Jack Horner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

John "Jack" R. Horner (Shelby (Montana), 15 juni 1946) is een Amerikaans paleontoloog. Hij richt zich vooral op onderzoek naar groei en gedrag van dinosauriërs, met name Hadrosauridae en Tyrannosaurus rex. Hij is curator van het Museum of the Rockies, behorend bij University of Montana, waar hij zelf zoölogie en geologie studeerde. Horner adviseerde de producers van de Jurassic Park-films met betrekking tot gedrag van dinosauriërs. De hoofdpersoon van de films, Dr. Alan Grand, werd mede geïnspireerd op Jack Horner.

Reconstructie van een Maiasaura die voor haar kroost zorgt

Onderzoek[bewerken]

Horner is een van de bekendste Amerikaanse paleontologen en was de eerste die stelde dat dinosauriërs broedzorg kenden. Hij deed dit aan de hand van de door hem gevonden Maiasaura. Montana is een staat in de Verenigde Staten waar al veel ontdekkingen van dinosauriërs gedaan waren en midden jaren zeventig vonden Horner en mede-onderzoeker Bob Makela een broedkolonie van een nieuwe dinosauriërsoort, die ze Maiasaura ("goede moederhagedis") noemden. Dit waren de eerste dinosauriëreieren gevonden op het Westelijk halfrond en ze ontdekten hierin ook embryo's. Horner stelde dat dinosauriërs sociale dieren waren die zorgden voor hun nageslacht. Deze ontdekking en de theorie van Horner en Makela bracht hun wetenschappelijke carrière in een stroomversnelling. Horner benoemde een door hem ontdekte nieuwe soort, Orodromeus makelai, naar Makela en naar Jack Horner werden de Achelousaurus horneri en Anasazisaurus horneri benoemd.

Nadien richtte Horner zich vooral op de groei van dinosauriërs door het vergelijken van de dijbeenderen van onvolgroeide en volwassen exemplaren. Hij concludeerde dat dinosauriërs warmbloedige dieren waren met een heel snelle groei. Hij was ook van mening dat de Tyrannosaurus rex in plaats van een geduchte predator, meer een aaseter was. Dankzij Horners opgravingen bevat het Museum of the Rockies tegenwoordig de grootste collectie tyrannosauri. In de zomer van 2000 ontdekte Horner met zijn team een exemplaar, "C-rex" genaamd naar zijn vrouw Celeste Horner, waarvan hij stelde dat het 10% langer was dan eerdere vondsten.

Als gevolg van zijn dyslexie en zijn gebrek aan kennis van buitenlandse talen, haalde Horner zijn bachelor-diploma niet. Toch voltooide hij een thesis over de fauna van de Bear Gulch-kalksteen in Montana, een van de rijkste vindplaatsen van fossielen uit het Mississippien (onder-Carboon). In 1986 ontving Horner zowel een eredoctoraat van de University of Montana als de prestigieuze MacArcthur Fellowship. In 2006 reikte Pennsylvania State University Horner nog een eredoctoraat uit, als erkenning voor zijn werk. Hij richtte zijn onderzoek met name op de weke delen van dinosauriërs en groef in 2003 een dijbeen van Tyrannosaurus op waaruit zijn collega Mary Higby Schweitzer in 2007 proteïnen wist te destilleren.

Externe links[bewerken]