Isthmohyla calypsa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Isthmohyla calypsa
IUCN-status: Kritiek[1] (2004)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Amfibia (Amfibieën)
Orde: Anura (Kikkers)
Familie: Hylidae (Boomkikkers)
Geslacht: Isthmohyla
Soort
Isthmohyla calypsa
(Lips, 1996)
Afbeeldingen Isthmohyla calypsa op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Isthmohyla calypsa op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Isthmohyla calypsa is een kikker uit de familie boomkikkers (Hylidae).[2]

De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door K. R. Lips in 1996. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Hyla calypsa gebruikt. De soort komt voor in Midden-Amerika en wordt met uitsterven bedreigd, onder meer door chytridiomycose. De boomkikker is momenteel door de IUCN als kritiek geclassificeerd.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De mannetjes worden ongeveer 2,6 centimeter lang, vrouwtjes worden groter tot 4,1 centimeter.[3] De lichaamskleur is groen met lichtere bruine vlekken. De onderzijde is lichter tot geel. De kikker heeft een karakteristiek uiterlijk door de opvallende stekelige bulten op de bovenzijde van de kop, het lichaam en de ledematen. Deze doen de kikker lijken op een wandelende pluk mos en de uitsteeksels dienen waarschijnlijk als camouflage. De kop valt op door de grote ogen en elliptische pupillen.

De larven worden vrij groot tot 5,4 centimeter, ze hebben een afgeplat lichaam. De staartvin is doorzichtig en het uiteinde is afgerond.

Verspreiding en habitat[bewerken]

Het verspreidingsgebied van de boomkikker omvat bosgebieden tussen de 1810 en 1920 meter in de zuidelijke delen van de Cordillera de Talamanca. In Costa Rica is de soort bekend van de Pacifische zijde van de bergketen, terwijl Isthmohyla calypsa in Panama aan beide zijden voorkomt. De aantallen zijn sterk afgenomen en in Costa Rica is de soort inmiddels mogelijk uitgestorven. In Panama leeft de kikker mogelijk nog rondom Volcán Barú.

Isthmohyla calypsa wordt in gevangenschap gekweekt in El Valle Amphibian Conservation Center.

Bronvermelding[bewerken]

Referenties

Bronnen

  • (en) - American Museum of Natural History - Amphibian Species of the World 5.5, an Online Reference – Isthmohyla calypsa - Website Geconsulteerd 18 maart 2013
  • (en) – Amphibia Web - Isthmohyla calypsa - Website