James A. Duke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
James A. Duke
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren Birmingham (Alabama), 4 april 1929  
Overleden 10 december 2017
Bekend van Kruidengeneeskunde, etnobotanie
Standaardafkorting J.A.Duke
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om James A. Duke aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

James ('Jim') A. Duke (Birmingham, Alabama, 4 april 192910 december 2017) was een botanicus uit de Verenigde Staten die zich vooral bezighield met kruidengeneeskunde. Op dit gebied heeft hij meer dan dertig publicaties op zijn naam staan, waaronder het standaardwerk CRC Handbook of Medicinal Herbs is door hem geschreven.[1] Hij heeft de fytochemische en etnobotanische databases opgezet van het United States Department of Agriculture.[2] Zijn standaardafkorting is J.A.Duke.

In zijn jeugd schreef Duke gedichten over kruiden, hun triviale en wetenschappelijke namen, en sommige van hun eigenschappen. Ook speelde hij in een dixieland-band . Hij behaalde zijn Ph.D. in plantkunde in 1961 aan de Universiteit van North Carolina.

In de jaren 60 reisde hij veel door Centraal Amerika, waar hij de planten in dit gebied bestudeerde. In deze tijd introduceerde hij de begrippen cryptocotylair en fanerocotylair die belangrijk zijn bij de bestudering van de kieming van planten.[3]

Hij gaf colleges aan de Maryland University of Integrative Health en organiseerde etnobotanische reizen.