Istanboelkanaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Istanboelkanaal zal ten westen van de zeestraat Bosporus liggen

Het Istanboelkanaal (Turks: Kanal İstanbul) is de naam van een plan om een kanaal aan te leggen door de provincie Istanboel.

De Turkse metropool Istanboel krijgt een kanaal om de zeeën ten zuiden en noorden van de stad te verbinden. Daarmee moet de Bosporus, de huidige verbinding tussen de Zee van Marmara en de Zwarte Zee, worden ontlast. Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan aangekondigd tijdens een persconferentie op 27 april 2011.

Het kanaal krijgt een lengte van bijna 50 kilometer, wordt 150 meter breed en 25 meter diep, en komt ten westen van de miljoenenstad te liggen. De eerste studies beginnen na de verkiezingen van 2011. Het onderzoek naar het kanaal zal twee jaar in beslag nemen en dan wordt het bouwbesluit genomen. Het moet klaar zijn voor 2023, het jaar dat de republiek Turkije haar honderdjarig bestaan viert.

De Bosporus is de drukste zeestraat ter wereld met jaarlijks zo’n 50.000 passages. De wachttijd voor schepen om door de Bosporus te varen, kan oplopen tot weken: de zeestraat is smal en om veiligheidsredenen is er nooit tweerichtingsverkeer. De nieuwe vaargeul zou dagelijks 160 schepen kunnen verwerken, dus ruim vijfduizend meer per jaar.[1]

Bronnen, noten en/of referenties