Jan Jaap van der Wal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jan Jaap van der Wal
Jan Jaap van der Wal in 2018
Algemene informatie
Volledige naam Jan Jaap van der Wal
Geboren 1 november 1979
Leeuwarden
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Cabaretier
Presentator
Jaren actief 1995 - heden
Genre(s) Cabaret
Stand-upcomedy
Bekend van Dit was het nieuws
De Ideale Wereld
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Cabaret

Jan Jaap van der Wal (Leeuwarden, 1 november 1979) is een Nederlands-Belgisch[1] stand-upcomedian, cabaretier en televisiepresentator.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Van der Wal heeft het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé te Leeuwarden afgerond. Hij heeft drie maanden in Amsterdam gestudeerd.[2]

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Van der Wal werd in Nederland bekend doordat hij tussen 2001 en 2010 als teamleider te zien was bij het satirische nieuwsprogramma Dit was het nieuws. Voor dat programma werkte hij samen met presentator Harm Edens en stand-upcomedian en teamleider Raoul Heertje. In dezelfde periode werkte hij met Heertje bij de Comedytrain, een podium voor stand-upcomedians. Van der Wal nam in februari 2006 het artistiek leiderschap van de Comedytrain over van Heertje.

Op de radio heeft Van der Wal samen met Felix Meurders Spijkers met koppen van de VARA gepresenteerd waarvoor hij ook als columnist actief was. In 2000 won hij de Internetpublieksprijs.

In het theaterseizoen 2006/2007 toerde Van der Wal met zijn derde soloprogramma, BSUR, door Nederland. Met deze voorstelling stond hij in maart drie avonden lang in Koninklijk Theater Carré. Eerder toerde hij met de programma's Out Now en Staat. De Leeuwarder verzorgde in 2007 de oudejaarsconference, die werd uitgezonden door de VARA. In 2009 mocht Van der Wal opnieuw de oudejaarsconference verzorgen. In 2011 werd zijn taak overgenomen door Thomas Acda, aangezien Van der Wal druk was met een Nederlandse versie van het Amerikaanse programma The Daily Show dat hij vervolgens begin 2011 presenteerde voor televisiezender Comedy Central. Hoewel het programma nooit verder kwam dan haar initiële proefperiode, zette Van der Wal in 2012 de presentatiestijl wel deels door via het online satirisch nieuwsprogramma Panache rondom de Tweede Kamerverkiezingen van dat jaar.[3] Van 2015 tot en met 2016 was Van der Wal te zien als teamleider in het RTL 4-programma Het collectief geheugen. In 2016 was Van der Wal te zien als sidekick en voice-over bij RTL Summer Night als opvolger van Marieke Elsinga. Vanaf 17 december 2017 is Van der Wal weer teamleider bij Dit was het nieuws. In 2023 was hij te zien in het AVROTROS-sketchprogramma Voor de Show als onhandige presentator van een fictieve culturele talkshow.

België[bewerken | brontekst bewerken]

In 2015 was hij een vaste gast in Café Corsari.

Van der Wal maakt in 2016 de show De Nieuwe Belg waarmee hij ook in België een bekend gezicht wordt. Dat jaar neemt hij ook deel aan De Slimste Mens ter Wereld 2016 waar hij het tot in de eerste finaleweek schopt. Hij draagt ook bij aan het satirische tv-programma De Ideale Wereld en gaat deeltijds in Antwerpen wonen. Sinds 2017 is van der Wal een van de vaste juryleden in De Slimste Mens ter Wereld. In september 2018 nam hij bij De Ideale Wereld de rol van vaste presentator over van Otto-Jan Ham.[4] In november 2021 kondigde hij aan na 4 jaar te stoppen als presentator van De Ideale Wereld na afloop van het seizoen in mei 2022.[5] Ella Leyers volgde hem op.[6]

Sinds 2021 woont hij officieel in Antwerpen en in 2023 kreeg hij in België het statuut van erkend vreemdeling.[1]

In 2023 startte van der Wal bij de Vlaamse zender Play 4 met zijn eigen latenightshow Jan Jaap op Zondag, waarin hij samen met zijn nieuwsteam – bestaande Pedro Elias, Dena Vahdani en Eva Kamanda – een satirische terugblik geeft op de afgelopen nieuwsweek.

In het voorjaar van 2024 speelt van der Wal in Vlaamse theaters zijn verkiezingsconference Geen Stem, naar aanleiding van de Belgische verkiezingen die op 9 juni dat jaar zullen plaatsvinden.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Van der Wal heeft een schisis (gespleten lip), een onderwerp dat hijzelf zeker niet onbesproken laat. Sinds 2006 heeft hij een relatie met actrice Eva Duijvestein. In 2010 zijn zij getrouwd. In april 2017 werd hun zoon geboren.

Voorstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Jan Jaap van der Wal van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.