Islamitische rebellie in de Filipijnen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De islamitische rebellie in de Filipijnen is een gewapend conflict tussen het Moro Islamic Liberation Front, een islamitische beweging enerzijds, en de nationale regering en het leger anderzijds. Deze gewapend conflict begon op 29 maart 1969. Het betwiste gebied wordt door het MILF Bangsamoro genoemd, en bestrijkt het zuidelijke deel van Mindanao, de Archipel van Sulu, Palawan, Basilan en naburige eilanden. Het totaal geclaimde oppervlakte is ongeveer een derde van het totale oppervlakte van de Filipijnen. In dit gebied leven ongeveer 10 miljoen moslims.

Radicale moslims binnen Bangsamoro zijn ervan overtuigd dat zij een jihad tegen de Filipijnse overheid voeren, een voortzetting van een strijd die terugvoert de Spaanse invasie uit 1521. De overheid wordt beschuldigd van het bevoordelen van christenen en moslims te verwijderen uit lokale regeringsposten. Ook wordt de centrale overheid door moslims uit Bangsamoro beschuldigd van volkerenmoord tegen moslims. Geschat wordt dat het MILF 12.000 leden heeft. De groep had een maximale sterkte van bijna 90.000 strijders in 1998.

Op 18 augustus 2008 bij zonsopgang vielen MILF-rebellen de dorpen Kauswagan en Kulambugan in de provincie Lanao del Norte aan, waarbij meer dan 30 slachtoffers vielen en scholen, kerken en huizen verbrand werden. Banken en pandhuizen werden leeggeroofd. Bij aankomst van het Filipijnse leger trokken de MILF-rebellen zich onder bescherming van gijzelaars terug in de bergen van Lanao del Norte. Vanwege het economisch belang van de regio heeft de regering van de Filipijnen een tegenaanval ingezet, waarbij menig slachtoffer is gevallen.