Jam & Spoon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jam & Spoon was een trance- en dance-duo uit Duitsland. Het duo werkte samen sinds 1991 en bestond uit Markus Löffel (Mark Spoon) en Rolf Ellmer (Jam El Mar). Hun producties in de vroege jaren negentig hebben een belangrijke stempel gedrukt op de ontwikkeling van trance als subgenre van dancemuziek. Het duo was behoorlijk pragmatisch als het ging om het zoeken van een brug met de hitparade. Doordat kwaliteit van muziek altijd voorop heeft gestaan zijn de uitstapjes naar de commercie hen nooit echt kwalijk genomen. Naast hun samenwerkingen deden Jam & Spoon ook veel los van elkaar. Daarbij produceerde Jam el mar voornamelijk platen voor andere projecten en was Mark Spoon actief als dj. Het duo hield in 2006 op te bestaan na het overlijden van Mark Spoon. Ze scoorden internationale hits onder diverse namen. De bekendste daarvan zijn Stella (1992), Right in the night (1993), Find me (1994), I Kiss your lips (1995), Storm (1998), Time to burn (2000) en Be.Angeled (2001). Ook als remixers hadden ze meer dan eens succes.

Beginjaren[bewerken]

Rolf Ellmer (1960) en Markus Löffel (1966) ontmoeten elkaar in het clubcircuit van Frankfurt rond 1990. Beide hebben een verschillende achtergrond. Rolf is een klassiek geschoold concertgitarist. Markus werkte in die jaren als kok en was naast zijn reguliere werk ook DJ. Beide timmeren aan de weg in de opkomende dancescene in Frankfurt in die jaren. Het eerste dat de twee maken is een album met dj-breaks. Het zeer obscure Breaks unit 1 (1991).

Het duo komt onder de aandacht in 1992 als ze de Tales From Dancographic Oceans EP uitbrengen. Het nummer Stella groeit al snel uit tot een zeer grote hit in het clubcircuit. Niet veel later is het weer raak wanneer ze de twee jaar oude raveplaat Age of love van het gelijknamige project Age of Love voorzien van hun remix. De remix wordt door het Britse magazine Mixmag als remix van het jaar geduid. Een knappe prestatie, niet in de laatste plaats omdat de Britse dancepers in die jaren behoorlijk chauvinistisch is. De twee hits zijn in die periode zeer invloedrijk in de ontwikkeling van dancemuziek. Op dat moment is trance als een nieuw subgenre aan het ontstaan. Even invloedrijk zijn overigens enkele platen waar Jam el mar in die periode aan werkt. Met DJ Dag (Dag Lerner) start hij in 1991 het project Peyote. Het project heeft het lot van de Mohawkindianen als thema. De ep Shamans call en de track 'Alcatraz' verschijnen. Nog succesvoller is het project Dance 2 Trance, waarvan het album Moon spirits verschijnt. In 1993 wordt een vocale bewerking van het nummer The Power of American natives wordt een grote hit in heel Europa. Het gezicht van het project is dan zangeres Linda Rocco.

Na de successen wordt het tijd geacht voor een debuutalbum van Jam & Spoon. Het worden twee debuutalbums die separaat worden uitgebracht. Tripomatic fairytales 2001 is een trancealbum met dansbare tracks. Met het minder bekende Tripomatic fairytales 2002 wordt ingespeeld op het ambientgeluid. De belangrijkste single Right in the night maakt een brug tussen het populaire eurodancegeluid en trance en voegt daar enige latininvloeden aan toe. Het nummer wordt een grote hit. Niet in de laatste plaats door het nummer 'Follow me' dat op de B-kant staat. Deze uitgesponnen tranceplaat is buitengewoon populair. Voor Right in the night wordt samengewerkt met zangeres Plavka Lonich, die eerder al voor The Shamen actief was. Plavka zingt ook mee op de andere singles Angel en Find me. Het zijn dan ook vooral de singles van het album die gericht zijn op de hitparade. De rest is duidelijk experimenteler.

Naast al hun eigen werk worden Jam & Spoon deze jaren ook belangrijke remixers. Ze leverden remixes af voor een lange rij artiesten, zoals Moby, The age of love, Frankie Goes To Hollywood, Pet Shop Boys, Enigma, New Order, Queen, Simple Minds, Mike Oldfield en Rammstein. In 1995 wordt er ook een tweede album gemaakt voor Dance 2 Trance. Revival is minder succesvol dan zijn voorganger maar brengt wel het hitje Warrior voort. Daarna besluiten de twee het project te stoppen. Al wordt er in 1998 nog een remake van The Power of American natives gemaakt in het kader van de compilatie Works.

Uitstapjes[bewerken]

In 1997 wordt het album Kaleidoscope uitgebracht. Het album laat voor een deel de vertrouwde geluid horen maar maakt her en der ook uitstapjes naar het dan populaire drum and bass en triphop. Hoewel trance en eurotrance op dat moment weer in de lift zitten, lijken ze niet de aansluiting met die golf te vinden. Het album is minder succesvol dan de voorganger. Opvallend genoeg wordt een heruitgave van de remix van Age of love wel een grote hit.

Meer succes is er in die jaren met enkele andere uitstapjes met andere projecten. Zo starten ze in 1995 met het project Tokyo ghetto pussy, dat meegaat in de dan erg populaire Duitse rave en happy hardcore. De single I Kiss your lips is een grote hit. Ook wordt het album Disco 2001 uitgebracht, dat behoorlijk wat Duitse rave laat horen. Daarna verliest het project de aandacht.

