Internet Information Services

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Internet Information Services (voorheen Internet Information Server, afgekort IIS) is een verzameling serverdiensten voor het internet bedoeld voor Windows-machines. Het is ontwikkeld door Microsoft. Een dergelijke machine wordt hierdoor een zogenaamde webserver. Oorspronkelijk was IIS een onderdeel van het Option Pack voor Windows NT, maar later werd het een integraal onderdeel van Windows 2000 en Windows Server 2003.

Microsoft Web Platform Installer is een installatieprogramma om de installatie van IIS, ASP.NET en PHP te vereenvoudigen. Ook software van derden wordt ondersteund, zoals Drupal en Wordpress.

Versies[bewerken]

In IIS 7.5 worden FTP-, SMTP-, NNTP- en HTTP- en HTTPS-protocollen ondersteund. Eerdere versies hadden ook een Gopher-server.

Eigenschappen[bewerken]

De webserver zelf is niet in staat om serverside processen uit te voeren, maar laat dit over aan ISAPI-applicaties. Microsoft levert zelf een aantal van dergelijke applicaties, zoals voor Active Server Pages en ASP.NET. PHP en Perl worden geleverd door derden. Omdat IIS in het verleden het slachtoffer werd van aanvallen op gaten in de beveiliging, zoals de wormen Code Red en Nimda worden vanaf Windows Server 2003 alle ISAPI-handlers uitgeschakeld, en draait de server onder een account met weinig rechten.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]