James Hepburn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
James Hepburn / Bothwell

James Hepburn, (circa 1535 - slot Dragsholm (Seeland, Denemarken), 14 april 1578) was graaf van Orkney, markies van Fife, 4e graaf van Bothwell (4th Earl of Bothwell), en wordt meestal slechts aangeduid met Bothwell. Bothwell was de derde echtgenoot van Maria I van Schotland.

Bothwell was waarschijnlijk al adviseur en ridder officier aan het hof van Maria I vanaf het moment dat ze terugkeerde naar Schotland. Hun verhouding begon echter pas in 1566, na de geboorte van haar zoon, de toekomstige Jacobus I van Engeland. Bothwell was getrouwd met Jean, dochter van de Graaf van Huntley, in februari 1566. Begin mei 1567 scheidde zijn vrouw van hem op grond van overspel.

Toen Maria hoorde dat Bothwell ernstig gewond was, bezocht ze hem. Zij maakte daarvoor een zware reis naar Schotland, slechts weken na de geboorte van Jacobus. De tweede echtgenoot van Maria, Henry Stuart, was in februari 1567 vermoord, naar algemeen werd aangenomen door Bothwell. Slechts 12 dagen na Bothwells scheiding, op 15 mei 1567 trouwden Maria en Bothwell, naar men zegt nadat Bothwell haar had ontvoerd. Dit huwelijk maakte Maria impopulair en was een hoofdreden waarom zij afstand moest doen van de troon. In december van hetzelfde jaar raakte Bothwell al zijn titels kwijt omdat hij verraad pleegde. Hij vertrok naar Scandinavië om een leger op de been te brengen dat Maria weer op de troon zou helpen. Hij werd echter gevangengenomen en in Denemarken, in de Burcht Dragsholm, sleet hij de rest van zijn leven onder erbarmelijke omstandigheden en stierf uiteindelijk, krankzinnig geworden, in 1578. Zijn lichaam ligt opgebaard in Fårevejle Kirkeby naast de kerk van Dragsholm.