Islamitische Staat in Irak en de Levant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Islamitische Staat Irak)
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Islamitische Staat in Irak en de Levant, met boven het eerste deel van de sjahada en onder het zegel van Mohammed.

De Islamitische Staat in Irak en de Levant (Arabisch: الدولة الاسلامية في العراق والشام‎ ad-Dawla al-Islāmiyya fi al-'Irāq wa-sh-Shām), afgekort als ISIS dan wel ISIL, is een djihadistisch-salafistische koepelorganisatie. De Islamitische Staat in Irak en de Levant werd als ISI (Islamitische Staat in Irak) in 2003 opgericht als vereniging van vaak aan al-Qaida verbonden djihadistische organisaties, om naar eigen zeggen "de soennitische Irakezen te beschermen en de islam te verdedigen". Na de uitbraak van de Syrische Burgeroorlog in 2011 werd het werkterrein uitgebreid met Syrië.

Tot de Islamitische Staat in Irak en de Levant behoorde onder andere Al-Qaida in Irak. De emir van Al-Qaida in Irak, Abu Hamza al-Muhajir (Abu Ayyub al-Masri) werd op vrijdag 20 april 2007 uitgeroepen tot 'Minister van Oorlog' voor de 'Islamitische Staat'; na zijn dood op 18 april 2010 werd hij opgevolgd door Abu Suleiman al-Naser. De eerste emir van de Staat was Abu Abdullah al-Rashid al-Baghdadi (Abu Omar al-Bagdadi), die na zijn dood (eveneens op 18 april 2010) werd opgevolgd door Abu Bakr al-Baghdadi. De Islamitische Staat in Irak en de Levant heeft naar eigen zeggen de provincies Anbar, Diyala, Ninawa en delen van Babel en Wasit in handen. Baquba wordt als 'hoofdstad' van de Islamitische Staat in Irak en de Levant aangemerkt. In de steden Ramadi en Fallujah heeft de Islamitische Staat in Irak en de Levant de meeste aanhangers. In de Syrische Burgeroorlog strijdt zij zowel tegen het regime van Bashar al-Assad als tegen diverse andere Syrische opstandige groeperingen.

Hoewel de organisatie oorspronkelijk uit al-Qaida is voortgekomen, trok al-Qaidaleider Ayman al-Zawahiri in 2014 zijn handen af van Isis. Reden hiervoor was dat, waar al-Qaida wilde dat Isis zich toelegde op het bestrijden van de legers van Irak, Syrië en de Verenigde Staten, de organisatie ook op grote schaal burgers (sjiieten, alevieten en vrijzinnige moslims) doodde. Ook weigert Isis in Syrië samen te werken met andere djihadistische opstandelingengroepen (zoals het aan al-Qaida gelieerde Jabhat al-Nusra), en bestrijdt deze evenzeer als het Syrische regeringsleger.[1]

Islamitische Staat in Irak en de Levant (Irak)
Islamitische Staat in Irak en de Levant
Islamitische Staat in Irak en de Levant
Islamitische Staat in Irak en de Levant
Islamitische Staat in Irak en de Levant
Islamitische Staat in Irak en de Levant
Islamitische Staat in Irak en de Levant
Islamitische Staat in Irak en de Levant
Islamitische Staat in Irak en de Levant
Regio's onder controle van ISIL.

Doel[bewerken]

Het doel van de Islamitische Staat in Irak en de Levant is jihad tegen de Amerikanen in Irak en tegen iedereen die volgens de Staat met hun samenwerkt, voornamelijk sjiieten, en het stichten van een islamitisch kalifaat in de soennitische regio's in Irak en omliggende Arabische landen.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Hoe Isis al-Kaida is voorbijgestreefd. Trouw, 07-02-2014