Jade Keizer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jade Keizer
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 玉皇
Vereenvoudigd 玉皇
Hanyu pinyin Yǜhuáng
Jyutping (Standaardkantonees) juk6 wong4
Koreaans 옥황상제
Standaardkantonees Yok Wôong
Yale (Standaardkantonees) yuk6 wong4
Hongkong-Hakka niuk8 wong2
Meixianhua niuk8 wong2
Vietnamees Ngọc Hoàng Thượng đế (玉皇上帝)
Letterlijke vertaling jade keizer
Andere benamingen Yǜdì 玉帝
Yǜhuángdàdì 玉皇大帝
Tian Gong 天公
Yühuang Shangdi 玉皇上帝

De Jade Keizer is de oppergod in het taoïsme en wordt daarom ook Shangdi 上帝 genoemd. Maar in Chinese bijbels wordt God ook Shangdi genoemd. Yühuang is één van de drie Sanqing 三清. Het heilige schrift van Yuhuang wordt Yühuangjing 玉皇经 genoemd. Yuhuang wordt meestal zittend afgebeeld met tussen zijn twee samengevouwen handen een staaf. Hij draagt ook een keizerskroon. De Jade Keizer staat ook afgebeeld op dodengeld.

In het Chinees boeddhisme wordt Brahmavira (de hoogste in rang in de sfeer van hemelse wezens) als de Jade keizer.

Verering[bewerken]

De verjaardag van Yühuang 玉皇诞 wordt volgens de Chinese kalender op de negende van eerste maand gevierd, dus tijdens Chinees nieuwjaar. Dat vieren wordt "baitiangong 拜天公" genoemd. Het wordt op de negende van de eerste maan in het nieuwe jaar gevierd, omdat het getal één het eerste cijfer is onder de yang en het cijfer negen de hoogste is onder de yang. Dit komt uit het geschrift Lihai Ji (蠡海集).

Behalve de door de daoïsten, wordt de Jade Keizer ook door confucianisten en Chinese boeddhisten vereerd. In het confucianisme wordt hij "昊天金闕無上至尊自然妙有彌羅至真玉皇上帝" (pinyin: Hào tiān jīn què wú shàng zhìzūn zìrán miào yǒu mí luó zhì zhēnyù huáng shàngdì) genoemd.

In de Chinese volksreligie wordt hij Tian (天), Tian Gong (天公), Shangtian (上天), Cangtian (苍天), Laotian (老天) en Laotianye (老天爺) genoemd.

Op de verjaardag van de Jade Keizer beginnen Hakkanezen en Minnanezen om elf uur 's avonds met het offeren aan deze godheid. Dit offerritueel is vegetarisch. Er worden bloemen en fruit geofferd. Daarna offert men thee van longan, wierook, kaarsen en papieren geldoffers. De fruitofferandes mogen niet op een mensenhoofd als Boeddha lijken, dat zou disrespectvol zijn tegen over Sakyamuni Boeddha. Verder mag men geen tomaten en guava offeren, want deze twee zijn onrein.

In Vietnam komt de verering van de Jade Keizer/Ngọc Hoàng Thượng đế ook voor. De Chinese Vietnamezen hebben hun religie meegenomen naar Vietnam en sindsdien is er ook een groep autochtone Vietnamezen die geloven in Ngọc Hoàng Thượng đế.

Externe links[bewerken]