Jablonec nad Nisou

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jablonec nad Nisou
Gablonz an der Neisse
Statutaire stad in Tsjechië Vlag van Tsjechië
Vlag
Wapen
Jablonec nad Nisou (Tsjechië)
Jablonec nad Nisou
Situering
Regio (kraj) Liberec Regiovlag
District (okres) Jablonec nad Nisou
Coördinaten 50° 43′ NB, 15° 10′ OL
Algemeen
Oppervlakte 31,38 km²
Inwoners
(2023)
45.830
Hoogte 518 m
Politiek
Burgemeester Miloš Vele[1]
Overig
Postcode(s) 466 01
Gemeentenummer 563510
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Tsjechië

Jablonec nad Nisou (Duits: Gablonz an der Neiße) is een statutaire stad in de Tsjechische regio Liberec aan de rivier Neisse. De betekenis van Jablonec nad Nisou is Appelboom aan de Neisse (Tsjechisch: jabloň = appelboom). Jablonec is de belangrijkste stad in het Isergebergte. De stad is met het naburige Liberec verbonden door een streektramlijn.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Tot op de huidige dag worden te Jablonec sieraden van vooral glas geproduceerd. In de stad staat ook het bedrijf, dat munten slaat, en wel de officiële Tsjechische kroon. Daarnaast is er enige industrie op het gebied van machinebouw. Het bedrijf Jablotron produceert o.a. alarminstallaties en mobiele telefoons. Verder is er een fabriek van remsystemen voor auto's gevestigd. Ook het toerisme is, vanwege de ligging tussen bij wandelaars en wintersporters populaire bergstreken, van belang.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Jablonec nad Nisou, kerk: kostel svatého Anny

Jablonec werd gesticht in de 14e eeuw, de eerste vermelding stamt uit 1356. In Augustus 1496 is heel Jablonec afgebrand door het leger van Lausitz in de oorlog tegen George van Podiebrad (koning van Bohemen). Jablonec kreeg de status van stad op 28 maart 1866 van Frans Jozef.

In de 19e eeuw bloeide de stad op. In Jablonec geproduceerde glasproducten en sieraden werden over heel Europa verspreid. De stad bezit een hieraan gewijd glas- en bijouterieënmuseum.

In oktober 1938 greep Hitler de macht in Sudetenland. Zo ook in Gablonz, want de officiële naam van de stad was nu in het Duits. De meerderheid van de inwoners was Duits. Na de Tweede Wereldoorlog werden de Duitsers uitgezet en vermoord en kwamen de Tsjechen terug naar de stad. De stad werd nu weer Jablonec genoemd. De meeste uitgezette Duitsers gingen wonen in Neugablonz in Kaufbeuren, Beieren en Enns in Opper-Oostenrijk.

In 2012 verkreeg Jablonec nad Nisou de status van Staturaire stad.[2]

Partnersteden[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Jablonec nad Nisou van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.