Islamitische Daawa Partij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Islamitische Daawa Partij is een Iraakse politieke partij. Het is op dit moment de grootste sjiitische partij in het Iraakse parlement. Bij de verkiezingen van januari en december 2005 kwam de Daawa Partij samen met enkele andere sjiitische partijen uit onder één gemeenschappelijke lijst, de Verenigde Iraakse Alliantie. De partijleider op dit moment is Ibrahim Jaafari.

Oprichting[bewerken]

De partij was opgericht aan het einde van de jaren 50 door een groep sjiitische leider, zoals Muhammad Baqr al-Sadr, de oom van de geestelijke leider Muqtada al-Sadr. Muhammad Baqr al-Sadr speelde een prominente rol binnen de partij. Het was opgericht tegen de dreiging van het communisme, de Ba'ath Partij en het Arabische socialisme. In het begin van haar bestaan trok de partij veel op met de Soennitische Partij. Ook waren veel leden van de sjiitische partij zelf soennieten.

Campagne[bewerken]

Al-Daawa werd vooral bekend in jaren rond 1970, toen ze een campagne voerde dat het regime van Saddam Hoessein een terroristenorganisatie was. Al-Daawa steunde de Iraanse Revolutie. Als dank kreeg de partij later steun van de Iraanse regering, vooral tijdens de Iran-Irak-oorlog.

Tijdbalk[bewerken]

Vertalingen[bewerken]

  • Dawa
  • Da'wa
  • Daawa

Externe links[bewerken]