Internetkunst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Internetkunst is kunst die speciaal gemaakt is voor internet. Het kenmerkt zich vooral door interactiviteit. Afbeeldingen, teksten, bewegingen en geluiden die door kunstenaars bijeen zijn gebracht, kunnen door de beschouwer worden aangestuurd waardoor deze hun eigen mediamontages creëren. Deze kunstvorm omzeilt het traditionele domein van de galerijen en musea.

De maker van internetkunst heeft te maken met een groot aantal technische en andere factoren die specifiek zijn voor internet zoals compatibiliteit van software, plugins, resoluties en bandbreedte. De interactie met de beschouwer is essentieel anders dan bij andere kunstvormen. Beschouwers worden dikwijls tevens makers. Internetkunst is dus duidelijk te onderscheiden van kunst die op internet gepresenteerd wordt.

Internet kunst kan ook buiten het internet zelf plaats vinden. Zo kan een artiest specifieke internettradities in een project buiten het internet zelf gebruiken.

Oorsprong[bewerken]

Internetkunst vindt zijn oorsprong in verschillende artistieke bewegingen, zoals Dada; situationisme, fluxus, cinematografie en happenings. De historische context van deze kunstvorm is sterk gekenmerkt door revaluatie. De Amsterdamse critica Josephine Bosma kent de internet kunst vijf generaties toe[1]. Waarbij de eerste generatie nog niet werkte met het internet zoals we het nu kennen, maar met andere vormen van elektronische communicatie (zoals de fax).

Met de verspreiding van de desktop computer in de jaren '80 en de opkomst van het web in de jaren '90, ontwikkelde er een breder spectrum aan artiesten.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties