Irving Thalberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Thalberg in 1929

Irving Grant Thalberg (Brooklyn, 30 mei 1899Santa Monica, 14 september 1936) was een Amerikaans filmproducent.

Thalberg werd geboren als zoon van joodse ouders, die Duitse immigranten waren. Als kind kreeg hij acuut reuma, met als resultaat dat hij een zwak hart had. Na zijn schooldiploma, kreeg hij een baan in een van de kantoren van de filmstudio Universal Pictures. Daar werkte hij in dienst van filmpionier Carl Laemmle. Binnen enkele jaren werkte hij zich op naar de top, en al op 21-jarige leeftijd was hij de belangrijkste producent van de studio. Hij had het voor het zeggen bij de grootste filmproducties. Zo eiste hij een langere speelduur voor Foolish Wives (1922) en had het voor het zeggen op de set van The Hunchback of Notre Dame (1923).

In 1924 verliet Thalberg Universal om te werken voor de studio van Louis B. Mayer, die later zou vormen tot Metro-Goldwyn-Mayer. Ook hier had hij het zeggenschap bij de grootste films, zoals The Big Parade (1925), Ben-Hur: A Tale of the Christ (1925), Brown of Harvard (1926), The Temptress (1926), Flesh and the Devil (1926), The Crowd (1928), Show People en The Broadway Melody (1929). In 1925 kreeg hij een relatie met Norma Shearer, een van de bekendste actrices van de studio. Veel acteurs en crewleden beweren dat Shearer haar bekendheid had te danken aan Thalberg, die haar altijd als eerste rollen aanbood voordat anderen deze kans kregen. Ze trouwden in 1927 en kregen samen twee kinderen.

Thalberg groeide uit tot een van de machtigste mannen van Metro-Goldwyn-Mayer, geheel tot ongenoegen van Mayer. Toen hij in 1932 een hartaanval kreeg, verving Mayer hem door David O. Selznick en Walter Wanger. Thalberg keerde in 1933 terug naar de filmindustrie maar wist niet meer het aanzien te verwerven dat hij voorheen had. Desondanks werkte hij mee aan enkele van de grootste filmproducties.

In 1936 overleed Thalberg aan een longontsteking. Op dat moment werkte hij mee aan de films, A Day at the Races (1937), The Good Earth (1937) en Marie Antoinette (1938). Na zijn overlijden werd een prijs, uitgereikt door de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, naar hem vernoemd: de Irving G. Thalberg Memorial Award.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Irving Thalberg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.