Een ander succes is het project Storm. Hiermee wordt een steviger en donkerder trancegeluid ontwikkeld. In 1998 is de single Storm een grote hit. Dit kunstje wordt in 2000 nog eens herhaald met Time to burn. Beide singles hebben een invloedrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de substroming hardtrance. In 2000 verschijnt ook het album Storm animal.

De latere jaren[bewerken]

In 2000 is het duo ook weer als Jam & Spoon succesvol. De remix van het nummer The Chase van Giorgio Moroder valt bij tranceliefhebbers goed in de smaak. Het jaar daarna maken ze het themanummer Be.Angeled voor de gelijknamige film over de Loveparade. Hier wordt samengewerkt met de populaire band Reamonn. De plaat is buitengewoon succesvol en komt in meerdere landen hoog in de hitparades. Pogingen om Storm en Tokyo Ghetto pussy nieuw leven in de blazen, en mee te liften op de dan bijzonder succesvolle hardtrance, zijn aanzienlijk minder succesvol. Wel is Mark Spoon in deze jaren een grote naam als dj op de opkomende tranceparty's. Daarbij komt hij nogal eens negatief in het nieuws vanwege uitspattingen die hij doet door zijn drugsgebruik.

Na een tijdje stilte brengen Jam & Spoon begin 2004 een nieuw album uit. Dat is Tripomatic Fairytales 3003 waarop de stemmen van onder anderen Jim Kerr (Simple Minds), Dolores O'Riordan (Cranberries), Tricky en Midge Ure terug te vinden zijn, brachten ze uit onder het Island-label bij Universal Music. De tracks zijn minder gericht op de dansvloer en meer een brug met popmuziek. Het album is vooral in Duitsland succesvol. Ook de single Cynical heart met Jim Kerr doet het goed. Kerr gebruikt de track nog regelmatig in eigen shows.

Dood Mark Spoon[bewerken]

Op 11 januari 2006 komt er een abrupt einde van de groep met het plotselinge overlijden van Mark Spoon door hartproblemen. Jam el mar en Plavka doen nog eenmaal een groot optreden ter ere van Mark Spoon. Ook wordt in september 2006 is de Remixes And Club Classics dubbel-cd uitgebracht, met verschillende hits en remixen van Jam & Spoon. Het album is vooral ingestoken op de stevigere dancetracks van het duo. De commerciëlere tracks blijven wat meer achterwege. Rolf Ellmer (Jam El Mar) is voornemens muzikaal actief te blijven. Na 2006 wordt er echter weinig meer van hem als producer vernomen.

Invloed[bewerken]

Jam & Spoon worden gezien als een duo dat een grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling van dancemuziek en verschillende stromingen binnen het trancegenre. In 1996 wordt door het Britse magazine Mixmag een top 100 gemaakt met invloedrijkste dancesingles tot dan toe. Daar krijgen Stella, Follow me en re-remix Age of love een notering. In de albumlijst is ook Tripomatic fairytales aanwezig. Een uitzonderlijke prestatie voor een act die niet van Britse komaf is. De singles brengen de ontwikkeling en populariteit van trance in een versnelling. Ook de brug die werd geslagen tussen trance en eurodance door singles als Right in the night en The Power of American natives kan als invloedrijk worden gezien.[bron?] De singles zetten de toon voor de eurotrancestroming waarbij trance wordt aangevuld met een radiovriendelijk geluid.[bron?] Dit wordt in de late jaren negentig door acts als Sash!, DJ Quicksilver en ATB voortgezet. Ook de Storm-singles hebben hun invloed op de ontwikkeling van hardtrance met de acts als Cosmic gate en CJ Stone.[bron?]

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

 • 1992 - Tales From Dancographic Oceans (ep)
 • 1993 - Tripomatic Fairytales 2001
 • 1993 - Tripomatic Fairytales 2002
 • 1996 - Disco 2001, als Tokyo Ghetto Pussy
 • 1997 - Kaleidoscope
 • 2000 - Stormjunkie, als Storm
 • 2004 - Tripomatic Fairytales 3003
 • 2006 - Remixes And Club Classics (dubbel-cd)

Singles[bewerken]

 • 1992 - Stella
 • 1992 - Age of love
 • 1993 - Right In The Night (Fall In Love With Music), featuring Plavka
 • 1994 - Find Me (Odyssey To Anyoona), featuring Plavka
 • 1994 - Everybody On The Floor (Pump It), als Tokyo Ghetto Pussy
 • 1995 - Angel (Ladadi O-heyo), featuring Plavka
 • 1995 - I Kiss Your Lips, als Tokyo Ghetto Pussy
 • 1995 - To Another Galaxy, als Tokyo Ghetto Pussy
 • 1997 - Kaleidoscope Skies, featuring Plavka
 • 1997 - El Baile
 • 1998 - Don't Call It Love, featuring Plavka
 • 1998 - You Make Me Feel, als Tokyo Ghetto Pussy
 • 1998 - Storm, als Storm
 • 1998 - Huri-Khan, als Storm
 • 1999 - Stella 1999 - 1992 (How Stella Got Her Groove Back)
 • 2000 - Time To Burn, als Storm
 • 2000 - Stormanimal, als Storm
 • 2001 - Be Angeled, featuring Rea
 • 2002 - We Love, als Storm
 • 2002 - Fly Me To The Moon, als Tokyo Ghetto Pussy, featuring Candy
 • 2003 - Cynical Heart, featuring Jim Kerr
 • 2004 - Set Me Free (Empty Rooms), featuring Rea
 • 2004 - Butterfly Sign, featuring Plavka

Externe links[bewerken]