur, die via de 286, 386 en 486 uitgegroeid is tot de Pentiums.

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf is in 1968 opgericht door Robert Noyce en Gordon Moore (later bekend van de Wet van Moore). De derde werknemer was Andrew Grove. Grove was elf jaar president-directeur, een positie die hij op 20 mei 1998 afstond aan Craig Barrett.[2] Grove bleef aan als voorzitter van de raad van commissarissen tot november 2004. Onder zijn leiding groeide Intel van een omzet van 1,9 miljard dollar tot een concern met een winst van 6,9 miljard op een omzet van 25 miljard.[2] In diezelfde periode vervijftienvoudigde de aandelenkoers van Intel.[2]

Moore en Noyce wilden hun bedrijf eerst 'Moore Noyce' noemen, maar die naam klonk niet zo goed als bedrijfsnaam. Daarom besloten ze hun bedrijf INTegrated ELectronics of afgekort "Intel" te noemen. Intel was al de naam van een hotelgroep, dus moesten ze de naam overkopen.

Het bedrijf startte met het maken van geheugen voor computers voordat ze overschakelden op het vervaardigen van microprocessoren. Andrew Grove beschrijft deze ommezwaai in zijn boek "Only the paranoid Survive".

Intel ontwikkelde in de jaren zeventig de eerste microprocessor (de Intel 4004-processor). In 1981 bracht IBM de eerste personal computer uit met de Intel 8086/8088-processor (zie ook IBM Personal Computer).

Tijdens de jaren 90 was Intel Architecture Labs (IAL) verantwoordelijk voor veel ontwikkelingen in op het gebied van hardware, zoals de PCI-bus, UDMA, de Universal Serial Bus (USB) en de architectuur voor de multi-processor servers.

In 2010 werd de overname van beveiligingsleverancier McAfee afgerond.[3] Intel gaat de beveiligingstechnologie van McAfee toevoegen aan zijn microprocessoren en chipsets en verwacht hiermee concurrerender te worden op het gebied van smartphones en andere mobiele apparaten. Hierbij blijven de hardwareplatformen wel toegankelijk voor andere beveiligingsleveranciers,[3] wat een eis was van de toezichthouders. McAfee blijft een eigen identiteit behouden.[3]

Het bedrijf telde in 2003 78.000 werknemers en vestigingen in meer dan veertig landen waaronder Nederland en België. In 2013 had Intel al 107.600 werknemers in dienst.

EC boete[bewerken]

Intel heeft als grote concurrent Advanced Micro Devices (AMD) waarmee Intel een volledige samenwerkingsovereenkomst heeft sinds 1976. In 2008 vielen ambtenaren van de Europese Commissie (EC) de Duitse vestiging van Intel binnen. Het bedrijf werd verdacht van misbruik van zijn dominante marktpositie, na een klacht van AMD. Op 13 mei 2009 deelde eurocommissaris Neelie Kroes (mededinging en concurrentie) een boete uit van 1,06 miljard euro.[4] Dit was tot dan toe de grootste boete die de EC heeft uitgedeeld voor dit soort vergrijpen.[4] Volgens Kroes schond Intel, met een marktaandeel van 80%, Europese regels door korting te geven aan diverse computerfabrikanten als deze chips van Intel zouden gebruiken in plaats van die van de kleinere concurrent AMD.[4] Dit was een bewuste strategie om AMD van de markt te weren.

Pentium MMX - bovenaanzicht

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties

Beluister

(info)