Jacob Campo Weyerman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jacob Campo Weyerman
Jacob Campo Weyerman op 48-jarige leeftijd, gravure door Jacob Houbraken
Algemene informatie
Geboren 9 augustus 1677
Geboorteplaats Charleroi
Overleden 9 maart 1747
Overlijdensplaats Den Haag
Land Nederland
Beroep schrijver
Werk
Genre satirische tijdschriften, toneelstukken, schilders biografieën
Stroming de Verlichting
Dbnl-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Jacob Campo Weyerman (Charleroi, 9 augustus 1677 - Den Haag, 9 maart 1747) was een van de belangrijkste auteurs uit de periode van de Verlichting in Nederland. Zijn werk bestaat uit satirische tijdschriften, toneelstukken en schildersbiografieën.

Weyerman schreef proza in een beeldende en kleurrijke stijl, waarin straatrumoer en kroegroddels zo nu en dan doorklinken. Als kritische toeschouwer leverde hij spottend commentaar op mensen en toestanden van zijn tijd. De bijzondere literaire kwaliteit van Weyermans werk is niet de enige reden waarom zijn werk lezenswaardig is. Vooral zijn weekbladen zijn een rijke bron voor cultuurhistorische informatie. Daarin vindt men niet alleen de ideeën van de Verlichting terug maar ook de realiteit van het alledaagse leven: de koffiehuizen, modetrends en actuele verschijnselen als rariteitenkabinetten en aandelenhandel. Weyerman was bovendien goed op de hoogte van het culturele en literaire leven in Europa. Zijn persoonlijke leven was allesbehalve saai.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Wetzels, Frans, De vrolijke tuchtheer van de Abderieten; Jacob Campo Weyerman (1677-1747) in Breda. Amsterdam / Breda: Stichting Jacob Campo Weyerman & Uitgeverij Van Kemenade, 2006.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Jacob Campo Weyerman van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.