Internationale Astronomische Unie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo van de IAU
De 73 leden van de IAU

De Internationale Astronomische Unie of IAU is een organisatie die opgericht is in 1919 en als doel heeft de internationale samenwerking en coördinatie op astronomisch gebied te bevorderen. Zij houdt zich onder andere bezig met de naamgeving van astronomische objecten. Op dit moment heeft de IAU 10.872 individuele leden uit 93 landen waarvan 73 landen nationaal lid zijn.

Bergen, inslagkraters en andere geologische verschijnselen kunnen worden vernoemd naar Aardse zaken als voornamen, steden en personen. Iedereen kan daartoe voorstellen indienen, astronomen maar ook leken. Om alle problemen met betrekking tot taal- en cultuurverschillen het hoofd te bieden, heeft de Unie een aantal regels geformuleerd waaraan moet zijn voldaan voordat een voorgestelde naam officieel kan worden aanvaard. Voordat een persoon zijn naam kan geven aan een object, moet hij (of zij) minstens drie jaar zijn overleden, en religieuze, militaire en politieke figuren uit de 19e en 20e eeuw zijn van deelname uitgesloten. Voor objecten op Venus geldt de aanvullende eis dat de naamgever een vrouw moet zijn.[1]

De 26e Algemene Vergadering van de IAU werd in augustus 2006 in Praag gehouden. Hier werd de definitie van het begrip planeet aangepast, waarmee Pluto tot dwergplaneet gedegradeerd werd en waardoor ons zonnestelsel sinds 24 augustus 2006 uit acht planeten bestaat. Ook werd hier voorgesteld de term Plutoniaans object te gebruiken voor alle dwergplaneten die buiten de baan van Neptunus bewegen, dit in plaats van de term Pluton die voor de stemming kort opgang maakte. In juni 2008 werd besloten om de term plutoïde voor deze categorie te gebruiken.

Belangrijkste disciplines[bewerken]

De IAU coördineert 40 commissies en 58 werkgroepen die sinds de algemene vergadering in Peking (2012) zijn gegroepeerd in 9 divisies:

Divisie Discipline
Divisie A Fundamentele astronomie
Divisie B Faciliteiten, technieken en data wetenschap
Divisie C Onderwijs, outreach en heritage
Divisie D Hoogenergetische verschijnselen en fundamentele natuurkunde
Divisie E Zon en heliosfeer
Divisie F Planetaire systemen en bioastronomie
Divisie G Sterren en de natuurkunde van sterren
Divisie H Interstellaire materie en het locale heelal
Divisie J Sterrenstelsels en kosmologie

Algemene Vergaderingen van de IAU[bewerken]

De Algemene Vergadering van de IAU wordt eens in de 3 jaar gehouden.


1 Ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van Copernicus

De volgende vergaderingen staan gepland:

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Harvard.edu: Named Venusian craters (J.F. Russell & G.G. Schaber, Lunar and Planetary Institute, Twenty-Fourth Lunar and Planetary Science Conference. Part 3: N-Z blz. 1219)