Isle of Sheppey

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Isle of Sheppey
Eiland van Engeland
Isle of Sheppey (Kent)
Isle of Sheppey
Locatie
Land Engeland
Locatie Theems
Coördinaten 51° 24′ NB, 0° 50′ OL
Algemeen
Oppervlakte 94 km²
Inwoners 37.852
Hoofdplaats Sheerness
Lengte 16,6 km
Breedte 7,3 km
Hoogste punt Furze Hill (42 m)
Foto's
Luchtfoto van Sheppey
Luchtfoto van Sheppey

Isle of Sheppey is een eiland in het bestuurlijke gebied Swale, in het Engelse graafschap Kent. Het eiland telt 37.852 inwoners en heeft een oppervlakte van circa 94 km². Het ligt op 74 kilometer ten oosten van Londen en wordt van Engeland gescheiden door de zee-engte The Swale.

Het eiland, dat bestaat uit klei en moeras, ligt in de monding van de rivieren de Theems en de Medway, en is daarom van strategisch belang.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Isle of Sheppey werd voor het eerst genoemd door de Griekse historicus Claudius Ptolemaeus (87-150) in zijn Geografia. In juni 1667 werd het tijdelijk bezet door manschappen van een Nederlandse vloot, die de monding van de Theems op waren gezeild. Hierdoor werd het een van de weinige gebiedsdelen van Engeland die na de invasie onder Willem de Veroveraar in 1066 ooit nog door een vreemde mogendheid zijn veroverd. Volgens Samuel Pepys, de toenmalige secretaris van de Britse Navy Board, vertrokken de Nederlanders na enkele dagen weer, waarbij ze eerst voorraden, munitie en wapens in beslag namen en vervolgens alles in brand staken wat ze tegenkwamen.

Zie de categorie Isle of Sheppey van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.