Jan Donner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan Donner
Mr. dr. J. Donner
Mr. dr. J. Donner
Algemene informatie
Naam Jan Donner
Geboren Assen, 3 februari 1891
Overleden Den Haag, 2 februari 1981
Partij ARP
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Jan Donner (Assen, 3 februari 1891Den Haag, 2 februari 1981) was een Nederlands politicus en rechter. Hij was lid van de Anti-Revolutionaire Partij (ARP).

Al jong was de antirevolutionaire jurist Donner topambtenaar en minister (het kind van staat). Zo was hij minister van Justitie in de kabinetten Ruijs de Beerenbrouck III en De Geer I. Hij stond goed aangeschreven bij de Kamerleden. Hij bracht onder meer de Ambtenarenwet tot stand en liet in 1932 smadelijke godslastering opnemen in het Wetboek van Strafrecht (art. 147). Hij werd na zijn aftreden als minister in 1933 raadsheer bij de Hoge Raad.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Donner betrokken bij het kerkelijk verzet en enige tijd geïnterneerd. Hij nam echter pas in 1944 ontslag als raadsheer, zonder afstand te nemen van het beleid van de Hoge Raad tijdens de bezetting. Hij werd nochtans vanwege zijn houding in de oorlog in 1946 benoemd tot president van dit rechtscollege. Hij was tevens lange tijd voorzitter van de Kiesraad.

Op 16 december 1971 werd hij, uit dank voor al zijn verdiensten, benoemd tot Minister van Staat. Eervol was ook in 1946 de benoeming tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Donner was vader van de schaker Jan Hein Donner en de staatsrechtgeleerde André Donner en grootvader van de politicus Piet Hein Donner.

Donner behoorde kerkelijk tot de Gereformeerde Kerken in Nederland en was een kleinzoon van de gereformeerde predikant J.H. Donner.

Onderscheidingen[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • Van 1975 tot aan zijn dood in 1981 was hij erelid van de studentenvereniging S.S.R.-N.U. Daarvoor was hij al erelid van de voorganger S.S.R. Utrecht.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  • De informatie op deze pagina, of een eerdere versie daarvan, is geheel of gedeeltelijk afkomstig van www.parlement.com. Overname is toegestaan met bronvermelding.
Voorganger:
J. Schokking
Minister van Justitie
1926-1933
Opvolger:
J.R.H. van Schaik
Voorganger:
J. van Loon
President Hoge Raad
1946 - 1961
Opvolger:
P.H. Smits