István Széchenyi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
István Széchenyi

István graaf Széchenyi de Sárvár-Felsővidék (Wenen, 21 september 1791Döbling, 8 april 1860) was een Hongaars staatsman, zakenman, schrijver, econoom en ingenieur. Hij wordt beschouwd als de grote bezieler van de modernisering van Hongarije in de 19de eeuw.

Széchenyi was onder meer verantwoordelijk voor het aanpassen van het stroombekken van de Donau, het aanleggen van de eerste Hongaarse spoorlijn en het bedekken van de wegen in Hongarije met macadam, volgens het Engelse procedé dat hij op een reis naar dat land had leren kennen. In 1825 stond hij aan de wieg van de Hongaarse Academie van Wetenschappen. Hij nam in 1832 het initiatief voor de bouw van de Kettingbrug tussen Boeda en Pest, de eerste vaste brug over de Donau in Hongarije, die sinds 1899 officieel zijn naam draagt (Széchenyi lánchíd).

Széchenyi wordt de Grootste Hongaar (a legnagyobb magyar) genoemd, een epitheton dat hij aan Lajos Kossuth te danken heeft, die hem in 1840 zo aanduidde. In elke Hongaarse stad is wel een straat of plein naar hem genoemd.