Iván Fischer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ivan Fischer)
Iván Fischer in 2015

Iván Fischer (Boedapest, 20 januari 1951) is een Hongaarse dirigent. Hij is 'honorair gastdirigent' van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam.

Hij werd geboren in Boedapest in een Joodse familie. Zijn broer Adam werd ook dirigent. Hij studeerde directie aan het Conservatorium van Wenen bij Hans Swarovski. Hij werd in zijn geboortestad opgeleid tot pianist, violist en cellist en studeerde daarna compositie. Vervolgens verhuisde hij naar Wenen om orkestdirectie te studeren bij Hans Swarowsky. Hij was twee seizoenen assistent van Nikolaus Harnoncourt bij het Mozarteum in Salzburg. Zijn specialiteiten zijn muziek van Bach, Mozart, Brahms, Mahler en Bartók.

Toen hij in 1976 een dirigentenconcours in Londen won, was dat de start van een internationale carrière. Sindsdien stond hij voor het BBC Symphony Orchestra, het London Symphony Orchestra, het Los Angeles Philharmonic Orchestra, de Berliner Philharmoniker, de Münchner Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest en vele andere orkesten. In 1983 richtte hij samen met pianist-dirigent Zoltán Kocsis het Boedapest Festival Orkest op, waarvan hij nog steeds chef-dirigent is. Het feit dat dit orkest slechts een beperkte periode per jaar optreedt, geeft Fischer, die in Amsterdam woont en vloeiend Nederlands spreekt, de mogelijkheid om als gastdirigent vele andere orkesten te blijven dirigeren. Daarnaast is hij actief als operadirigent. Hij staat onder contract bij platenmaatschappij Channel Classics Records. In 2011 werd de Nederlandse VSCD-prijs "De Ovatie" aan hem toegekend.

Fischer werd in oktober 2020 benoemd tot 'honorair gastdirigent' van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam met ingang van het seizoen 2021-2022.[1][2]

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn vader Sándor, zijn broer Ádám en zijn neef György zijn ook dirigenten. Zijn dochter Nora Fischer is sopraanzangeres.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Dvd's[bewerken | brontekst bewerken]

Dvd's met hitnoteringen in de Nederlandse Music Top 30 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Johann Sebastian Bach: Matthäus Passion 2016 19-03-2016 13 2 met Concertgebouworkest, Groot Omroepkoor & National Children's Choir.