Isaäk II Angelos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Isaäk II Angelos

Isaäk II Angelos (Grieks: Ισαάκιος Άγγελος, Isaakios Angelos) was keizer van Byzantium in de jaren 1185-1195 en 1203-1204.

Isaäk was de kleinzoon van Theodora Porphyrogeneta en een zekere Constantijn Angelus van vrij onduidelijke afkomst. Nadat Andronikos wegens zijn schrikbewind door het volk in stukken gereten was, zette de hoge adel Isaäk op de troon.

Alle corruptie waar Andronikos tevergeefs tegen opgetreden had werd nu de vrije hand gegeven. Isaäk verkocht hoge ambten of het marktwaar was en de belastingen werden allengs ondragelijk voor het gewone volk in de provincie.

In de strijd met het Westen werden wat successen geboekt. De Noormannen verloren twee veldslagen 1185 alle bezittingen op de westkust behalve Kephalonia en Zakynthos. Béla III van Hongarije tekende een vredesverdrag, maar Bulgarije onder Ivan Asen I kwam in opstand en slaagde erin opnieuw een onafhankelijk rijk te worden.

En dan was er opnieuw een kruistocht. Frederik I Barbarossa, Duits keizer kwam over land en verbond zich met Stefan Nemanja, de vorst van de Serven in 1189. Byzantium verbond zich met Saladin die eiste dat de Duitse keizer tegengehouden moest worden. Het kwam zover dat Barbarossa overwoog of hij niet beter Constantinopel kon innemen. Uiteindelijk boog de keizer voor de keizer, dat wil zeggen Isaäk boog voor Frederik en hielp de Duitser Anatolië in, waar hij bij het overtrekken van een rivier verdronk.

Daarna kon Isaäk zich weer met het Bulgaars probleem gaan bezighouden, maar in 1190 werd hij verslagen. In 1195 probeerde hij het opnieuw, maar hij werd plotseling van de troon gestoten. Hem werden de ogen uitgestoken door zijn oudere broer Alexios III en vervolgens werd hij gevangengezet 1195. Later wist zijn zoon Alexios te ontsnappen. Deze riep de kruisvaarders te hulp die in 1203 Isaäk en zijn zoon als Alexios IV samen op te troon zetten. In januari 1204 verdreef het volk hen echter en werden zij beiden omgebracht.

Huwelijken en kinderen[bewerken]

Isaäk II's eerste vrouw zou Herina (d.i. Eirene) geweest zijn, een lid geweest zijn van de familie Palaeologos.

Zij hadden de volgende kinderen:

Uit zijn tweede huwelijk met Margaretha van Hongarije (1175-1223) (genaamd Maria), had hij 2 zonen: