Jack Reacher (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jack Reacher
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Christopher McQuarrie
Producent Tom Cruise
Don Granger
Paula Wagner
Gary Levinsohn
Scenario Christopher McQuarrie
Gebaseerd op One Shot
van Lee Child
Hoofdrollen Tom Cruise
Rosamund Pike
Richard Jenkins
Werner Herzog
David Oyelowo
Robert Duvall
Muziek Joe Kraemer
Montage Kevin Stitt
Cinematografie Caleb Deschanel
Productiebedrijf Skydance Productions
TC Productions
Distributie Paramount Pictures
Première 10 december 2012 (Londen)
Vlag van Nederland 20 december 2012
Vlag van België 26 december 2012
Genre Actiethriller
Speelduur 130 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 60 miljoen
Opbrengst US$ 218,3 miljoen[1]
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Jack Reacher (eerdere titel One Shot) is een verfilming van het boek One Shot uit 2005 door Lee Child. De regie was in handen van Christopher McQuarrie, en Tom Cruise speelt de hoofdrol als Jack Reacher. De film ging in oktober 2011 in productie en de opnames eindigden in januari 2012. De première was op 27 december 2012.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Een sluipschutter schiet naar een menigte tijdens het spitsuur. Er vallen zes schoten en vijf doden. Het bewijsmateriaal leidt naar James Barr, een voormalige sluipschutter van het leger. Hij wordt gearresteerd en zegt maar een ding: "Haal Jack Reacher erbij". Reacher is een voormalig officier van de militaire politie, die sindsdien rondzwerft zonder werk, auto of huis, maar met eenvoudige principes. Reacher was samen met Barr in het leger. Barr schoot vier mensen dood tijdens de Golfoorlog. Het scenario van toen lijkt erg op de huidige zaak. Barr kwam echter vrij door een juridisch probleem. Reacher heeft toen Barr gezworen dat hij hem zou vinden als hij het ooit opnieuw deed.

Reacher gelooft dat Barr schuldig is, maar de jonge advocate Helen Rodin, de dochter van de openbare aanklager, huurt toch Reacher in als onderzoeker. Barr is ondertussen in de gevangenis zo erg afgetuigd dat hij zich niets meer herinnert over de dag van de moorden. Reacher gaat naar de schietstand waar Barr oefende en komt van de eigenaar Samuel Cash een en ander te weten, waardoor hij aan de bewijzen tegen Barr begint te twijfelen.

Ondertussen probeert iemand Reacher van de zaak weg te houden, zeker als hij op het spoor komt van een onzichtbare vijand die aan de touwtjes trekt. Een Russische bende die zich achter een bouwfirma verschuilt wordt geleid door een man die een groot deel van zijn leven doorbracht in de Sovjet-goelags en die de Zec genoemd wordt.

Uiteindelijk moet Reacher de Zec en zijn bende zien te pakken te krijgen, ondanks dat ze zich verschuilen in een goed bewaakte bouwkeet.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]