Internationaal Homo/Lesbisch Informatiecentrum en Archief

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Leeszaal van het IHLIA op de 6e verdieping van de openbare bibliotheek in Amsterdam

Het Internationaal Homo/Lesbisch Informatiecentrum en Archief (IHLIA) is een internationaal archief en documentatiecentrum op het gebied van homo-, biseksualiteit en transgender. IHLIA is in 1999 ontstaan uit een fusie tussen het Homodok en het Lesbisch Archief Amsterdam in Amsterdam en het Anna Blaman Huis in Leeuwarden.

Vestigingen[bewerken]

Sinds de fusie in 1999 had het IHLIA twee vestigingen: in Amsterdam en Leeuwarden. De hoofdvestiging in Amsterdam is sinds juli 2007 gevestigd op de 6e verdieping van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) op het Oosterdokseiland. Daar bevindt zich ook het grootste deel van de collectie. De organisatie- en persoonsarchieven worden bewaard bij het IISG.

Het Anna Blaman Huis was gevestigd in een pand aan het Noordvliet in Leeuwarden en verhuisde in 2011 naar de Openbare Bibliotheek Leeuwarden. Wegens een oplopend financieel tekort werd de vestiging IHLIA Leeuwarden, voorheen het Anna Blaman Huis, per 1 oktober 2013 gesloten. De collectie van deze Friese vestiging is opgenomen door Friese organisaties, zoals Tresoar.[1]

Doelstelling[bewerken]

IHLIA richt zich op het verzamelen, ontsluiten en toegankelijk maken van allerhande informatie op LHBT-gebied (Lesbisch/Homo/Biseksueel/Transgender) uit de hele wereld.

Geschiedenis[bewerken]

Van de drie samenstellende delen is Homodok het oudste. Dit werd in 1978 opgericht als het Dokumentatiecentrum Homostudies. Het was verbonden met de in hetzelfde jaar opgerichte werkgroep Homostudies aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en was gevestigd in het Baschwitz Instituut op de Weteringschans. De doelstelling was het toegankelijk maken en verzamelen van informatie en materiaal op het gebied van homoseksualiteit en dat beschikbaar te stellen als studiemateriaal. Het was daarmee tamelijk uniek. Het tijdschrift Homologie was een belangrijk medium waarmee de collectie van het Homodok bredere bekendheid kreeg.

In 1988 nam het Homodok de Van Leeuwenbibliotheek over, die bestond uit wat Jaap van Leeuwen had weten te reconstrueren van de bibliotheek van het vroegere NWHK, diens privecollectie en de eveneens door hem opgezette oude bibliotheek van het COC. Later nam het Homodok ook de COC-bibliotheek met werken van na 1970 over.

De collectie groeide dusdanig dat het onderbrengen daarvan steeds problematischer werd. In 1989 verhuisde het Homodok naar het Spinhuis op de Oudezijds Achterburgwal en in 2000, samen met het Lesbisch Archief Amsterdam, naar een pand aan de Nieuwpoortkade 2A op een industrieterrein in het stadsdeel Bos en Lommer. Om de collectie beter toegankelijk te maken werd samen met het Anna Blaman Huis een speciale thesaurus ontwikkeld, de Homosaurus.

Het Lesbisch Archief Amsterdam werd in 1982 opgericht om het lesbisch leven in Amsterdam te bewaren en zichtbaar en toegankelijk te maken. Tot 2000 was het gevestigd in een verzamelgebouw in de 1e Helmerstraat in het stadsdeel Oud-West.

Het Anna Blaman Huis te Leeuwarden werd in 1982 opgericht als Lesbisch Archief Leeuwarden met als doelstelling de lesbische emancipatiestrijd met informatie te ondersteunen. Aanvankelijk ontwikkelde het zich tot een centrum waar ook informatie voor de vrouwenemancipatie- en de ZMV-strijd verzameld werd. Rond 1990 ging het zich meer richten op LHBT-terrein en besloot men tot samenwerking met de voornoemde twee organisaties in Amsterdam.

Omdat Homodok, Lesbisch Archief Amsterdam en Anna Blaman Huis steeds meer naar elkaar toegegroeid waren, steeds meer samenwerkten en in dezelfde subsidievijver visten werd besloten tot de fusie en de oprichting van IHLIA met vestigingen in Amsterdam en Leeuwarden.

Bijzondere collectie-onderdelen[bewerken]

Roze Kast op het IHLIA-plein in de Openbare Bibliotheek Amsterdam

IHLIA heeft de grootste LHBT collectie van Nederland en Europa met een database van meer dan 100.000 titels. Op 1515 meter kastplank staan zo'n 24.000 boeken, 4800 tijdschrifttitels, 7000 items met speelfilms, documentaires, tv-series en reclamespotjes, 6500 affiches, 10.000 scripties, brochures, werkstukken en nota's en nog veel ander materiaal (foto's, geluid, T-shirts, buttons, condoomverpakkingen etc.].

IHLIA beheert het archief van Jaap van Leeuwen, één van de oprichters van het COC, uit de jaren '50 en jaren '60.

Daarnaast heeft IHLIA de bibliotheek van Jacob Anton Schorer en zijn Nederlandsch Wetenschappelijk Humanitair Komitee, die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter in beslag werd genomen en verdwenen is, gereconstrueerd aan de hand van de bewaard gebleven catalogus.

Verschillende organisaties hebben hun archieven ondergebracht bij IHLIA[2]:

Het IHLIA geeft een email-nieuwsbrief uit en heeft een donateursorganisatie Stichting Vrienden van IHLIA.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties