Jörg Schlaich

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jörg Schlaich
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 17 oktober 1934
Kernen im Remstal
Overleden 4 september 2021
Berlijn
Nationaliteit Duits
Beroep bouwkundig ingenieur
Bekend van de daken van het Olympiastadion van München en de Mercedes-Benz Arena van Stuttgart
Olympisch Stadion, München
Killesbergturm, Stuttgart

Jörg Schlaich (Kernen im Remstal, 17 oktober 1934Berlijn, 4 september 2021) was een Duits bouwkundig ingenieur. Hij werd vooral bekend als medeontwerper van de daken van het Olympiastadion van München en de Mercedes-Benz Arena van Stuttgart.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Schlaich studeerde van 1953 tot 1955 architectuur en civiele techniek aan de universiteit van Stuttgart. Hij voltooide zijn opleiding aan de Technische Universiteit van Berlijn in 1959. Gedurende het academiejaar 1959-60 studeerde hij aan de Case Western Reserve University in Cleveland (Ohio).

Hij trad in 1963 toe tot het bureau Leonhardt & Andrä, het bedrijf opgericht door Fritz Leonhardt, en werd hij later partner. In die periode werkte hij onder meer samen met Günter Behnisch en Otto Frei aan het ontwerp van het dak van het Olympisch Stadion in München. Hij bleef bij het bedrijf tot 1969.

In 1974 werd Schlaich academicus aan de Universiteit van Stuttgart en in 1980 stichtte hij zijn eigen bureau, Schlaich Bergermann & Partner, met een zetel in Stuttgart, Berlijn en New York.

In 1982 was hij betrokken bij de bouw van een prototype voor een zonne-toren (of zonne-schoorsteen) in de Spaanse stad Manzaneras, 150 km ten zuiden van Madrid.

Voor het dak van het Gottlieb-Daimler-Stadion (sinds 2008 Mercedes-Benz-Arena genoemd) in Stuttgart introduceerde hij in 1993 het gebruik van het "speichenrad"-principe als bouwkundig concept. Zijn bureau was daarna in belangrijke mate actief bij de bouw van voetbalstadions over de hele wereld. Andere structuren door hem ontworpen zijn de uitkijktoren in het Killesbergpark in Stuttgart en talrijke bruggen.

Schlaich overleed op 86-jarige leeftijd in Berlijn.[1][2]

Verder lezen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]