Jacques Stosskopf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.

Haven van Lorient

Jacques Camille Louis Stosskopf (Parijs, 27 november 1898 - Natzwiller, 1 september 1944) was een maritiem ingenieur, lid van de Résistance en een held uit de Tweede Wereldoorlog. Hij was nauw betrokken bij de bouw van de Duitse onderzeebootbasis in Lorient en werd op 1 september 1944 geëxecuteerd in concentratiekamp Natzweiler-Struthof.

Beroepsmilitair[bewerken]

Onderzeebootbasis Lorient in aanbouw (1942)

Jacques Stosskopf is in Parijs geboren maar zijn familie komt oorspronkelijk uit de Elzas en hij spreekt vloeiend Duits. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt hij in 1917 gemobiliseerd als officier bij de artillerie. Hij werd gedecoreerd met het Franse Oorlogskruis (Frans: Croix de guerre). In 1920 begint hij zijn studies aan de École Polytechnique (Polytechnische School) te Parijs. Hij wordt maritiem ingenieur in 1924. Als scheepsbouwkundige wordt hij in 1939 hoofd van de bouwafdeling van het arsenaal van Lorient. Hij wordt hoofdingenieur 1e klasse benoemd.

Verzetsheld[bewerken]

In 1940 neemt de Kriegsmarine de militaire installaties van Lorient in bezit. Hij blijft op post en wint het vertrouwen van de Duitse bezetter wegens zijn beheersing van de Duitse taal en zijn autoritaire houding ten opzichte van de Franse arbeiders in het arsenaal. Hij controleert de werken - ten voordele van de vijand - van dichtbij.

Zijn reputatie als collaborateur bij de inwoners van Lorient biedt hem de ideale dekmantel voor het dubbel spel van de ingenieur. Als weerstander is hij lid van het netwerk Alliance en volgt hij van nabij de aanbouw van de U-bootbasis van Lorient die in 1941 in gebruik wordt genomen. Dankzij zijn bevoorrechte toegang tot de geheime Duitse infrastructuur kan hij gedurende vier jaar informatie verzamelen over de activiteiten van de Duitse duikboten die de basis in en uit varen en de tot zinken gebrachte schepen die worden gerapporteerd. Hij neemt geen notities of foto's maar onthoudt alle gegevens, die worden doorgegeven aan de Britse Royal Navy via Alliance. Deze inlichtingen waren van groot belang in de Slag om de Atlantische Oceaan (1939 - 1945).

Tragisch einde[bewerken]

Herdenkingsplaat uit 1946 op een muur van de basis, ter ere van Jacques Stosskopf

Een agent van het Alliance-netwerk wordt door de Gestapo gearresteerd en gefolterd. Hij laat de naam van Stosskopf vallen. Op 21 februari 1944 wordt hij gearresteerd. Zijn vertrek naar Duitsland wordt door de inwoners van Lorient beschouwd als een promotie met grote verantwoordelijkheden, als beloning voor zijn collaboratie. De werkelijkheid is echter anders: de ontmaskerde verzetsman wordt door de Gestapo ondervraagd, gemarteld en nadien als Nacht und Nebel-gevangene gedeporteerd naar het concentratiekamp Natzweiler-Struthof. Hij werd daar op 1 september 1944 met een pistoolschot terechtgesteld.

Postuum[bewerken]

Jacques Stosskopf kreeg postuum de titel Hoofdingenieur maritieme bouwkunde en de onderscheiding Commandeur van het Légion d'honneur (Nationale Orde van het Erelegioen) in 1945. In 1946 gaf de Franse marine (Marine nationale) zijn naam aan de duikbootbasis van Lorient. De klas van militaire studenten van 2010 aan de École Nationale Supérieure de Techniques Avancées Bretagne draagt zijn naam.

Externe links[bewerken]


Bronnen, noten en/of referenties