Grote ivoorsnavelspecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ivoorsnavelspecht)
Ga naar: navigatie, zoeken
Grote ivoorsnavelspecht
IUCN-status: Kritiek[1] (2013)
Campephilus principalisAWP066AA2.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Piciformes (Spechtvogels)
Familie: Picidae (Spechten)
Onderfamilie: Picinae (Echte spechten)
Geslacht: Campephilus
Soort
Campephilus principalis
(Linnaeus, 1758)
Ivory-billed Woodpecker by Jerry A. Payne.jpg
Afbeeldingen Grote ivoorsnavelspecht op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Grote ivoorsnavelspecht op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De grote ivoorsnavelspecht (Campephilus principalis) is de grootste specht van Noord-Amerika. Er is een discussie gaande of het dier al dan niet is uitgestorven.

Kenmerken[bewerken]

Het verenkleed is zwart met een witte halsstreep, die doorloopt tot de witte vleugels. De gekuifde kop is aan de achterzijde fel rood gekleurd. De soort heeft een ivoorkleurige snavel die soms gebruikt wordt als sieraad door mensen.[2] De soort is ook te herkennen aan het geluid van het dubbel tikken op een boom. De lengte bedraagt ongeveer 53 cm.

Leefwijze[bewerken]

Het voedsel bestaat uit bessen en zeer veel (schadelijke) insecten, zoals keverlarven, die onder de bast van de boom leven.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De soort telt 2 ondersoorten:

De soort leeft in de oerwouden.

Uitgestorven of niet[bewerken]

De grote ivoorsnavelspecht gold lange tijd als uitgestorven. Op 28 april 2005 echter werd bekendgemaakt dat het overtuigende bewijs geleverd was dat de vogel nog leeft. Ornithologen filmden een volwassen exemplaar terwijl het van boom naar boom vloog in een bos in de Amerikaanse staat Arkansas. Zij wisten al zeker een jaar dat er nog een populatie bestond in dit gebied rond de White en Cache rivieren, maar hadden dit geheimgehouden om het desbetreffende gebied tot een reservaat te kunnen maken.

Oorspronkelijk leefde het dier in een groot deel van het zuiden van de VS. Voor het laatst was hij in de jaren 1950 gezien aan de golfkust in Louisiana. Er was ook een populatie op Cuba, maar daar is hij sinds 1987 niet meer gezien. De oorzaak is het verlies aan geschikte leefgebieden, zoals beboste moerassen met veel oud en vermolmd hout.

De herontdekking is des te opmerkelijker omdat men aannam dat verder in het binnenland, zoals de staat Arkansas, de vogel al eerder uitgestorven was en omdat het gaat om een grote vogel die een flink leefgebied nodig heeft. De vogel meet 48-53 cm in lengte en 450-570 g in gewicht, te vergelijken met een grote kraai. Het is de tweede specht naar grootte ter wereld. (C. imperialis een verwante soort uit Mexico is net iets groter, deze soort is waarschijnlijk uitgestorven). In de loop der jaren zijn er wel meldingen geweest van mensen die beweerden het dier gezien te hebben, maar meestal bleek dit onjuist. Er is namelijk een wat kleinere soort, de Pileated Woodpecker (Dryocopus pileatus) die vrij algemeen voorkomt en ermee verward kan worden.

Er is enige discussie of dit "overtuigende bewijs" wel overtuigend is. De foto's c.q. video's zijn niet duidelijk genoeg en kunnen volgens sommige critici evengoed van een veel algemener voorkomende spechtensoort zijn. Op de video zijn echter wel de kenmerken te zien van de ivoorsnavel specht: de witte ondervleugels, stuit en de karakteristieke vlucht.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. (en) Grote ivoorsnavelspecht op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. Onbekende auteur. Robotcamera moet specht betrappen. Quest, mei 2007, blz. 86.