Jakob Savinšek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Jakob Savinsek)
Jakob Savinŝek
Jakob Savinšek
Persoonsgegevens
Geboren 4 februari 1922
Overleden 17 augustus 1961
Beroep(en) Beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Figuratief en abstract
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Jakob Savinŝek (Kamnik, 4 februari 1922Kirchheim, 17 augustus 1961) was een Sloveense beeldhouwer.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Savinšek studeerde medicijnen aan de universiteit van Ljubljana. Na de Tweede Wereldoorlog ging hij beeldhouwkunst studeren bij Boris Kalin aan de Academie voor Beeldende Kunst (Sloveens: Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO)) in Ljubljana (1945 tot 1949). In de tweede helft van de vijftiger jaren oriënteerde hij zich op de West-Europese beeldhouwkunst en nam hij deel aan diverse beeldhouwersymposia in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Symposion Europäischer Bildhauer[bewerken | brontekst bewerken]

In 1960 behoorde hij, als steenbeeldhouwer, tot de tweede groep deelnemers aan het door de Oostenrijkse beeldhouwer Karl Prantl vanaf 1959 georganiseerde Symposion Europäischer Bildhauer in het Oostenrijkse Sankt Margarethen im Burgenland.

In 1961 organiseerden Savinšek en Janez Lenassi, die al in 1959 deelnam aan het symposium, soortgelijke symposia in de Sloveense steden Kostanjevica na Krki en Portorož onder de naam "Forma Viva", waaraan onder anderen door de Zwitserse beeldhouwer Silvio Mattioli werd deelgenomen. Het symposium in Kostanjevica wordt nog ieder jaar gehouden. In 2007 werd het symposium opgedragen aan Lenassi, naar aanleiding van diens tachtigste verjaardag.

Savinšek stierf in 1961 in Kirchheim bij Würzburg, waar hij met onder anderen Karl Prantl, Erich Reischke, Herbert Baumann en Menashe Kadishman deelnam aan het internationaal Bildhauersymposion Kaisersteinbruch in een steengroeve bij Kirchheim.

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Jakob Savinšek van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.